Η συμπεριφορά ενός παιδιού εξαρτάται από τους γονείς του

Η συμπεριφορά ενός παιδιού εξαρτάται από τους γονείς του

Μαθαίνουμε τα παιδιά να μην σκέφτονται και αυτό είναι μάστιγα. Ας πάρουμε απόφαση πως τα παιδιά είναι παιδιά με καθαρό νου και σκέψη και διαίσθηση και αγάπη και όχι “παιδάκια” άμυαλα. Άμυαλοι είναι οι ενήλικοι που εθίστηκαν στο ψέμα και στην υποκρισία, που βλέπουν μόνο το χρήμα γύρω τους και προωθούν όλα τα κακώς κείμενα μιας ζωής γεμάτη αδικία και ανισότητα.

Ας πάρουμε απόφαση πως τα παιδιά είναι η ποιότητα ζωής και η προσωπικότητα των γονέων τους και σε δεύτερη φάση των δασκάλων τους και της κοινωνίας. Ό,τι βιώνουν από τη γέννησή τους αυτό μιμούνται συνειδητά και ασυνείδητα.

Δική μας είναι η ευθύνη να δείξουμε στα παιδιά τρόπους να διεκδικούν το καλό το δικό τους και των άλλων, τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων και να αποδίδουν σεβασμό. Ο σεβασμός και η συνεργασία διδάσκονται. Θέλει υποχώρηση του εγωκεντρισμού, κατανόηση του εαυτού του και καλή εικόνα για τη θέση του στην κοινωνία.

Ας δούμε πως τα παιδιά του κόσμου, τα παιδιά όλων μας, σώζονται εάν εκπαιδεύονται και έχουν ορθά πρότυπα μίμησης.

  • Εάν μαθαίνουν να αγαπάνε τον εαυτό τους και τους άλλους.
  • Εάν μαθαίνουν να στηρίζονται στην προσπάθειά τους και τον αγώνα τους, εάν μαθαίνουν πως όλοι είναι ίσοι αν και διαφορετικοί.
  • Μαθαίνουν πως όποια πίστη και πεποίθηση και να έχει ο άλλος είναι χρήσιμος για την κοινωνία και όχι  εχθρός.
  • Μαθαίνουν να προσέχουν τα παιχνίδια και τα ρούχα τους και όταν μεγαλώνουν να τα δωρίζουν σε άλλα παιδιά που τα έχουν ανάγκη.
  • Μαθαίνουν να κάνουν ανακύκλωση, μαθαίνουν να μην σπαταλάν το πόσιμο νερό.
  • Μαθαίνουν να μην ενδιαφέρονται μόνο για τον εαυτό τους, μαθαίνουν να έχουν φίλους αξίας ακόμη και αν δεν ταιριάζουν μεταξύ τους ή ακόμη και αν απομακρύνονται με τα χρόνια.
  • Μαθαίνουν να μένουν παιδιά και ως ενήλικες και να μην διαιωνίζουν τη σαπίλα του κόσμου γύρω τους.

Αν θες να προσφέρεις στον κόσμο πρόσφερε στα παιδιά. Δώσε παράδειγμα προς μίμηση στα παιδιά σου.
Δώσε κίνητρο ζωής όταν είναι απογοητευμένα. Δώσε συγχώρεση σε ότι σε αδίκησε, τα παιδιά το νοιώθουν. Έχουν φιλότιμο, καλλιέργησέ το. Δώσε αγάπη απλόχερα. Δώσε βοήθεια μόνο κρυφή. Δώσε χαμόγελο να φωτίσει ο τόπος. Και φύτεψε τραγούδι. Τραγούδα να θρέψει η ψυχή!

Τα παιδιά τα βλέπουν όλα, γνωρίζουν καλύτερα από εμάς τη ζωή. Ας μην τους τη στερούμε.

της Βάιας Λαμπροπούλου

Σκέψεις