Ο συνδυασμός του food blogging με το επάγγελμα του ιατρού ήταν μονόδρομος

Ο συνδυασμός του food blogging με το επάγγελμα του ιατρού ήταν μονόδρομος

H Αγγελική Σπανού είναι γιατρός, ασχολείται ενεργά με την Προληπτική Ιατρική-Διατροφή, προσεγγίζοντας κάθε νόσο διατροφικά. Θεωρεί ότι κάθε τροφή έχει την δυνατότητα να μας θρέψει ή να μας βλάψει και επιλέγει και στην προσωπική της ζωή να τρέφεται χωρίς επεξεργασμένα τρόφιμα, γαλακτοκομικά, αυγά, κρέας αλλά με διατήρηση των θαλασσινών. Η επίσημη ονομασία της διατροφής της είναι Seagan. Ο σιγκανισμός για την Αγγελική είναι η καλύτερη επιλογή διατροφής, βιώσιμη, πλήρης θρεπτικά και ανεξάρτητη από συμπληρώματα διατροφής. Προστατεύει από την νούμερο ένα αιτία θανάτου που είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τον σακχαρώδη διαβήτη, το μεταβολικό σύνδρομο. Προλαμβάνει την καρκινική ανάπτυξη κυττάρων και ασφαλίζει τον οργανισμό μας από εκδήλωση αυτοανοσίας. Παράλληλα ασχολείται ενεργά και με το food blogging, εμπνεύοντας όλο και περισσότερο κόσμο να ασχοληθεί με την υγιεινή διατροφή. Μου παραχώρησε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη που αξίζει την προσοχή σας!

Πώς ακριβώς με την Προληπτική Ιατρική-Διατροφή προσεγγίζεις κάθε νόσο διατροφικά;

Είναι γνωστό από αρχαιοτάτων χρόνων ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Όσο εξελίσσεται η επιστήμη της Ιατρικής , αυτό επιβεβαιώνεται συνεχώς και η στροφή στην προληπτική προσέγγιση είναι ο πυλώνας για την διατηρηση της ανθρώπινης υγείας. Μπορούμε μέσω ιστορικού να γνωρίζουμε τις γενετικές καταβολές και την επικινδυνότητα για εκδήλωση νόσου με βάση το ιστορικό των γονέων μας και την οικογένειάς μας. Επίσης, με βάση ερωτηματολογίου που ταυτοποιεί τις ιδιαιτερότητες του καθενός στον τρόπο διατροφής και στον τρόπο ζωής, μπορώ να εξατομικεύω την προσέγγιση σε κάθε άτομο που επιθυμεί να ακολουθήσει μια προληπτική διατροφή.

Πώς συνάδει ιατρική με food blogging; Πότε μπήκε το food blogging στη ζωή σου;

Φαίνεται περίεργο ίσως, όμως στην δίκη μου προσωπική εξέλιξη, ο συνδυασμός του food blogging με το επάγγελμα του ιατρού ήταν μονόδρομος. Καθώς ασκούσα την Ιατρική Παθολογία σε τριτοβάθμιο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Αθήνας, παρατηρούσα ότι η πλειοψηφία των ασθενειών των ανθρώπων θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί με διαφορετικές προσωπικές επιλογές, εφόσον ήταν σαφές ότι οι ίδιες μας οι επιλογές μας οδηγούν στην εκδήλωση νόσου. Εξέλιξα το πάθος μου για το φαγητό, σε πάθος για συνειδητή και υπεύθυνη επιλογή διατροφής, η οποία είναι στενά συνδεδεμένη με την έννοια της ΘΡΕΨΗΣ, η οποία καθορίζει την υγεία μας. Η θρέψη είναι η ουσία στην διατροφή μας, και κάθε απόκλιση από αυτήν, επιφέρει την νόσο. Το food blogging μπήκε στην ζωή μου τα 2 τελευταία χρόνια της ειδικότητας, όπου ανακάλυψα τον κόσμο του ινσταγκραμ με τους bloggers του κόσμου να ανεβάζουν υπέροχες φωτογραφίες φαγητών τα οποία θύμιζαν έργα τέχνης και πίνακες ζωγραφικής. Κατάλαβα ότι αυτό ήθελα να κάνω και σιγά σιγά με ερασιτεχνική προσπάθεια, άρχισα να δοκιμάζω τις ικανότητες μου στην φωτογραφία, και το food styling.

Γιατί έχεις επιλέξει τον σιγκανισμό και τί θεωρείς ότι προσφέρει στην υγεία και στην ποιότητα ζωής ενός ανθρώπου; Γιατί στην προσωπική σου διατροφή έχεις αποβάλλει επεξεργασμένα τρόφιμα, γαλακτοκομικά, αυγά και κρέας;

Ο σιγκανισμός για μένα αποτελεί την ιδανική διατροφή γιατί περιλαμβάνει κατά 80% βιγκαν διατροφή και από ζωικές επιλογές μόνο ψάρι. Έτσι δεν τρώω ζώα ξηράς και τα παράγωγα τους, δηλαδή γαλακτοκομικά και αυγά. Θεωρώ την κατανάλωση κρέατος εκτός του ψαριού και γαλακτοκομικών υπεύθυνη για πολλές διαταραχές στο ανθρώπινο σώμα οι οποίες οδηγούν τελικά σε νόσο. Η σύγχρονη βιομηχανοποίηση των ζώων παράγει προϊόντα ανθυγιεινά τα οποία δεν προσφέρουν θρέψη στον άνθρωπο, παρά μόνο γευστική ικανοποίηση και νόσο. Επίσης ο τρόπος που διαχειρίζεται η βιομηχανία τα ζώα είναι απάνθρωπη και βασανιστική για τα ίδια, κάτι που όσο ανακάλυπτα, τόσο με θύμωνε και θεωρούσα εξαπάτηση την απόκρυψη των τεχνικών διαχείρισης των ζώων από τις βιομηχανίες. Το ψάρι είναι πηγή Β12 για μένα, το τρώω καθαρά για λόγους ανάγκης πρόσληψης Β12, καθότι αυτή η σημαντικότατη και καθοριστική για την ζωή βιταμίνη υπάρχει μόνο σε ζωικής προέλευσης τρόφιμα και η λήψη συμπληρωμάτων δεν είναι βιώσιμη επιλογή για μένα. Άρα επέλεξα την κατανάλωση βιώσιμων ψαριών, δηλαδή με βάση τεχνικές βιώσιμης αλιείας όσο μπορώ να βρίσκω βέβαια αυτές τις επιλογές, για την διατροφή μου. Η απόρριψη επεξεργασμένων τροφών είναι επίσης μια επιλογή που συμβαδίζει με την απόφαση μου να τρώω συνειδητά, υπεύθυνα και χωρίς να επιβαρύνω τον πλανήτη, όσο μπορώ. Η θρέψη πηγάζει από φρέσκα φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, σιτηρά, όσπρια και σπόρους. Οτιδήποτε τεχνητό και επεξεργασμένο μας αρρωσταίνει.

Τί πρέπει να προσέχει ένας άνθρωπος που επιλέγει τον σιγκανισμό και την ωμοφαγία;

Όποιος επιλέξει τον σιγκανισμό και την ωμοφαγία ως τρόπο διατροφής θα πρέπει να διαβάσει πολύ καλά για τις πηγές θρεπτικών συστατικών που θα λαμβάνει από τις τροφές ή να απευθύνει σε κάποιον ειδικό σε τέτοια θέματα διατροφής για να τον κατευθύνει σωστά ώστε να μην στερηθεί βασικά θρεπτικά συστατικά. Πολλές φορές οι άνθρωποι που αποκλείουν ομάδες τροφίμων από την διατροφή τους χωρίς να είναι ενημερωμένοι σωστά, καταλήγουν να τρώνε ανθυγιεινά και έτσι δεν προσφέρουν την απαραίτητη θρέψη στο σώμα τους. Η ωμοφαγία, δηλαδή η κατανάλωση ωμών, μη θερμικά και βιομηχανικά επεξεργασμένων τροφών είναι μια διατροφή δώρο για τον οργανισμό μας, καθότι θεραπεύει φλεγμονές, αυτοάνοσα νοσήματα, προλαμβάνει την καρκινική ανάπτυξη κυττάρων, και την εκδήλωση καρδιαγγειακής νόσου, αρκεί να γίνεται και αυτή υπεύθυνα, ενημερωμένα και ιδανικά από κάποιον ειδικό σε θέματα διατροφής.

Την ιατρική την επέλεξες ή σε επέλεξε;

Η ιατρική πιστεύω αποτελεί πάντα προσωπική επιλογή, καθώς χρειάζεται αφοσίωση με συνεχές διάβασμα, και επιμόρφωση διαρκή, η οποία δεν τελειώνει με το πτυχίο, αντίθετα τότε αρχίζει η πραγματική πορεία στην διαμόρφωση εμπεριστατωμένης γνώσης, την οποία μόνο με προσωπική αφοσίωση και θυσίας προσωπικού χρόνου μπορείς να κερδίσεις. Ο πατέρας μου είναι χειρουργός και μέσω της καριέρας του, και των διδαχών του, είδα πόση ζωή προσέφερε στους ασθενείς του και αυτό συντέλεσε σημαντικά στο να δω την Ιατρική με την ουσιαστική της υπόσταση, ως προσφορά. Αγαπώ την δύναμη του ανθρώπου να θεραπεύει τον συνάνθρωπο και θεωρώ την Ιατρική, μια τελετουργία με στόχο την διατήρηση της τέλειας ύπαρξης που δημιούργησε η φύση και οφείλουμε να διαφυλάξουμε ως ύψιστο αγαθό.

Ακολουθήστε την Αγγελική Σπανού στο instagram και στο blog της.

Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στην Έφη Αργυροπούλου
Δημοσιογράφος, αρθρογράφος, συγγραφέας και blogger του Working Moms.

Διαβάστε περισσότερες συνεντεύξεις εδώ

Ακολούθησε το Working Moms και στο Instagram

Συνεντεύξεις