Μαμά θέλω να το στολίσω εγώ το δέντρο, όχι εσύ, και ας μην είναι τέλειο!

Μαμά θέλω να το στολίσω εγώ το δέντρο, όχι εσύ, και ας μην είναι τέλειο!

Από τότε που έγινα μαμά, θεωρώ ότι κάθε μέρα μαθαίνω και κάτι από τα παιδιά μου. Κάθε μέρα με κάνουν να σκέφτομαι διαφορετικά, να αναθεωρώ για πολλές απόψεις και αντιλήψεις που είχα στο παρελθόν και κάθε μα κάθε μέρα με κάνουν καλύτερο άνθρωπο. Αυτό πιστεύω συμβαίνει σ’ όλες τις μαμάδες. Αφορμή για τα περισσότερα κείμενά μου και πηγή έμπνευσής μου είναι τα παιδιά μου. Και επειδή είναι τόσο μα τόσο αληθινά, ταυτίζεσαι κι εσύ μαζί μου…. πλέον είμαι σίγουρη γι΄αυτό!

Τα πρώτα χρόνια που έγινα μαμά, ήθελα τα Χριστούγεννά μας να είναι όμορφα εσωτερικά και εξωτερικά. Ίσως, για να είμαι ειλικρινής, επειδή ήταν μικρά τα παιδιά όπου δε μιλούσαν καλά ακόμα και δεν είχαν ισχυρή άποψη και γνώμη, στεκόμουν περισσότερο στο “περιτύλιγμα”. Έκανα κι εγώ το λάθος – όπως άπειρες μαμάδες – να θέλω να στολίσω το τέλειο Χριστουγεννιάτικο δέντρο και να διακοσμήσω το σπίτι άψογα. Έμπαινα καμιά φορά στο χαζό “τρυπάκι” να θέλω το σαλόνι αψεγάδιαστο και να εκνευρίζομαι μαζί τους όταν χαλούσαν τα στολίδια και τα έβαζαν εκεί που ήθελαν αυτά. Οι κλασικοί ψυχαναγκασμοί των περισσότερων μαμάδων!

Φέτος στολίσαμε πιο νωρίς από οποιαδήποτε άλλη χρονιά… και ξέρεις γιατί;

Γιατί τα παιδιά μού το ζητούσαν με τόση λαχτάρα και αγωνία, που δεν μπορούσα να τους χαλάσω χατήρι. Χαίρομαι σαν μικρό παιδί, γιατί μαζί τους διατηρώ κι εγώ την παιδικότητά μου και δε χάνεται ποτέ η μαγεία των Χριστουγέννων από τη ζωή μας. Γιατί άλλωστε, τι είναι τα Χριστούγεννα τελικά;

Μαγεία και όμορφες στιγμές με τα αγαπημένα μας πρόσωπα!

Να επανέλθω λοιπόν στον λόγο που αφήνω τα παιδιά μου να στολίζουν μόνα τους. Πριν λίγα χρόνια, όταν ο Κωνσταντίνος ήταν στην πρώτη δημοτικού, ξεκινήσαμε να στολίζουμε όπως κάθε χρονιά το δέντρο μας. Βάλαμε Χριστουγεννιάτικα τραγούδια και αρχίσαμε τον στολισμό. Τα παιδιά με τον αυθορμητισμό και την παιδικότητα που τους διακατέχει, σχεδόν πέταγαν τα στολίδια πάνω στο δέντρο και έπιανα συχνά πυκνά τον εαυτό μου να τους κάνει παρατηρήσεις για το πού θα τοποθετήσουν το κάθε στολίδι….. Και έρχεται η φοβερή ατάκα του Κωνσταντίνου που δε θα ξεχάσω όσο ζω – ακόμα τριβιλίζει στα αυτιά μου – “Μαμά θέλω να το στολίσω εγώ το δέντρο, όχι εσύ, και ας μην είναι τέλειο. Τι νόημα έχει να είναι τέλειο; Αρκεί να είναι φτιαγμένο από τα χεράκια μας”! Εκείνη τη στιγμή όλα πάγωσαν γύρω μου και άρχισα να συνειδητοποιώ ότι τους υπαγόρευα τι να κάνουν σε μια διαδικασία που ήταν κατά δική τους, η μεγαλύτερη ευχαρίστηση που είχαν κατά τη διάρκεια ολόκληρου του χρόνου….. Τους “ανάγκαζα” να το στολίσουν όπως ήθελα εγώ για να φαίνεται τέλειο, ενώ στην ουσία αυτό που θα έπρεπε να με ενδιαφέρει είναι να ζήσουν την εμπειρία μόνα τους, να το διασκεδάσουν και να είναι μια στιγμή που θα θυμούνται για πάντα! Από τότε λοιπόν, και για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, ο Κωνσταντίνος το στολίζει εντελώς μόνος του. Εγώ το μόνο που κάνω είναι να τού στήνω το δέντρο και να βάζω τα λαμπάκια, καθαρά για λόγους ασφαλείας, για να μην τραυματιστούν ή πάθουν ηλεκτροπληξία… Άντε, βοήθησε λίγο και ο Δημητράκης. Έβαλε κι αυτός λίγα στολίδια, και ξέρεις τι τεράστια χαρά και ικανοποίηση πήρε που έλαβε κι αυτός μέρος στον στολισμό; Ξέρεις τι λάμψη ευτυχίας είχαν τα μάτια του όταν αφού το τέλειωσαν, έκατσε και το παρατηρούσε όλο καμάρι και περηφάνια;

Νομίζω ότι αυτήν την ικανοποίηση και τη χαρά του δεν την αλλάζω με όλα τα αψεγάδιαστης ομορφιάς δέντρα του κόσμου!

Χρόνια τώρα έχω αφήσει στην άκρη τις τελειομανίες και τους ψυχαναγκασμούς. Δε με νοιάζει αν είναι ευθυγραμμισμένα τα στολίδια και οι γιρλάντες, ούτε αν το δέντρο μας είναι σαν των καταστημάτων. Αυτό που πραγματικά θέλω, είναι να ευχαριστηθούν τη διαδικασία του στολισμού, να καμαρώνουν για το επίτευγμά τους και να νιώσουν κάθε λεπτό, κάθε στιγμή τη μαγεία των Χριστουγέννων. Γιατί η κάθε μικρή στιγμή χαράς στις γιορτές είναι αυτό που μένει τελικά στη ψυχούλα τους!

Άλλωστε στα μάτια μας είναι το πιο όμορφο Χριστουγεννιάτικο δέντρο όλου του κόσμου;

Συμφωνείς;

της Έφης Αργυροπούλου
Δημοσιογράφος, αρθρογράφος, συγγραφέας και blogger του Working Moms.

Διαβάστε όλες τις δικές μου σκέψεις εδώ.

Ακολούθησε το Working Moms και στο Instagram

Efi's Diary Χριστούγεννα