Ο σκύλος βοηθός μπορεί να αλλάξει ριζικά τη ζωή ενός παιδιού στο φάσμα του αυτισμού

Ο σκύλος βοηθός μπορεί να αλλάξει ριζικά τη ζωή ενός παιδιού στο φάσμα του αυτισμού

Το Friends for Life είναι ένα πρωτοποριακό κέντρο εκπαίδευσης σκύλων που εστιάζει στην αρμονική συμβίωση του ανθρώπου με τον τετράποδο φίλο του, είτε είναι σκύλος συντροφιάς, είτε σκύλος-βοηθός. Το Friends for Life ιδρύθηκε το 2017 από τον Τάκη Πετρόπουλο για την παροχή σκύλων βοηθών σε παιδιά με αυτισμό που το έχουν πραγματικά ανάγκη, καθώς και για τη σωστή εκπαίδευση κατοικίδιων που θα δώσει την δυνατότητα σε όλη την οικογένεια να αναπτύξει μια σχέση αγάπης και εμπιστοσύνης με τον τετράποδο φίλο τους. Δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στη μοναδικότητα του κάθε σκύλου καθώς και ο απαραίτητος σεβασμός στις ανάγκες όχι μόνο του ιδιοκτήτη αλλά και του κατοικίδιου του.

Ο Κος Πετρόπουλος ιδρυτής του Friends for Life μας παραχώρησε συνέντευξη και μας εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν να ιδρύσει αυτό το πρωτοποριακό κέντρο εκπαίδευσης σκύλων και πόσο πολύ βοηθούνται τα παιδιά με αυτισμό.

Τι σας ώθησε να δημιουργήσετε το “Friends for Life” ένα κέντρο εκπαίδευσης σκύλων βοηθών για παιδιά με αυτισμό;

Πάντα είχα μια ιδιαίτερη επαφή με όλα τα ζωάκια, είμαι απόφοιτος ζωικής παραγωγής και ουσιαστικά θα ασχολούμουν με μελίσσια αλλά μια μέρα καθώς ήμουν στο διαδίκτυο παρακολούθησα ένα βίντεο με έναν σκύλο βοηθό να βάζει πλυντήριο για ένα άτομο πάνω σε αμαξίδιο και κατάλαβα ότι με αυτό ήθελα να ασχοληθώ. Οι σκύλοι βοηθοί για παιδιά με αυτισμό προέκυψαν μετά τη μαθητεία δυο χρόνων σε σχολή εκπαίδευσης σκύλων. Η πρώτη μου επαφή με τον αυτισμό ήταν σαν εθελοντής σε ένα Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης ΑμεΑ. Μετά βγήκα στην Ιρλανδία και εργάστηκα στο My Canine Companion autism service dogs όπου εκπαίδευα σκύλους βοηθούς για παιδιά με αυτισμό.

Θεωρείτε ότι στην Ελλάδα ο κόσμος είναι όσο θα έπρεπε ευαισθητοποιημένος με τα άτομα στο φάσμα του αυτισμού;

Δυστυχώς όχι… Πάρα πολλοί άνθρωποι δε γνωρίζουν καθόλου το τι είναι αυτισμός και υπάρχουν και πολλές οικογένειες που δε δέχονται ότι το παιδί τους έχει αυτισμό και είτε ντρέπονται είτε αρνούνται να το ψάξουν περαιτέρω….

Ποια στοιχεία πρέπει να έχει ένας άνθρωπος για να είναι φιλόζωος, πόσο μεγάλη ευθύνη είναι η υιοθεσία ενός κατοικίδιου;

Η υιοθεσία ενός κατοικίδιου είναι μία δέσμευση 10-15 χρόνων 365 μέρες τον χρόνο. Βάζουμε ένα πλάσμα στο σπίτι μας το οποίο εξαρτάται ολοκληρωτικά από εμάς. Δεν είναι όλοι για να έχουν σκύλο και δε μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες του. Ένα από τα  πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να έχουμε για να αποκτήσουμε ένα κατοικίδιο είναι χρόνος, κάτι που δυστυχώς ελάχιστοι έχουν. Όσον αφορά το φιλόζωος οποιοσδήποτε δείχνει έμπρακτα την αγάπη του προς τα ζώα είναι φιλόζωος.

Πόσο πολύ μπορεί να συμβάλει ένας σκύλος στην κοινωνικοποίηση και στην ηρεμία ενός παιδιού στο φάσμα του αυτισμού;

Ο σκύλος βοηθός μπορεί να αλλάξει ριζικά τη ζωή ενός παιδιού στο φάσμα του αυτισμού βοηθώντας το να διατηρεί την ψυχική του ηρεμία και την αυτορρύθμιση σε δημόσιους χώρους.

Ο σκύλος βοηθός παραμένει ψύχραιμος ακόμα και αν το παιδί στο φάσμα πάθει κρίση και όταν έρθει η κατάλληλη ώρα ο σκύλος βοηθός θα πλησιάσει το παιδί. Επίσης του προσφέρει την αίσθηση της ανεξαρτησίας και την αυτοπεποίθηση που τόσο πολύ έχουν ανάγκη πολλά παιδιά στο φάσμα. Επίσης ο σκύλος βοηθός για παιδιά με αυτισμό συμβάλλει στην κοινωνικοποίηση και την αλληλεπίδραση με τρίτους καθώς και πολλοί πλησιάζουν και ρωτάνε πράγματα για το σκύλο του παιδιού.

Την φιλοζωία την διαλέξατε ή σας διάλεξε;

Δε θεωρώ ότι την φιλοζωία την διαλέγεις. Η φιλοζωία είναι κάτι που βγαίνει από μέσα σου… να αγαπάς να νοιάζεσαι και να φροντίζεις όλα τα ζωάκια.

Τι ονειρεύεστε για το “Friends for life”; Ποιοι είναι οι στόχοι και τα σχέδια σας για το μέλλον;

Όνειρο μου είναι να δω την Ελλάδα μια μέρα στο ίδιο επίπεδο με την Ιρλανδία δηλαδή να πιστοποιούνται 40 σκύλοι βοηθοί τον χρόνο. Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν έχει δοθεί ούτε ένας σκύλος βοηθός για παιδιά με αυτισμό. Η Άριελ και ο Αλαντίν είναι οι πρώτοι που εκπαιδεύονται για αυτόν το σκοπό ο Αλαντίν είναι στην Ιρλανδία και η Άριελ θα παραμείνει στην Ελλάδα.

Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στην Έφη Αργυροπούλου
Δημοσιογράφος, αρθρογράφος, συγγραφέας και blogger του Working Moms.

Ακολούθησε το Working Moms και στο Instagram

Αυτισμός Συνεντεύξεις