Είμαι μαμά, διαζευγμένη μαμά…

Είμαι μαμά, διαζευγμένη μαμά…

Δεν θα σταθώ στις δυσκολίες του χωρισμού, στην κακή νοοτροπία της κοινωνίας, ούτε στην απόρριψη της ίδιας της οικογένειας, προκειμένου να είναι αποδεκτοί “σε όσους θέλουν να γίνουν κατασπαράχτες της ξένης δυστυχίας”. Δεν θα σταθώ στο πόσο συνάδελφοι, φίλοι και γείτονες αλλάζουν στάση απέναντι στη χωρισμένη και στα παιδιά χωρισμένων ούτε στο με πόση ευκολία ο διαζευγμένος πατέρας με τις ευλογίες της κοινωνίας  σταματάει να έχει ευθύνες απέναντι στα παιδιά του, ακόμη και αν νομικά υπάρχουν κατοχυρωμένες υποχρεώσεις και δικαιώματα. Όχι σε όλες τις περιπτώσεις πια, αλλά ακόμη στις περισσότερες. Ας μην αδικώ και όσους μπαμπάδες έχουν το μεγαλείο να αναλαμβάνουν εξ ολοκλήρου την ανατροφή των παιδιών τους, και κάποιοι να συμμετέχουν ενεργά στην καθημερινότητα των παιδιών ενώ έχει την επιμέλεια η μητέρα και κάποιοι να είναι και πιο ικανοί απ’ ότι η μητέρα.

Είδα μέχρι τώρα ποια απ’ όσα έπραξα είχαν εξαιρετικά αποτελέσματα και ποια όχι. Η δύναμη της αλήθειας και της προσπάθειας έχει πάντα θετικό αποτέλεσμα.

Είμαστε μια ευτυχισμένη οικογένεια, εγώ και τα δύο μου παιδιά.
Μια δυνατή οικογένεια δεν μπορεί να είναι μια ατελή οικογένεια.

Ένιωσα πως τα παιδιά εκτιμoύν την αλήθεια

Αναγνωρίζουν το ψέμα και νιώθουν ανασφάλεια όταν οι γονείς λειτουργούν με επικαλύψεις ή λένε την μισή αλήθεια ή και αλλοιωμένη. Για το χωρισμό, το πώς τον βιώνουμε και εμείς οι ενήλικες, αλλά και το πώς δικαιολογούνται οι αντιδράσεις των “κοινωνικά άλλων” είναι σημαντικό να τα λέμε λιτά και όπως πραγματικά είναι δίχως λεπτομερείς και ανάλυση. Τα παιδιά ξέρουν ήδη τι συμβαίνει.

Αναφέρουμε όλα τα θετικά και όλα τα αρνητικά του πατέρα τους (ή της μητέρας  τους από την άλλη πλευρά)

Και πως έχουν πατέρα ή  μητέρα – αντίστοιχα – και αυτό δεν αλλάζει ποτέ. Ξέρουν καλά τα παιδιά το χαρακτήρα των γονέων τους και πιο πολύ ξέρουν καλά πως νιώθουν μαζί τους.

Συνεχίζουμε την ποιότητα της ζωής των παιδιών όπως και πριν

Προσπαθούμε να μην σταματήσουν τις δραστηριότητες τους, τη σειρά τους και τα χόμπι τους, ακόμη και αν χρειαστεί να αλλάξουμε γειτονιά ή πόλη. Τα οικονομικά ζητήματα είναι ένα στοιχείο αποτρεπτικό αλλά μπορούμε να βρούμε τρόπους.

Θυμηθείτε: θα βοηθήσει πολύ και τη μετάβαση στη νέα πραγματικότητα και στην πρακτική πορεία των παιδιών στο μέλλον.

Τα πάρτι τους, τις γιορτές και τα καλέσματα δεν τα ακυρώνουμε

Γινόμαστε και εμείς όμορφες /όμορφοι, φροντίζουμε τα παιδιά και δείχνουμε χαρά με τη χαρά τους. Τα πάρτι είναι η έξοδος τους, η κοινωνικοποίησή τους, η επαφή με τους φίλους τους.

Κάθε βράδυ τους διαβάζουμε βιβλία, ιστορίες, παραμύθια

Είναι ποιοτικός χρόνος με το παιδί ακόμη και αν όλη τη μέρα είμαστε στη δουλειά ή σε υποχρεώσεις.

Η “καληνύχτα” του γονέα προσφέρει μεγάλη ασφάλεια στο παιδί

Συνοδεύουμε το παιδί για ύπνο, ακόμη και όταν χρειάζεται να λείψουμε κάποιες βραδινές ώρες. Αν χρειαστεί να μείνει η γιαγιά ή ο παππούς στο σπίτι ενημερώνουμε τα παιδιά για τις κινήσει μας. Και εμείς θέλουμε να ξέρουμε τι κάνουν ή που βρίσκονται όχι για έλεγχο, αλλά από ενδιαφέρον.

Τους ακούμε, τους ακούμε δίχως να δείχνουμε κούραση

Ακούμε τα λόγια τους και ακούμε και τις σιωπές τους. Όταν εκφράζονται, όπως και να εκφράζονται κάτι θέλουν να πουν.

Όταν στεναχωριόμαστε ή κλαίμε ή θυμώνουμε ή κουραζόμαστε δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, εξηγούμε πως νιώθουμε και γιατί

Η αλήθεια είναι ηθική. Η ανάλυση δεν είναι για όλα τα παιδιά, ούτε χρειάζεται. Με τον τρόπο αυτό τα παιδιά αναγνωρίζουν τα συναισθήματά τους, αισθάνονται άνετα με όλα τα συναισθήματα που νιώθουν, τα διαχειρίζονται καλύτερα και αναπτύσσουν ενσυναίσθηση.

Συνεχίζουμε να σπουδάζουμε, να περιποιούμαστε, να κάνουμε τα χόμπι μας, να καλούμε παρέες στο σπίτι, να δεχόμαστε καλέσματα

Ξέρω, ξέρω δεν είναι εύκολο, αλλά με τον καιρό όλα γίνονται ρουτίνα. Θέλετε ενεργητική ρουτίνα ή μίζερη;

Εξηγούμε την αλήθεια για τις εκδοχές που θα υπάρχουν στο μέλλον για εμάς και τον άλλον γονέα

Ότι μπορεί κάποιος ή και οι δύο να έχουν σχέσεις η γάμο ή και άλλα παιδιά. Όλα αυτά δεν θα αλλάξουν τη στάση μας απέναντι τους.

Δίνουμε αγάπη. Στα λόγια, στις πράξεις, στα αισθήματα, στην κατανόηση, στη χαρά τους και στη λύπη τους. Η αγάπη δεν είναι αυτονόητη.

Τα παιδιά χρειάζονται ευτυχισμένους γονείς και παρόντες γονείς.

Η μάνα (ή ο πατέρας ) που προσπαθεί όσο και αν δεν τα καταφέρνει, είναι καλύτερη από μια μάνα (ένας πατέρας) που βρίσκει δικαιολογίες να μην αναλάβει τα παιδιά της (του).

Η επιτυχία στην οικογένεια δεν είναι ένας γάμος μόνο, είναι οι σωστές σχέσεις και η ουσία της οικογένειας.

Ευτυχισμένοι γονείς έχουν ευτυχισμένα παιδιά.

της Λαμπροπούλου Βάιας

Σκέψεις