Διακοπές χωρίς τα παιδιά. Κάνει καλό!

Διακοπές χωρίς τα παιδιά. Κάνει καλό!

Όταν έγινα για πρώτη φορά μαμά δεν μπορούσα να διανοηθώ να αφήσω το παιδί μου και να πάω διακοπές με τον άντρα μου. Έβλεπα άλλα ζευγάρια που το έκαναν και έλεγα «καλά πως είναι δυνατόν να αφήνουν το παιδί τους; Δεν τους λείπει;». Με την πάροδο του χρόνου όμως, έμαθα να μην κρίνω. Συνειδητοποίησα πόσο λογικό και υγιές είναι να μένει έστω λίγες μέρες το ζευγάρι μόνο του και θα σου εξηγήσω ακριβώς τους λόγους γιατί πρέπει να το κάνει. Τα οφέλη είναι διπλά και για το ζευγάρι και για το παιδί.

Θα ξαναέρθεις κοντά με τον άντρα σου και θα θυμηθείς γιατί τον ερωτεύτηκες

Μέσα στο χάος και τη ρουτίνα της καθημερινότητας, με τη δουλειά, τις υποχρεώσεις τις δικές σου και των παιδιών σου, είναι πολλές φορές που δεν προλαβαίνεις να πεις ούτε μια κουβέντα με τον άντρα σου, παραδέξου το! Έχει φτάσει το βράδυ, είσαι ημι-λιπόθυμη από την κούραση κι εσύ και το έτερον ήμισυ, με το ζόρι ανταλλάσσετε ένα φιλί για καληνύχτα και ο καθένας στη μεριά του. Οι προστριβές λόγω των απαιτήσεων, των οικονομικών, των παιδιών, σας απομακρύνουν μέσα στο χειμώνα. Άρα, αυτές οι μέρες που θα είστε μόνοι σας, αποστασιοποιημένοι από το συνηθισμένο άγχος, θα είναι μια καλή αφορμή να έρθετε πιο κοντά, να θυμηθείτε τον λόγο που ερωτευτήκατε και να αναπολήσετε τις παλιές καλές στιγμές που ήσασταν φουλ ερωτευμένοι. Θα ξαναζωντανέψει ο έρωτάς σας και όσο πιο καλά και ευτυχισμένοι είστε, τόσο πιο ευτυχισμένα θα είναι και αυτά. Τα παιδιά έχουν την μαγική ιδιότητα να ψυχανεμίζονται τα πάντα, ακόμα και αυτά που δεν τους λέμε.

Θα εκτιμήσεις την ξεκούραση και τον ύπνο

Τα παιδιά μέχρι κάποια ηλικία, άλλα πιο μικρά, άλλα πιο μεγάλα, δεν κάνουν καλό ύπνο με αποτέλεσμα να ξυπνάς συνέχεια. Ακόμα και πιο μεγάλα να είναι θα σηκωθούν να πάνε τουαλέτα, να πιούν νερό, θα τους φύγει το σεντόνι και θα θέλουν να τα σκεπάσει η μαμά. Αυτό σημαίνει ότι μέσα στον υπόλοιπο χρόνο δεν ξεκουράζεσαι καλά, είσαι όλη μέρα στο πόδι διεκπεραιώνοντας εκατοντάδες δουλειές εντός και εκτός σπιτιού, εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών, μαθήματα και ό,τι απαιτήσεις έχει ένα σπιτικό, με αποτέλεσμα η ξεκούραση να είναι είδος πολυτελείας. Γι’ αυτό, πηγαίνοντας διακοπές με τον καλό σου θα κοιμηθείς μερικές μέρες συνεχόμενα χωρίς να σε ξυπνήσει τίποτα το βράδυ και θα καταλάβεις πραγματικά τι θα πει ξεκούραση. Θα πας για μπάνιο στη θάλασσα και δεν θα χρειάζεται να κουβαλάς ένα σωρό αξεσουάρ, ούτε να κυνηγάς τα παιδιά να τους βάλεις αντηλιακό και καπέλο. Θα είσαι παρέα με τον αγαπημένο σου, θα χαλαρώνετε στην ξαπλώστρα σας, θα συζητάτε, θα διαβάζετε το αγαπημένο σας βιβλίο και θα κάνετε ρομαντικούς περιπάτους στην ακροθαλασσιά.

Θα ξενυχτήσεις και θα διασκεδάσεις χωρίς περιορισμούς

Φαντάζομαι όλο τον υπόλοιπο καιρό το να ξενυχτήσεις είναι όνειρο θερινής νυκτός. Ακόμα και να μπορείς να το κάνεις, σκέφτεσαι το πρωινό ξύπνημα και αναθεωρείς. Άρα, οι διακοπές μόνοι σας με τον σύζυγο είναι τέλεια ευκαιρία να θυμηθείτε τα νιάτα σας, να ξενυχτήσετε, ακόμα και να πιείτε ένα ποτηράκι παραπάνω, πιασμένοι χέρι-χέρι σαν μικρά πιτσουνάκια θα επιστρέψετε στο δωμάτιο και θα κάνετε αγκαλίτσες.

Θα βοηθήσετε στην αυτονομία και κοινωνικοποίηση του παιδιού

Ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους για τον οποίο το ζευγάρι πρέπει να κάνει διακοπές μόνο του με τα παιδιά, όσο και να μην μπορούμε να το σκεφτούμε, είναι ότι κάνει καλό στα ίδια τα παιδιά. Όσο περίεργο και να ακούγεται, τα βοηθάει να αυτονομηθούν και να κοινωνικοποιηθούν. Έχουν την ευκαιρία να ξεκολλήσουν από τους γονείς, να ανοίξουν τους κοινωνικούς τους ορίζοντες, να εμπιστευτούν και άλλους ανθρώπους, όπως τον παππού και τη γιαγιά, ή όποιον τους προσέχει τις μέρες που θα λείπετε. Είναι πραγματικά σημαντικό τα παιδιά να νιώθουν καλά και με άλλους ανθρώπους εκτός από εσάς. Η συναισθηματική εξάρτηση από τους γονείς μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά στα παιδιά, γι’ αυτό καλό θα ήταν να μάθουν να νιώθουν ασφαλή και χωρίς εσάς.

Θα επιστρέψετε και οι δύο αναζωογονημένοι και ξεκούραστοι

Αυτές τις μέρες που θα λείψετε θα αναζωογονηθείτε απίστευτα! Για όλους τους λόγους που προανέφερα, αλλά και γιατί θα είστε τόσοι ήρεμοι, ξεκούραστοι, με γεμάτες μπαταρίες που θα συμπεριφέρεστε ακόμα καλύτερα στα παιδιά, θα έχετε περισσότερη όρεξη και οι δύο να παίξετε, να κάνετε κοινά και ποιοτικά πράγματα μαζί. Η απουσία σας μόνο καλό θα κάνει και σε εσάς και στα παιδιά.

Καλές διακοπές και να περάσετε φανταστικά!

Σας φιλώ,
Έφη

To άρθρο μου δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο www.deltamoms.gr.

της Έφης Αργυροπούλου
Δημοσιογράφος, αρθρογράφος, συγγραφέας και blogger του Working Moms.

Efi's Diary