To κλασικό πρόβλημα της νοικοκυράς κάθε βδομάδα είναι τί θα μαγειρέψει. Σας δίνουμε λοιπόν μια πλήρη πρόταση διατροφής για όλη τη βδομάδα. Κάντε μία λίστα, προμηθευτείτε τα υλικά σας για να προετοιμάζετε το μενού της εβδομάδας.

Κάθε βδομάδα θα ετοιμάζουμε ένα πλήρες ισορροπημένο εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής το οποίο έχει επιμεληθεί η pasta blogger Βικτώρια Γιανναρά. Οι συνταγές έχουν συλλεχθεί από ποικίλα sites αλλά και από το www.ilispasta.gr στο οποίο η Βικτώρια είναι Head of Business Development στην οικογενειακή επιχείρηση ΗΛΙΣ Παραδοσιακά Ζυμαρικά.

Μενού εβδομάδας 4/11 – 10/11

ΔΕΥΤΕΡΑ

Κρεμώδης σούπα με μανιτάρια και baby πατάτες

Υλικά

  • 3 κ. σούπας βούτυρο
  • 600 gr διάφορα μανιτάρια σε φέτες
  • 3 κρεμμυδάκια εσαλότ τριμμένα
  • 3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 3 κ. σούπας αλεύρι
  • 1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • 4 φλ. ζωμός κοτόπουλου
  • 6 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
  • 2 φύλλα δάφνης
  • αλάτι, πιπέρι
  • 750 gr baby πατάτες
  • 3/4 φλ. γάλα
  • 2 κ. σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος

Εκτέλεση

  1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα λιώσε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά.
  2. Σοτάρισε τα μανιτάρια και τα εσαλότ για περίπου οκτώ λεπτά και πρόσθεσε το σκόρδο.
  3. Σοτάρισε υλικά για ένα ακόμη λεπτό και πρόσθεσε το αλεύρι στην κατσαρόλα.
  4. Καβούρδισε το αλεύρι με τα υπόλοιπα υλικά για δύο λεπτά και πρόσθεσε το κρασί, ξύνοντας με μια ξύλινη κουτάλα τον πάτο της κατσαρόλας για να γλασαριστεί η σούπα.
  5. Πρόσθεσε τον ζωμό κοτόπουλου, το θυμάρι και την δάφνη με αλατοπίπερο και άφησε να πάρουν βράση.
  6. Χαμήλωσε την φωτιά και σιγόβρασε για 10 λεπτά.
  7. Πρόσθεσε τις πατάτες κομμένες, κάλυψε με το καπάκι και βράσε για άλλα 10 λεπτά.
  8. Αφαίρεσε την κατσαρόλα από την φωτιά, πρόσθεσε το γάλα και τον μαϊντανό και ανακάτεψε.
  9. Πρόσθεσε αλατοπίπερο αν χρειαστεί και σέρβιρε όσο είναι ζεστή η σούπα.

πηγή

ΤΡΙΤΗ

Κοχυλάκια με 3 τυρια & καραμελωμένα παντζάρια

Υλικά

  • 500 γρ. κοχυλάκια ΗΛΙΣ
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 200 ml κρέμα γάλακτος
  • 3 φλιτζ. τσαγ. παρμεζάνα, μπλε τυρί, γκούντα ή πεκορίνο
  • 1/3 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τα καραμελωμένα παντζάρια:

  • 3 μικρά παντζάρια βρασμένα και κομμένα στα τέσσερα
  • 2 κ.σ. καστανή ζάχαρη
  • 2-3 κ.σ. ηλιέλαιο
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κ.γ. κρέμα βαλσάμικο

Εκτέλεση

  1. Βράζουμε τα ζυμαρικά σε καλά αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
  2. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτριο τηγάνι και ρίχνουμε τη σκελίδα σκόρδου και τα παντζάρια. Ανακατεύουμε στη φωτιά για 3′, μέχρι πάρει το άρωμα από το σκόρδο και να πάρουν το λάδι τα παντζάρια.
  3. Αφαιρούμε το σκόρδο και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, τα τυριά, το μοσχοκάρυδο, το αλάτι και το πιπέρι. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να λιώσουν τα υλικά χωρίς όμως να βράσει το μείγμα μας.
  4. Βράζουμε σε αλατισμένο νερό τα παντζάρια ή μπορούμε και να χρησιμοποιήσουμε έτοιμα βρασμένα (συσκευασμένα).

Περισσότερα…

ΤΕΤΑΡΤΗ

Γίγαντες κοκκινιστοί στο φούρνο

Υλικά

  • 500 γρ. γίγαντες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές κάθετες φέτες
  • 2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 800 γρ. ντομάτα κονκασέ
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες σε λεπτές κάθετες φέτες
  • 1 στικσέλερι, ψιλοκομμένο
  • 2 καρότα, κομμένα σε λεπτές κάθετες φέτες
  • ½ μάτσο άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 200 ml ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Μουλιάζουμε τους γίγαντες από το προηγούμενο βράδυ σε ένα μεγάλο μπολ με αρκετό κρύο νερό.
  2. Έπειτα σουρώνουμε τους γίγαντες και τους ρίχνουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα τη γεμίζουμε με νερό και σιγοβράζουμε για 40-50 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι γίγαντες ξαφρίζοντας τους ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
  3. Μόλις ετοιμαστούν τους σουρώνουμε και κρατάμε 200 ml από το νερό του βρασίματος.
  4. Σε ένα μικρό τηγανάκι ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις πιπεριές Φλωρίνης, το σέλερι, τα καρότα και τα μαγειρεύουμε για 5 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν.
  5. Αδειάζουμε τους γίγαντες σε ένα πυρίμαχο σκεύος, προσθέτουμε από πάνω τα λαχανικά, τη ντομάτα κονκασέ, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το νερό του βρασμού, τον άνηθο, το αλάτι και το πιπέρι.
  6. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C στον αέρα και ψήνουμε για 50-60 λεπτά μέχρι να χυλώσουν οι γίγαντες και να έχουν μαγειρευτεί καλά.
  7. Μόλις ετοιμαστούν, τους σερβίρουμε ζεστούς από το φούρνο.

πηγή

ΠΕΜΠΤΗ

Κοτόπουλο αλά κρεμ

Υλικά

  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ή 2 μικρά
  • 2 κ.σ. βούτυρο (1 κ.σ. + 1 κ.σ.)
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο (1 κ.σ. + 1 κ.σ.)
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 400 γρ. φρέσκα μανιτάρια
  • 1 κ.σ. εστραγκόν, αποξηραμένο
  • 100 ml λευκό κρασί
  • 2 φιλέτα κοτόπουλο χωρίς κόκαλο και δέρμα
  • 30 mlμπράντυ
  • 100 ml νερό
  • 1 κύβο κοτόπουλο
  • 150 ml κρέμα γάλακτος (μπορείτε και λάιτ)

Για το σερβίρισμα

ρύζι μπασμάτι

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να κάψει.
  2. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το προσθέτουμε στο τηγάνι μαζί με 1 κ.σ. βούτυρο και 1 κ.σ. ελαιόλαδο.
  3. Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το προσθέτουμε μέσα στο τηγάνι.
  4. Αφήνουμε μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι.
  5. Κόβουμε τα μανιτάρια σε λεπτές φέτες και τα προσθέτουμε στο τηγάνι μαζί με το εστραγκόν.
  6. Περιμένουμε μέχρι να πάρουν τα μανιτάρια ωραίο χρώμα, περίπου 3-4 λεπτά.
  7. Στη συνέχεια σβήνουμε με λευκό κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί εντελώς το αλκοόλ.
  8. Παράλληλα, ετοιμάζουμε το κοτόπουλό μας. Βάζουμε γάντια και το κόβουμε σε κομμάτια 2 εκ.
  9. Όταν τα μανιτάρια μας είναι έτοιμα, αφαιρούμε από το τηγάνι και τα αφήνουμε στην άκρη.
  10. Ρίχνουμε στο ίδιο τηγάνι 1 κ.σ. βούτυρο, 1 κ.σ. ελαιόλαδο και τα κομμάτια από το κοτόπουλό μας.
  11. Μόλις πάρει χρώμα το κοτόπουλό (1-2 λεπτά), σβήνουμε με το μπράντυ και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ (αν είμαστε πιο έμπειροι μπορούμε να βάλουμε φωτιά στο μπράντι (να φλαμπάρουμε δηλαδή).
  12. Προσθέτουμε στο τηγάνι τα μανιτάρια, το νερό, την κρέμα γάλακτος, τον κύβο και ανακατεύουμε ελαφρά.
  13. Αφήνουμε για 5 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.
  14. Σερβίρουμε με ρύζι μπασμάτι και μυρωδικά της αρεσκείας μας.

πηγή

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι

Υλικά

  • 1 κιλό χταπόδι καθαρισμένο
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 1 καρότο
  • 6 κ.σ. ελαιόλαδο (2 κ.σ. + 4 κ.σ.)
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 25 ml ούζο
  • 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
  • 1,5 λίτρο ζωμό λαχανικών ή 1 κύβος λαχανικών διαλυμένος σε 1.5 λίτρο ζεστό νερό
  • 2 φύλλα δάφνης
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • χυμός από ½  λεμόνι
  • 500 γρ. κοφτό μακαρονάκι
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για το σερβίρισμα

  • κάπαρη
  • φέτα
  • φρέσκια ρίγανη
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ελαιόλαδο
  • 1 λεμόνι

Εκτέλεση

  1. Τοποθετούμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
  2. Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το κόβουμε σε χοντρά κομμάτια.
  3. Καθαρίζουμε το καρότο και το κόβουμε σε κυβάκια μεγέθους 0,5-1 εκ.
  4. Προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, ρίχνουμε το κρεμμύδι, το καρότο και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά.
  5. Αφού έχουμε πλύνει καλά το χταπόδι κόβουμε πάνω και κάτω από τα μάτια και πετάμε αυτό το κομμάτι, αφαιρούμε και πετάμε το στόμα. Γυρνάμε την κουκούλα ανάποδα καθαρίζουμε και κόβουμε σε κομμάτια αναλόγως με το μέγεθος που θέλουμε.
  6. Προσθέτουμε το χταπόδι στην κατσαρόλα και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 3-4 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.
  7. Ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας μέσα στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε καλά να ψηθεί ο πελτές και να πάει παντού.
  8. Σβήνουμε με το ούζο και περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ του.
  9. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη ντομάτα κονκασέ, τον ζωμό λαχανικών, τα φύλλα δάφνης, το ξύσμα και τον χυμό από το λεμόνι και ανακατεύουμε.
  10. Χαμηλώνουμε την φωτιά στο μέτριο, καπακώνουμε και σιγοβράζουμε για 45 λεπτά με 1 ώρα.
  11. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα μακαρόνια μαζί το αλάτι, το πιπέρι, 4 κ.σ. ελαιόλαδο και ανακατεύουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα για 15 λεπτά μέχρι να ρουφήξει το ζουμί και να βράσουν τα μακαρόνια μας.
  12. Σερβίρουμε με κάπαρη, λίγη τριμμένη φέτα, φρέσκια ρίγανη, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 1 φέτα λεμόνι και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο ακόμα.

πηγή

ΣΑΒΒΑΤΟ

Σπανάκι σουφλέ με τυριά

Υλικά

  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 700 γραμ. σπανάκι πλυμένο
  • στραγγισμένο και χοντροκομμένο
  • 1 φλ. φρέσκο γάλα
  • 250 γραμ. κρέμα γάλακτος
  • 1 φλ. τρίμματα ροκφόρ
  • 6 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες και στραγγισμένες
  • 1 φλ. γραβιέρα τριμμένη
  • 1 φλ. κασέρι τριμμένο
  • 1 πακέτο αλμυρά κράκερ
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Για το εύκολο σπανάκι σουφλέ με τυριά και κρέμα γάλακτος, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι ή πλασοτέ κατσαρόλα. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια (ξερό και φρέσκο). Τα αφήνουμε να μαραθούν για 4΄-5΄ ανακατεύοντας.
  2. Προσθέτουμε το σπανάκι και ανακατεύουμε για 4΄-5΄ να πέσει ο όγκος του. Προσθέτουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος  και το ροκφόρ. Τρίβουμε μπόλικο πιπέρι. Αφήνουμε να πάρει βράση.
  3. Βουτυρώνουμε καλά ένα μικρό πυρίμαχο σκεύος. Αδειάζουμε σε αυτό το αραιό μείγμα. Προσθέτουμε τη λιαστή ντομάτα.
  4. Πασπαλίζουμε με τα τριμμένα τυριά και τέλος τρίβουμε σε ψηλά κομμάτια τα κράκερ στην επιφάνεια.
  5. Ψήνουμε για 30΄ στους 200 C, να λιώσουν τα τυριά και να ροδίσει η επιφάνεια. Όσο είναι ζεστό σερβίρεται με κουτάλι (είναι αραιό). Όταν παγώσει κόβεται σε αφράτα κομμάτια.

πηγή

ΚΥΡΙΑΚΗ

Μοσχαράκι στιφάδο

Υλικά

  • 1.300 γρ. περίπου μοσχαράκι ελιά ή χτένι, σε κομμάτια
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια σε φέτες
  • 1 κιλό κρεμμυδάκια του στιφάδο (κοκκάρια)
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 3-4 κόκκους μπαχάρι
  • 1 ξυλαράκι κανέλας
  • μερικούς κόκκους πιπέρι ολόκληρους
  • λίγο τριμμένο γαρίφαλο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1½ φλιτζανάκι του καφέ ξίδι
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού κρασί κόκκινο
  • 2 κονσέρβες ντοματάκιακονκασέ
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

  1. Βράζετε το κρέας σε κατσαρόλα μαζί με άφθονο νερό που θα το σκεπάζει καλά, για 1 ώρα τουλάχιστον, μέχρι να μαλακώσει. Το ξαφρίζετε ενδιάμεσα και μετά το στραγγίζετε και κρατάτε το ζωμό του στην άκρη.
  2. Στο μεταξύ ετοιμάζετε τα κρεμμύδια: Βάζετε νερό να πάρει βράση και περιχύνετε με αυτό τα κοκκάρια. Τα αφήνετε για λίγο και μετά τα στραγγίζετε και τα καθαρίζετε με ευκολία και χωρίς δάκρυα. Τα αφήνετε να στραγγίσουν.
  3. Ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα και ρίχνετε τα κρεμμύδια και τα στρογγυλά κρεμμυδάκια. Σοτάρετε μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα. Πασπαλίζετε με τη ζάχαρη και σοτάρετε λίγο ακόμα. Προσθέτετε τα μπαχαρικά (κανέλα, γαρίφαλο, μπαχάρι, πιπέρια, δάφνη) τα γυρίζετε λίγο μαζί με τα κρεμμύδια να μυρίσουν και ρίχνετε στην κατσαρόλα το κρέας μαζί με το υπόλοιπο λάδι. Σοτάρετε για 3-4 λεπτά και σβήνετε το φαγητό με το ξίδι και το κρασί.
  4. Όταν εξατμιστεί το οινόπνευμα προσθέτετε τη ντομάτα, ανάλογο αλατοπίπερο και λίγο από το ζωμό του κρέατος. Βράζετε μέχρι να μαγειρευτεί καλά το κρέας και να μείνει με μια ωραία πλούσια σάλτσα. Σερβίρετε το στιφάδο σε πιάτα ή σε πιατέλα σερβιρίσματος, συνοδεύοντας με πατάτες τηγανητές ή άλλη γαρνιτούρα της επιλογής σας.

πηγή

Το γλυκό της εβδομάδας

Μηλόπιτα με ψωμί

Υλικά

Για τη βάση

  • 300 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 500 γρ. ψωμί του τοστ
  • 1 κ.γ. κανέλα

Για τη γέμιση

  • 2 μήλα κόκκινα
  • 2 μήλα πράσινα
  • 150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • ½ κ.γ. κανέλα
  • ¼ κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 3 κ.σ. κρέμα βαλσάμικο  με σύκο
  • 3 κρόκοι από μεσαία αυγά
  • 25 γρ. κόρν φλάουρ
  • 150 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Για το σερβίρισμα

  • ζάχαρη άχνη
  • κανέλα

Εκτέλεση

Για τη βάση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ο C στον αέρα.
  2. Σε ένα μπολ βάζουμε το λιωμένο βούτυρο, τη ζάχαρη, τη βανίλια και ανακατεύουμε.
  3. Στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια βάζουμε το ψωμί σε δόσεις και χτυπάμε μέχρι να γίνει τρίμμα.
  4. Μεταφέρουμε το τριμμένο ψωμί στο μπολ, βάζουμε την κανέλα και ανακατεύουμε με τα χέρια μας μέχρι να δέσει το μείγμα.
  5. Απλώνουμε τα ¾ του μείγματος σε μια φόρμα με αποσπώμενη βάση 25 εκ. Φροντίζουμε να απλώσουμε μέρος του μείγματος και στα τοιχώματα της φόρμας.
  6. Ψήνουμε για 25 λεπτά και αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Για τη γέμιση

  1. Αφήνουμε τον φούρνο στους 160ο C στον αέρα.
  2. Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά.
  3. Ξεφλουδίζουμε τα μήλα, τα κόβουμε σε μικρά κυβάκια και τα βάζουμε στο τηγάνι.
  4. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, την κανέλα, το τζίντζερ, το βούτυρο, την κρέμα βαλσάμικο και ανακατεύουμε.
  5. Χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά και σιγοβράζουμε για 10-15 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν τα μήλα.
  6. Σε ένα μπολ βάζουμε τους κρόκους, το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το αλάτι, τη βανίλια και ανακατεύουμε.
  7. Μεταφέρουμε το μείγμα του μπολ στο τηγάνι με τα μήλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε για 30 δευτερόλεπτα.
  8. Μεταφέρουμε τη γέμιση στη βάση, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο ψωμί και ψήνουμε για 40 λεπτά.
  9. Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.

πηγή


της pasta blogger Βικτώριας Γιανναρά
Head of Business Development στην οικογενειακή επιχείρηση ΗΛΙΣ Παραδοσιακά Ζυμαρικά.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.