Ακόμη κι οι παλιές τσάντες χωράνε τις γνώσεις

Ακόμη κι οι παλιές τσάντες χωράνε τις γνώσεις

Είναι εκείνα τα παιδάκια όπου λίγες μέρες πριν την αρχή της νέας σχολικής χρονιάς, θα πάνε με χαρά και καμάρι να διαλέξουν την πιο ωραία τσάντα. Αυτή που χαζεύουν κάθε φορά στη διαφήμιση. Αυτή που σίγουρα θα είναι ξεχωριστή.

Είναι εκείνοι οι γονείς που θα κάνουν το κουμάντο τους (ίσως από το καλοκαίρι) για να αγοράσουν στα παιδιά τους την αγαπημένη τους τσάντα, την όμορφη κασετίνα, τα καινούρια παπούτσια, τα ξεχωριστά τετράδια. Θα τακτοποιήσουν το δωμάτιο, το γραφείο τους και στον αγιασμό θα ακούσουν μαζί τους τη πρώτη προσευχή της νέα σχολικής χρονιάς. Θα γυρίσουν μετά στο σπίτι να ετοιμάσουν τις ετικέτες με όμορφα γράμματα, να ντύσουν τα βιβλία και σε μια μικρή θήκη της τσάντας θα τρυπώσουν ένα σπυρί λιβάνι για ευλογία. Στο ψυγείο θα κολλήσουν με μαγνητάκι  το νέο πρόγραμμα. Όχι του σχολείου, αλλά το δικό τους, το απογευματινό. Αυτό που κάθε χρόνο γεμίζει όλο και περισσότερο.

Υπάρχουν όμως κι εκείνα τα παιδιά που θα πλύνουν τη παλιά τους τσάντα. Εκείνη, τη λίγο τρύπια που τους έδωσε ο ξάδερφος γιατί πήρε άλλη και που πρέπει να τη προσέξουν για να τη πάρει και το μικρότερο αδερφάκι. Εκείνη που είναι παλιομοδίτικη αλλά τους αρέσει ή μάλλον δεν έχουν περιθώριο να μην τους αρέσει.

Υπάρχουν κι εκείνοι οι γονείς όπου εκτός από τα άκρως απαραίτητα (λίγα τετράδια κι ένα μολύβι) δεν μπορούν να αγοράσουν τίποτα άλλο στα παιδιά τους. Που όσο κι αν έκαναν οικονομίες δεν έφτασαν για κάτι περισσότερο. Που στον αγιασμό θα βάλουν πάλι τα ίδια ρούχα που φόρεσαν και πέρυσι και πρόπερσι. Που επιστρέφοντας στο σπίτι ίσως να μην ντύσουν τα βιβλία, γιατί κι αυτό το αυτοκόλλητο ακρίβυνε. Θα προσευχηθούν όμως κι αυτοί για μια όμορφη σχολική χρονιά κι ας μην έχουν κάθε μέρα να δώσουν ένα κουλούρι στο παιδί για να φάει.

Αυτές οι τσάντες, η καινούρια κι η παλιά θα έχουν τον ίδιο χώρο για να μπουν οι γνώσεις κι οι εμπειρίες του σχολείου. Η αγάπη για τη μάθηση και τη πρόοδο. Θα έχουν τον ίδιο χώρο για τα γέλια και τα παιχνίδια με τους φίλους. Μπορεί να μην έχουν τις ίδιες αντοχές αλλά έχουν σίγουρα τους ίδιους χώρους για να αποθηκεύσουν στιγμές που δε γυρίζουν πίσω.

Γιατί όπως και να το κάνουμε..ακόμη κι οι παλιές τσάντες, χωράνε τις γνώσεις.

Καλή σχολική χρονιά!

της συγγραφέως Δήμητρας Μουλαρά
Σκέψεις Χωρίς κατηγορία