“Το δώρο” του Στέφανου Ξενάκη μας υπενθυμίζει πως η ζωή η ίδια είναι δώρο

“Το δώρο” του Στέφανου Ξενάκη μας υπενθυμίζει πως η ζωή η ίδια είναι δώρο

Ο Στέφανος Ξενάκης είναι πτυχιούχος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετά από πολυετή σταδιοδρομία στο χώρο των ΜΜΕ και της Διαφήμισης, αποφάσισε να ασχοληθεί αποκλειστικά με το δικό του πάθος, την τέχνη της ζωής, την αυτοβελτίωση και την προσωπική εξέλιξη, τις οποίες υπηρετεί παθιασμένα με τα κείμενα και τις ομιλίες του. Το πρώτο βιβλίο του με τίτλο ΤΟ ΔΩΡΟ, κυκλοφόρησε το 2018 από την Key Books και θέλει με πολύ απλό και εύληπτο τρόπο, μέσω της παράθεσης καθημερινών βιωματικών ιστοριών του συγγραφέα, να μας υπενθυμίσει πως κάθε μέρα είναι μια νέα μέρα. Έχει ήδη την αποδοχή περισσότερων από 80.000 αναγνωστών και όποιος το έχει διαβάσει έχει παραδεχτεί ότι έχει δει τη ζωή με διαφορετικό μάτι.

Είχα την χαρά να μου παραχωρήσει μία αποκλειστική συνέντευξη ώστε να τον γνωρίσετε λίγο καλύτερα. Μας μίλησε για το best seller και βιβλίο “έμπνευση” ΤΟ ΔΩΡΟ, τι τον ώθησε να το γράψει, για το νέο του βιβλίο “Κάπταιν”, αλλά και για τα μαθήματα που διδάσκει, αξιών και αυτογνωσίας.

Κάθε μέρα είναι ένα Δώρο.
Να το ανοίγεις. Μην το πετάς.
Η ζωή η ίδια είναι Δώρο.
Να τη ζεις. Μην την προσπερνάς.

Πώς αποφασίσατε να εισχωρήσετε στο μαγικό κόσμο της συγγραφής; Ποια είναι η πηγή έμπνευσής σας για ό,τι γράφετε;

Εντελώς τυχαία, όπως γίνονται και τα περισσότερα πράγματα στη ζωή. Είχα ξεκινήσει από το 2007 να γράφω «Τετράδια Θαυμάτων» για μένα, καθημερινά ημερολόγια δηλαδή με ευγνωμοσύνες. Όσο πιο πολύ έγραφα τόσο πιο πολλά έβρισκα – στην αρχή δεν έβρισκα – στην πορεία επέλεξα να δημοσιεύσω κάποιες ιστορίες στο FB και στην Καθημερινή. Και μετά έγιναν βιβλίο. Συχνά λέω στις ομιλίες μου για τη Δράση που για μένα είναι η σημαντικότερη αξία. Ξεκινάς και θα σε πάει. Αλλά το βασικότερο είναι να ξεκινήσεις.

“Το Δώρο” είναι ένα πραγματικά συγκλονιστικό βιβλίο, όποιος το διαβάσει βλέπει τη ζωή με άλλα μάτια, άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι έχει πουλήσει πάνω από 80.000 αντίτυπα. Ποιο θεωρείται ότι είναι το μυστικό της επιτυχίας αυτού του βιβλίου που το έχει ξεχωρίσει τόσο πολύ στις καρδιές του αναγνωστικού κοινού;

Για να μπορέσω να γράψω το ΔΩΡΟ έχω διαβάσει εκατοντάδες βιβλία κι έχω παρακολουθήσει άπειρα σεμινάρια προσωπικής εξέλιξης και ψυχοθεραπεία κλπ. Οπότε αφενός το ΔΩΡΟ ενσωματώνει πολλή γνώση. Εάν δεν είχα δουλέψει τόσο πολύ δεν θα μπορούσα να το γράψω. Πέραν τούτου όμως είναι γραμμένο με πολύ εύκολο κι εύληπτο τρόπο και επιδιώκει να μεταδώσει όλη αυτή τη γνώση με απλό τρόπο, με καθημερινές μικρές ιστορίες που συμβαίνουν σε όλους μας που συχνά προσπερνάμε και με πολλή αγάπη για το συνάνθρωπό μου χωρίς διδακτισμούς.

ΤΟ ΔΩΡΟ εκτυλίσσεται μέσα από μια σειρά καθημερινών ιστοριών, μια σειρά θαυμάτων που συμβαίνουν σε όλους μας. Αυτά που συχνά τα προσπερνάμε.

Διαβάζοντας τη μία ιστορία μετά την άλλη, αργά αλλά σταθερά, θα βυθιστείς στον εσωτερικό σου κόσμο, θα αναμετρηθείς με τις αποφάσεις που έχεις πάρει, με τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεσαι, με τον τρόπο με τον οποίο ζεις. Και δεν θα ξεχάσεις ούτε στιγμή ότι η ζωή η ίδια είναι Δώρο.”

Γιατί γράψατε “Το Δώρο”; Τι θέλατε να αποκομίσουν οι αναγνώστες από αυτό;

Ένιωσα την ανάγκη να μοιραστώ με τους συνανθρώπους μου πολύ σημαντικά πράγματα που οι περισσότεροι θεωρούμε ότι τα γνωρίζουμε. Άλλο είναι το «γνωρίζω», άλλο όμως το «κατέχω». Αυτά τα πράγματα θα έπρεπε να είναι δεύτερο πετσί μας και δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο σύστημα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Γι’ αυτό και οι κόσμος είναι υπερπληροφορημένος και υποεμπνευσμένος. Πονάω να βλέπω συνανθρώπους μου να μπορούν να ζήσουν τη ζωή όπως θα ήθελαν αλλά να μην το κάνουν. Λείπει μόνο η γνώση. Αυτή τη γνώση λοιπόν κι εγώ προσπαθώ να μοιραστώ όσο περνάει από το χέρι μου.

Το νέο σας βιβλίο “Κάπταιν” αγγίζει το θεσμό της πατρότητας ο οποίος είναι σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με τη μητρότητα. Παρ’ όλο αυτά πόσο σημαντικό θεωρείται το ρόλο του πατέρα στη ζωή ενός παιδιού;

Εξαιρετικά σημαντικό. Τόσο σημαντικό όσο και το ρόλο της μητέρας. Στην Ελλάδα και τις νότιες χώρες είναι η μαμά πρώτα από όλα και κάπου εκεί πίσω είναι κι ο μπαμπάς, με ευθύνη σίγουρα και δική μας των πατεράδων. Στις βόρειες χώρες προβλέπεται άδεια πατρότητας όσο και μητρότητας για να μπορείς να μεγαλώσεις τα παιδιά σου σωστά. Στην Ελλάδα ένα τυπικό διαζύγιο περιλαμβάνει δύο απογεύματα την εβδομάδα για τον μπαμπά και δυο σαββατοκύριακα το μήνα. Ο μπαμπάς δεν είναι διασκεδαστής. Είναι γονιός.

Είστε και ο ίδιος πατέρας. Ποιες αξίες θεωρείτε τις πιο σημαντικές που οφείλετε να μεταλαμπαδεύσετε στα κορίτσια σας;

Αυτές για τις οποίες συνήθως μιλάω μέσα από τις ομιλίες μου. Δράση, σύνδεση, εξέλιξη, αυτοεκτίμηση, δύναμη, αυθεντικότητα. Το κάνω όσο καλύτερα μπορώ όπως κι όλοι οι γονείς είμαι σίγουρος γι’ αυτό. Απλά εμείς οι γονείς πρέπει να ξέρουμε ότι τα παιδιά μας δεν κάνουν ποτέ αυτό που τους λέμε να κάνουμε, κάνουν πάντα όμως αυτό που κάνουμε. Είναι leading by example. Στα λόγια συμφωνούμε όλοι. Το θέμα είναι τι κάνουμε στην πράξη.

Το μάθημα αξιών και αυτογνωσίας “Ναι, Μπορώ”, τι στόχο έχει; Τι θέλει να διδάξει στο κοινό που θα το παρακολουθήσει;

Όλες αυτές τις σωστές αξίες και συνήθειες. Μέσα από ιστορίες, μέσα από καθημερινές συνήθειες και μέσα από εξαιρετικές πρακτικές των δασκάλων της χώρας μας πολλοί εκ των οποίων έχουν πάρει τη δουλειά μας και την έχουν απογειώσει. Όποιος ενδιαφέρεται περισσότερο μπορεί να επισκεφτεί το naiboro.gr.

Ασχολείστε με την αυτοβελτίωση και την προσωπική εξέλιξη των ανθρώπων, τι σας οδήγησε να ασχοληθείτε με το να αλλάξετε τις ζωές των ανθρώπων;

Έχω περάσει πολύ πολύ δύσκολα. Δεν θέλω ο κόσμος κι ειδικά τα νέα παιδιά να περάσουν αυτά που πέρασα. Είναι πολύ άσχημο να έχεις πολύ άσχημες σχέσεις με τον εαυτό σου. Να τον απαξιώνεις, να μην πιστεύεις σε αυτόν, να τον έχεις για τα σκουπίδια για να μη πω κάτι άλλο.

Θα περιμένουμε νέο βιβλίο από εσάς σύντομα; 

Πρώτα ο Θεός το καλοκαίρι βγαίνει το ΔΩΡΟ Νο2.

Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στην Έφη Αργυροπούλου
Δημοσιογράφος, αρθρογράφος, συγγραφέας και blogger του Working Moms.

Ακολούθησε το Working Moms και στο Instagram

Συνεντεύξεις