Πώς απασχολούμε τα παιδιά από 4 χρονών, την περίοδο που #μενουμεσπιτι

Πώς απασχολούμε τα παιδιά από 4 χρονών, την περίοδο που #μενουμεσπιτι

Τι καλύτερο από το να #μενουμεσπιτι και να διαβάζουμε βιβλία μαζί με τα παιδιά μας. Ειδικά για τα μικρότερα παιδιά που είναι πολύ ζωηρά, τα βιβλία είναι η καλύτερη αφορμή να απορροφηθούν μέσα στις σελίδες τους, να κάτσουν ήσυχα και να ηρεμήσουμε λίγο εμείς οι κουρασμένες μαμάδες.

Γιατί πραγματικά, έλα παραδέξου το, τώρα κουράζεσαι περισσότερο που είσαι συνέχεια μέσα στο σπίτι, παρά πριν που είχες την έντονη καθημερινότητα σου!

Οι προτάσεις μας αφορούν παιδιά από 4 χρονών και είναι από τις αγαπημένες εκδόσεις Μίνωας, Μεταίχμιο και Διάπλαση. Μπορείτε να παραγγείλετε εύκολα με ένα κλικ από τα site τους.

Πινόκιο
Από 3 ετών

Από τη στιγμή που ζωντανεύει, ο Πινόκιο μπλέκει στη μία περιπέτεια μετά την άλλη. Θα πραγματοποιηθεί, άραγε, το όνειρό του, αλλά και η επιθυμία του Τζεπέτο, να γίνει κανονικό αγόρι;

Η Δώρα και ο γάτος που τον έλεγαν Οδυσσέα
Από 3 ετών

Ήμουνα εντελώς μόνη, ώσπου μια μέρα ο μπαμπάς και η μαμά μού έκαναν το πιο ωραίο δώρο: ένα γατάκι απ’ το Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων.

Ο Οδυσσέας (έτσι τον βαφτίσαμε) ήταν όμορφος, μικρούλης και γλυκός. Έγινα αμέσως η μαμά του κι εκείνος το μωράκι μου, που το αγαπούσα πολύ. Περνούσαμε τέλεια μαζί!
Όμως, ξαφνικά, ο Οδυσσέας άρχισε να κάνει αταξίες και σκανταλιές. Και δημιουργούσε πολλά προβλήματα.

Στο μεταξύ, εμφανίστηκε και ο Φρίξος, ένα απίθανο χάμστερ. Και τότε, τότε…

Δον Κιχώτης
Από 4 ετών

Όταν ο Ισπανός άρχοντας Αλόνσο Κιχάδα αρχίζει να διαβάζει ιπποτικά μυθιστορήματα, το μυαλό του πλημμυρίζει από μονομαχίες, πληγές, ιπποτικές πράξεις και τσακωμούς. Αλλάζει τότε το όνομά του σε Δον Κιχώτη, βαφτίζει το άλογό του Ροσινάντε, παίρνει για ιπποκόμο τον γείτονά του, Σάντσο Πάντσα, και ξεκινά για να διορθώσει κάθε λογής αδικία που γινότανε στον κόσμο. Ο Δον Κιχώτης, ερωτευμένος πάντα με τη Δουλτσινέα του, μπλέκεται σε ένα σωρό περιπέτειες μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας και αφιερώνει σε αυτήν όλες του τις νίκες.

Το σημαντικότερο έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες αποτελεί ένα ταξίδι στην Ισπανία του 16ου αιώνα και συγκαταλέγεται στα κλασικά έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, μεταφρασμένο σε περισσότερες από εξήντα γλώσσες.

Ο Μιλτιάδης και η μάχη του Μαραθώνα
Από 4 ετών

Μόλις οι Πέρσες έφτασαν στον Μαραθώνα,
απέναντί τους έβλεπαν βουνά, ενώ δεξιά τους
ένας βάλτος κάλυπτε μια μεγάλη έκταση.
Αυτό όμως που έκανε τους δυο στρατηγούς
να χαρούν ήταν η πεδιάδα.
«Το καλύτερο μέρος για να κινηθεί
το ιππικό μας» ψιθύρισε ο Δάτης
και ο Αρταφέρνης χαμογέλασε.
Η είδηση δεν άργησε να φτάσει στην Αθήνα.
Ο Αθηναίος στρατηγός Μιλτιάδης ήξερε πως,
αν ήθελαν να νικήσουν τους Πέρσες, έπρεπε να
τους αντιμετωπίσουν στον Μαραθώνα.
Η μεγάλη μάχη δεν θα αργούσε να ξεκινήσει…

Αναζητήστε τα στο www.minoas.gr.

Η μαγική πυξίδα
Από 4 ετών

Ένας ατρόμητος παππούς εξερευνητής, τέσσερα εγγόνια πρόθυμα να τον ακολουθήσουν παντού και μια μαγική πυξίδα που επιφυλάσσει ένα σωρό περιπέτειες! Διασχίστε μαζί τους εξωτικές θάλασσες καβάλα στη ράχη ιπτάμενων ψαριών, καλπάστε σε άνυδρες κοιλάδες πλάι σε καουμπόηδες και βουβάλια και τρέξτε να γλιτώσετε από ορμητικές χιονοστιβάδες ψηλά στα ελβετικά βουνά!
Μια μαγική περιπέτεια από τον θρυλικό Πολ Μακάρτνεϊ, που θα ταξιδέψει τους μικρούς αναγνώστες σ’ ολόκληρο τον κόσμο, πριν τους στείλει στα κρεβατάκια τους για ύπνο!

Ταξίδι στο διάστημα
Από 5 ετών

Εκτοξεύσου κι εσύ στο διάστημα, μαζί με την Άλι, τον Όλι και τον σκυλάκο τους τον Γούφερ! Από τους αστερισμούς ως τους διαστημικούς περιπάτους, ανακάλυψε τα πάντα για τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος και τους άπειρους κόσμους πέρα απ’ αυτούς.
Ποιος αστερισμός μοιάζει με σκύλο; Γιατί είναι κόκκινος ο Άρης; Ποιος πλανήτης έχει περισσότερα από 60 φεγγάρια; Ταξίδεψε στο διάστημα, για να το μάθεις!

Ταξίδι στην Ιστορία
Από 5 ετών

Γύρνα κι εσύ πίσω στην Ιστορία, μαζί με την Άλι, τον Όλι και τον σκυλάκο τους τον Γούφερ! Από την Αμερικανική Δύση μέχρι την Εποχή των Παγετώνων, μάθε τα πάντα για τους πιο σημαντικούς πολιτισμούς και τις πιο συναρπαστικές περιόδους της Ιστορίας.
Τι έτρωγαν οι Αζτέκοι; Ποια αγωνίσματα περιλάμβαναν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες; Τι συνέβαινε σε ένα μεσαιωνικό πρωτάθλημα κονταρομαχίας; Ταξίδεψε πίσω στην Ιστορία, για να το μάθεις!

Γίγαντες και Ογκρ
Από 5 ετών

Επτά ιστορίες από διάφορα μέρη του κόσμου, με πρωταγωνιστές μυθικά πλάσματα: γνώρισε τεράστιους γίγαντες και τρομερά ογκρ και ακολούθησέ τους στις περιπέτειες και τα καμώματά τους. Περιλαμβάνονται: Το Κόκκινο Ογκρ που έκλαιγε (θρύλος της Ανατολής), Ο εγωιστής γίγαντας (του Όσκαρ Ουάιλντ), Ο Κοντορεβιθούλης (διασκευή του παραμυθιού του Σαρλ Περό), Ο Τάρταλο (θρύλος των Βάσκων), Η γιγαντομαχία (λαϊκό σκανδιναβικό παραμύθι), Ο Οδυσσέας στη σπηλιά του Πολύφημου (διασκευή από την Οδύσσεια του Ομήρου), Ο Τζακ και η φασολιά (του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν).

Κατέβασε την εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας και σκάναρε τις σελίδες με το κινητό ή το τάμπλετ σου. Διασκέδασε βλέποντας τις ιστορίες να ζωντανεύουν και ανακάλυψε εικόνες που δε βλέπεις στο τυπωμένο βιβλίο.

Χαρούμενος ονειροπόλος
Από 4 ετών

«Μερικές φορές ο κόσμος μού λέει:
Κάτσε ήσυχα. Μη μιλάς. Πρόσεχε. Συγκεντρώσου.
Όμως τα όνειρά μου κάνουν του κεφαλιού τους…»

Σε πείσμα ενός κόσμου που μας παροτρύνει να καθόμαστε ήσυχα, να ακολουθούμε τους κανόνες, να ζωγραφίζουμε χωρίς να βγαίνουμε από το περιθώριο, ο αγαπημένος Πίτερ Ρέινολντς στέκεται στην αξία όλων εκείνων των στιγμών που το μυαλό και το πνεύμα μας ταξιδεύουν ελεύθερα και αφηνόμαστε στις ονειροπολήσεις μας. Με το μοναδικό του στιλ, θυμίζει στους μικρούς αναγνώστες πόσο σημαντικά είναι τα όνειρά τους και τους ενθαρρύνει να είναι ο εαυτός τους, να βρίσκονται σε επαφή με τη δημιουργική πλευρά τους και να μην πάψουν ποτέ να ονειρεύονται!

Για το βιβλίο υπάρχει διαθέσιμο πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό.

Μεγάλος και… κακός!
Από 4 ετών

Ο Νίκος το λυκάκι μεγαλώνει, και η οικογένειά του τον ανατρέφει για να γίνει ένας μεγάλος, άγριος λύκος. Τον διδάσκουν να τρομάζει τους άλλους, να ουρλιάζει και να τσακώνεται. Στον Νίκο όμως αρέσει να κάνει παρέα με τους φίλους του, να τραγουδάει και να παίζει με τα πρόβατα. Θα μπορέσει να γίνει ένας πραγματικός κακός λύκος;

Ο πρώτος μου Βιζυηνός: Το μόνο της ζωής του ταξίδι
Από 4 ετών

Το ραφτόπουλο ήξερε πως όταν μια βασιλοπούλα ερωτευτεί το ραφτόπουλό της, θα κινήσει γη και ουρανό για να το παντρευτεί. Όμως ο χρόνος περνάει και η βασιλοπούλα δεν εμφανίζεται. Όταν λοιπόν του δίνεται ευκαιρία να πάει πίσω στο χωριό του, χαίρεται, γιατί θα ρωτήσει τον παππού του τι πρέπει να κάνει. Επειδή ο παππούς είναι ο πιο κοσμογυρισμένος άνθρωπος του κόσμου και ξέρει χίλια δυο πράγματα. Για τη γοργόνα, τον ομφαλό της γης, τους μαρμαρωμένους ανθρώπους και τόσα άλλα. Όμως πόσο μεγάλη η έκπληξή του όταν ο παππούς θα του αποκαλύψει την αλήθεια για το μόνο της ζωής του ταξίδι…

Ο Κιλόμπο και ο κύριος Ιατρογυμναστής
Από 3 ετών

Στο δεύτερο βιβλίο με ήρωα τον μικρό πρόσφυγα ελεφαντάκο, η οικογένεια που τον φιλοξενεί προσπαθεί να βρει τρόπους για να τον βοηθήσει να προσαρμοστεί στην καινούρια πραγματικότητα και στη νέα του ζωή.
Ο Κιλόμπο είναι ένας ελεφαντάκος που βρόμικος και εγκαταλειμμένος έφτασε στο νησί της Λέσβου από μια χώρα μακρινή. Τώρα έχει εξασφαλίσει στέγη και τροφή, όμως μοιάζει σαν χαμένος, και περνάει τις μέρες του χυμένος σαν λουκουμάς πάνω στον καναπέ. Καταφθάνουν «ειδικοί», που αφού τον εξετάζουν προτείνουν δραστηριότητες, ας πούμε αναρρίχηση ή καταδύσεις. Άλλοι προσπαθούν να του μάθουν κολύμπι και ποδήλατο… Τι όμως θέλει πραγματικά αυτός ο ελεφαντάκος που μοιάζει τόσο παράξενος; Πολύ απλά αυτό που θέλουν όλα τα παιδιά: φίλους. Και η γιαγιά ξέρει καλά ότι, για να γίνεις με κάποιον φίλος, πρέπει πρώτα να τον γνωρίσεις!

Οι καλημέρες ενός ιππότη
Από 4 ετών

Ο Αρθούρος είναι σπουδαίος ιππότης! Όταν όμως μια μέρα συνάντησε έναν δράκο που έμενε στο γειτονικό σπίτι, δεν ήξερε πώς να συμπεριφερθεί. Στην αρχή έβαλε τις φωνές, έπειτα έμεινε ακίνητος και στη συνέχεια έκανε πως δεν τον βλέπει, δεν τον ακούει. Όμως στο τέλος κατάλαβε πως υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να αντιμετωπίσεις έναν δράκο. Πιο απλοί και πιο… ευγενικοί.

Ένα όμορφο βιβλίο, σχεδιασμένο για να αποτελέσει υβρίδιο εικονογραφημένου βιβλίου και βιβλίου συμπεριφοράς.

Στην ίδια σειρά κυκλοφορούν: Τα ευχαριστώ ενός ιππότη, Οι συγγνώμες μιας μάγισσας

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΟΔΗΓΟ ΜΕ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

Αναζητήστε τα στο www.metaixmio.gr.

Στραντ… ένα βιολί για βαλς και ορχήστρα
Από 4 ετών

Ποιος είναι ο Στραντ; Πώς θα βγουν πάλι νότες από το δοξάρι και τις χορδές ενός βιολιού; Τι σηµαίνει για έναν βιολιστή να παίζει µ’ ένα Στραντιβάριους; Πώς γίνεται κι ακούγονται µελωδίες σ’ ένα σταθµό του µετρό;
Τις απαντήσεις τις δίνει αυτό το βιβλίο, που µας ταξιδεύει στον µαγικό κόσµο της κλασικής µουσικής, µας παρουσιάζει γνωστούς συνθέτες και µας µαθαίνει για τα µουσικά όργανα συνδυάζοντάς τα µε έργα ζωγραφικής, µέσα από τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες που συνοδεύουν το κείµενο.

Ζωγραφική… όλα ξεκινούν με μια τελεία
Από 4 ετών

Η Μυρτώ αγαπά τα µουσεία και τις πινακοθήκες. Θέλει να γίνει καλλιτέχνης. Η γιαγιά της της χαρίζει ένα καρό βαλιτσάκι µε σύνεργα ζωγραφικής. Θα τα καταφέρει; Το αγαπηµένο της φουλάρι έχει το µυστικό. Πινέλα, χρώµατα, καµβάδες… συναισθήµατα… όνειρα! Ποιος είναι καλλιτέχνης τελικά; Μάλλον όλοι µας!
Μια ιστορία για την αγάπη στην Τέχνη που απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας και έχει στόχο να δείξει στους µικρούς αναγνώστες ότι ο καθένας έχει δικαίωµα να εκφραστεί καλλιτεχνικά. Στο δεύτερο µέρος του βιβλίου περιλαµβάνονται δραστηριότητες-παιχνίδια που συνδέουν µε ευχάριστο και δηµιουργικό τρόπο τα παιδιά µε τα έργα σπουδαίων ζωγράφων.

Παράξενος
Από 4 ετών

Όταν ο Κλεμέντε ακούει ότι «ζητούνται υπάλληλοι στην καινούργια βίλα», πηγαίνει αμέσως για συνέντευξη γεμάτος αισιοδοξία. Κι όταν αντικρίζει τους υπόλοιπους υποψήφιους, είναι σίγουρος ότι δεν θα δυσκολευτεί καθόλου να πιάσει δουλειά, αφού είναι ο μόνος φυσιολογικός και όλοι οι άλλοι του φαίνονται πολύ παράξενοι.
Μόνο που… τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται.
Ποιος θα προσληφθεί τελικά;

Ένα βιβλίο που μας μαθαίνει να εκτιμάμε την πραγματική μας ταυτότητα και μας κάνει να ξανασκεφτούμε τι θεωρούμε φυσιολογικό και τι παράξενο.

Ταξίδι με το σύννεφο
Από 4 ετών

Ένα σύννεφο περιμένει κάτι ή κάποιον να το ξυπνήσει, αλλά και να το καθοδηγήσει. Μέχρι να γίνει αυτό, εξακολουθεί να βρέχει συνεχώς στο ίδιο σημείο. Ώσπου μια μέρα ο ήρωάς μας αποφασίζει να δράσει. Τότε το σύννεφο θα σταματήσει να καταστρέφει και θα γίνει δημιουργικό, θα γίνει ποτιστικό, θα χαρίσει ζωή σε τόπους που υποφέρουν από τη ζέστη, τις πυρκαγιές και την ξηρασία.

Μια ιστορία για τη σημασία της καθοδήγησης, της συντροφικότητας, αλλά και τη μετατροπή ενός μειονεκτήματος σε πλεονέκτημα, εικονογραφημένη εξαιρετικά από τον ίδιο τον συγγραφέα.

Αναζητήστε τα στο www.diaplasibooks.gr.

της Έφης Αργυροπούλου
Δημοσιογράφος, αρθρογράφος, συγγραφέας και blogger του Working Moms.

Διαβάστε όλες τις δικές μου σκέψεις εδώ.

Ακολούθησε το Working Moms και στο Instagram

Βιβλία