Φέτος δοκιμάστε τα πιο νόστιμα και υγιεινά πασχαλινά κουλούρια χωρίς ζάχαρη, αν θέλετε και χωρίς γαλακτομικά, από την αγαπημένη food blogger Mamangelic.

Κουλουράκια Πασχαλινά by Mamangelic.com
(άνευ ζάχαρης και γίνονται και άνευ γαλακτοκομικών)

Υλικά (για 50 κουλουράκια)

  • 2 αυγά (σπασμένα ζύγιζαν περ. 100γρ. )
  • 300 γρ. μέλι
  • σποράκια ή εκχύλισμα βανίλιας
  • ξύσμα 2 μανταρινιών (ή ενός πορτοκαλιού)
  • 50 γρ. χυμός μανταρίνι (ή πορτοκάλι)
  • 50 γρ. γάλα (ζωικό ή καρύδας ή μπορείτε αντί για γάλα να βάλετε μόνο 100 γρ. χυμό)
  • 150 γρ. φρέσκο βούτυρο (ή λάδι καρύδας, προτιμήστε άοσμο)
  • 670 γρ. περίπου φαρίνα + λίγα γραμμάρια για το πλάσιμο
  • 1 αυγό για το αυγούλωμα
  • 2 τσιμπιές αλάτι
  • στη μύτη από ένα κουταλάκι του γλυκού σόδα

Εκτέλεση

  1. Χτυπάμε στο μίξερ με το φτερό (Κ) το μέλι με το βούτυρο (ή λάδι καρύδας) να ασπρίσει.
  2. Προσθέτουμε τα αυγά, το χυμό, το γάλα (ή μόνο χυμό, ό,τι έχετε επιλέξει), τη βανίλια, το ξύσμα, το αλάτι και τη σόδα και συνεχίζουμε το χτύπημα για λίγο.
  3. Σταματάμε το χτύπημα, βάζουμε το γάντζο (ή σε απλό μίξερ τα γαντζάκια) και προσθέτουμε το αλεύρι.
  4. Όταν πιάσετε τη ζύμη θα δείτε ότι κολλάει λιγάκι, είναι φυσιολογικό λόγω του μελιού!
  5. Αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί κάνα 10 λεπτό και με αλευρωμένα πάντα χέρια πλάθετε τα κουλουράκια σας (πάντα να τα αλευρώνετε για να μη κολλάνε).
  6. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175oC, αντιστάσεις, μεσαία θέση σχάρας (πάντα σε λαδόκολλα) για 20-22 λεπτά το πολύ (μέχρι να πάρουν ξανθό χρωματάκι!).
  7. Διατηρούνται καιρό σε καλά κλεισμένο τάπερ και είναι σχετικά μαλακά και αφράτα (όχι τραγανά λόγω μελιού). Την ώρα που ξεφουρνίζονται είναι απ΄ έξω τραγανά και μέσα μαλακά, την επόμενη μέρα είναι μαλακά (το μέλι κρατάει υγρασία).

Καλή επιτυχία!

πηγή

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.