To κλασσικό πρόβλημα της νοικοκυράς κάθε βδομάδα είναι τί θα μαγειρέψει. Σας δίνουμε λοιπόν μια πλήρη πρόταση διατροφής για όλη τη βδομάδα. Κάντε μία λίστα, προμηθευτείτε τα υλικά σας για να προετοιμάζετε το μενού της εβδομάδας.
Κάθε βδομάδα θα ετοιμάζουμε ένα πλήρες ισορροπημένο εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής το οποίο έχει επιμεληθεί η pasta blogger Βικτώρια Γιανναρά. Οι συνταγές έχουν συλλεχθεί από ποικίλα sites αλλά και από το www.ilispasta.gr στο οποίο η Βικτώρια είναι Head of Business Development στην οικογενειακή επιχείρηση ΗΛΙΣ Παραδοσιακά Ζυμαρικά.
Μενού εβδομάδας 26/8 – 1/9
ΔΕΥΤΕΡΑ
Φασόλια γίγαντες πλακί
Υλικά
500 γρ. φασόλια γίγαντες-ελέφαντες Καστοριάς
1/2 φλ. ελαιόλαδο
1 μικρή σκελίδα σκόρδο
1 μεγάλο κρεμμύδι, λεπτοκομμένο
4-5 κ.σ. μαϊντανός , λεπτοκομμένος
1/2 κ.γ. σέλερι, λεπτοκομμένο
1/2 φλ. ζεστό νερό
400 γρ. ντομάτα κονκασέ ή 600γρ φρέσκια ντομάτα, τριμμένη
1 κ.γ. ρίγανη ξερή
αλάτι, κατά βούληση
πιπέρι, φρεσκοτριμμένο, κατά βούληση
Εκτέλεση
- Από την προηγούμενη νύχτα, μουλιάζουμε τα φασόλια γίγαντες σε μπόλικο νερό.
- Την επόμενη μέρα σουρώνουμε τα φασόλια και τα ξεπλένουμε με μπόλικο τρεχούμενο νερό.
- Σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό και μία πρέζα αλάτι βάζουμε τους γίγαντες, ώστε να καλύπτονται πλήρως με το νερό.
- Βράζουμε και μετά χαμηλώνουμε τη φωτιά.
- Σιγομαγειρεύουμε για 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να κρατάνε.
- Σουρώνουμε και αφήνουμε στην άκρη.
- Στο μεταξύ, σε ένα μεγάλο ταψί βάζουμε το ελαιόλαδο, ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τη σκελίδα σκόρδο και ψήνουμε στους 180C για 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα.
- Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο.
- Προσθέτουμε τους γίγαντες, το σέλερι, το μαϊντανό, 1/2 φλ. ζεστό νερό και αλατοπιπερώνουμε.
- Επιστρέφουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε για 30 λεπτά.
- Βγάζουμε πάλι το ταψί από το φούρνο, ανακατεύουμε τους γίγαντες ελαφρά με μια ξύλινη κουτάλα και προσθέτουμε την ντομάτα.
- Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε μια πρέζα ρίγανη και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 50-60 λεπτά στους 180C, μέχρι τα φασόλια να μαλακώσουν και η σάλτσα να δέσει.
ΤΡΙΤΗ
Κεφτεδάκια φούρνου με πατάτες
Υλικά
- 600 γρ. μοσχαρίσιο κιμά από ελιά
- ½ φραντζόλα ψωμί μπαγιάτικο
- 1 κρεμμύδι τριμμένο
- 150 γρ. κασέρι τριμμένο
- 1 κουτ. σούπας θυμάρι
- 2 κουτ. σούπας μουστάρδα
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τις πατάτες
- 1 κιλό πατάτες καθαρισμένες, κομμένες κυδωνάτες
- 1 ποτήρι του κρασιού χυμό πορτοκαλιού
- χυμό από 1 λεμόνι
- 1 φλιτζανάκι του καφέ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού θυμάρι
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
- Μουλιάζετε το ψωμί σε γάλα για μισή ώρα τουλάχιστον μέχρι να μαλακώσει καλά. Στύβετε με το χέρι να φύγουν τα πολλά υγρά, αλλά να μη στεγνώσει εντελώς.
- Ζυμώνετε τον κιμά μαζί με το κρεμμύδι και το ψωμί. Προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά και κάνετε ένα δεύτερο καλό ζύμωμα. Πλάθετε τα κεφτεδάκια και τα ακουμπάτε σε πιατέλα.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Σε ένα μπολ βάζετε τις κομμένες πατάτες και τις μαρινάρετε με το πορτοκάλι, το λεμόνι, το ελαιόλαδο, το θυμάρι, αλάτι και το πιπέρι.
- Σκορπίζετε σε ένα μεγάλο ταψί τα κεφτεδάκια και βάζετε τις πατάτες ανάμεσά τους. Προσθέτετε ένα νεροπότηρο νερό στο ταψί, σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο ή λαδόκολλα και ψήνετε στο φούρνο για 45 λεπτά περίπου. Ξεσκεπάζετε και συνεχίζετε το ψήσιμο για 15 λεπτά ακόμη.
- Σερβίρετε τους κεφτέδες και τις πατάτες, συνοδεύοντας με μια καλή μαρουλοσαλάτα.
ΤΕΤΑΡΤΗ
Σουπιές με μακαροτσίνι
Υλικά
- 2 σουπιές μεγάλες
- 2 κρεμμύδια μέτρια
- 1 σκελίδα σκόρδο
- αλάτι
- πιπέρι
- μπαχάρι
- 2 κ.σ. πολτό ντομάτας
- ελαιόλαδο
- 500 γρ. μακαρονάκι κοφτό
- (προαιρετικά) κεφαλοτύρι
Εκτέλεση
- Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο, ρίχνουμε την σουπιά κομμένη σε μικρά κομμάτια μέχρι να πάρει λίγο χρώμα…
- Βάζουμε 1,5 ποτήρι νερό, το αλάτι, το πιπέρι, το μπαχάρι και 2 κ.σ. πολτό ντομάτας και τα αφήνουμε να σιγοβράζουν για περίπου 20 λεπτά …θα είναι έτοιμο όταν τρυπιέται η σουπιά..
- Βράζουμε και τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό, μόλις είναι έτοιμα τα σουρώνουμε και τα βάζουμε μαζί με τις σουπιές και τα ανακατεύουμε για να πάει η σάλτσα σε όλα τα μακαρόνια…. (προαιρετικά βάζουμε λιγο κεφαλοτύρι πάνω από τα μακαρόνια).
ΠΕΜΠΤΗ
Ρεβίθια με κοτόπουλο και κρέμα βαλσάμικου ρόδι
Υλικά
- 400 γρ. ρεβίθια, μουλιασμένα από το βράδυ
- 30 ml κρέμα βαλσάμικου ρόδι
- 1 κ.σ. κόκκινο γλυκό πιπέρι
- 80 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, κατά βούληση
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο, κατά βούληση
- 800 γρ. κοτόπουλο, κομμένο σε μερίδες
- 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 300 γρ. ντομάτες, τριμμένες στον τρίφτη
- 2 φύλλα δάφνης
- 200ml νερό
- φύλλα μαϊντανού, για γαρνίρισμα
Εκτέλεση
- Στραγγίζουμε τα ρεβίθια, τα βάζουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα με νερό και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 5 λεπτά.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το βράσιμο για 50-60 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα ρεβίθια, χωρίς όμως να λιώσουν.
- Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε την κρέμα βαλσάμικου ρόδι, το κόκκινο πιπέρι, το ½ ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά.
- Προσθέτουμε τα κομμάτια κοτόπουλου και τα γυρίζουμε ώστε να καλυφθούν καλά από το μείγμα. Κρατάμε το μείγμα στην άκρη για να το χρησιμοποιήσουμε αργότερα.
- Σε μία φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κοτόπουλο για 4-5 περίπου λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές και να καραμελώσει ελαφρώς.
- Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2-3 λεπτά.
- Ρίχνουμε την ντομάτα, τη δάφνη, το μείγμα από το μπολ στο οποίο είχαμε βουτήξει το κοτόπουλο και 200 ml νερό .
- Δοκιμάζουμε και αν χρειάζεται , προσθέτουμε αλάτι και λίγο ακόμη φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά για μερικά λεπτά.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε το κρέας.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο C.
- Όταν το κοτόπουλο είναι σχεδόν έτοιμο, το μεταφέρουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος, προσθέτουμε τα ρεβίθια, αλατίζουμε και ανακατεύουμε.
- Μεταφέρουμε το πυρίμαχο σκεύος στο φούρνο και ψήνουμε για 10 περίπου λεπτά για να ενωθούν τα υλικά και να δέσει η σάλτσα.
- Αφαιρούμε τα δαφνόφυλλα από το ταψί, γαρνίρουμε με φύλλα μαϊντανού και σερβίρουμε.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Σαρδελάκια στο φούρνο
Υλικά
- 1 κιλό σαρδέλες
- 250 γρ. ντοματίνια κομμένα στη μέση
- ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 2 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
- 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- χυμό από 1 λεμόνι
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Πλένετε τις σαρδέλες και αφαιρείτε τα κεφάλια. Τρίβετε ελαφρώς το δάκτυλο σας πάνω-κάτω στη ράχη για να μαλακώσει η σάρκα, στη συνέχεια με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζετε τη σάρκα κατά μήκος στο κόκκαλο και το αφαιρείτε.
- Πλένετε καλά τα φιλέτα, τα αλατίζετε και τα αφήνετε μισή ώρα στο σουρωτήρι να στραγγίξουν καλά. Σε ένα ταψί απλώνετε τα σαρδελάκια με τη ράχη προς τα επάνω, τα ντοματίνια, τα μυρωδικά, το ελαιόλαδο, το λεμόνι και το σκόρδο.
- Αλατοπιπερώνετε και ψήνετε στο φούρνο για 25-30 λεπτά προσέχοντας να μην παραψήσετε τα σαρδελάκια, διαφορετικά δεν θα βγουν ζουμερά και θα χάσουν τη γεύση τους.
Tips
Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα ντοματίνια με 3 ώριμες, ξεφλουδισμένες ντομάτες κομμένες σε ροδέλες, που θα τις απλώσετε πάνω από τα σαρδελάκια, έτσι ώστε όσο ψήνονται να διατηρηθούν ζουμερά από τους χυμούς της ντομάτας.
ΣΑΒΒΑΤΟ
Χωριάτικη σαλάτα με ζυμαρικά
Το καλοκαίρι οι περισσότεροι από εμάς δυσκολεύονται στο μαγείρεμα (όπως κι εγώ), αφού όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία η όρεξη για ένα «μπελαλίδικο» και ίσως ζεστό φαγητό μειώνεται. Έτσι, αναζητούμε κάτι εύκολο με υλικά που ήδη έχουμε στη κουζίνα μας, γρήγορο, δροσερό και αρκετά χορταστικό που θα γεμίσει τις μπαταρίες μας. Τι καλύτερο λοιπόν από μία δροσιστική και νόστιμη χωριάτικη μακαρονοσαλάτα ; Ναι, η χωριάτικη που μας περίσσεψε στο ψυγείο είναι η ιδανική επιλογή για να τη μετατρέψουμε σε μία λαχταριστή σαλάτα ζυμαρικών που εύκολα μπορούμε να πάρουμε μαζί μας στο γραφείο ή στη παραλία. Εντάξει, ακόμα κι αν δεν μας έχει περισσέψει, η διαδικασία είναι τόσο απλή που δεν θα μας πάρει παραπάνω από 15 λεπτά. Σήμερα λοιπόν μιας και ζήλεψα τα τοματίνια από τον κήπο της γιαγιάς μου (…ένα από τα καλά του να κάνεις διακοπές στο χωριό) σας έχω συνταγή που βασίζεται στη παραδοσιακή χωριάτικη σαλάτα, συνδυασμένη με κοφτό μακαρονάκι. Αν μπορούσαμε να γευτούμε το καλοκαίρι θα ήταν ακριβώς αυτό!
Υλικά
- 500 γρ. κοφτο μακαρονάκι ΗΛΙΣ (ή οποιοδήποτε άλλο κοντό ζυμαρικό)
- 1 μεγάλο αγγούρι (κομμένο σε κύβους)
- 300 γρ ντοματίνια (κομμένα στη μέση)
- 150 γρ. ελιές Καλαμών
- 1 μέτριο κρεμμύδι, τεμαχισμένο
- 300 γρ. φέτα, κομμένη σε κύβους
δείτε όλη την συνταγή εδώ….
ΚΥΡΙΑΚΗ
Γεμιστά με πλιγούρι
Υλικά
- 5 ντομάτες (ώριμες και σφιχτές)
- 5 πιπεριές
- 2 ξερά κρεμμύδια μεγάλα
- 1 μελιτζάνα φλάσκα
- 1 φλ. πλιγούρι
- 1 φλ. τρίμματα βαρελίσια σκληρή φέτα
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό
- 1/2 ματσάκι δυόσμο
- 1 κ.σ ζάχαρη
- 1 φλ. ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
- Για τα γεμιστά με πλιγούρι, κόβουμε πρώτα τη μελιτζάνα σε καρεδάκια και τη βάζουμε σε μπολ με νερό για 10΄.
- Τη στραγγίζουμε καλά και τη σοτάρουμε με 3 κ.σ. από το συνολικό ελαιόλαδο. Αλατίζουμε κι αφήνουμε λίγα λεπτά να μαλακώσει. Την αφήνουμε στην άκρη.
- Κόβουμε το καπάκι από τις πιπεριές και αφαιρούμε τους σπόρους και τις μεμβράνες. Αφαιρούμε το καπάκι από τις ντομάτες και με κουτάλι αδειάζουμε σε μπολ την ψίχα.
- Αλέθουμε στο μπλέντερ την ψίχα από τις ντομάτες. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και αλέθουμε ξανά.
- Τα βάζουμε σε μπολ. Προσθέτουμε το πλιγούρι. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, τα 3/4 φλ. ελαιόλαδο και τη ζάχαρη. Τέλος ρίχνουμε τη σοταρισμένη μελιτζάνα, τη φέτα και τα ψιλοκομμένα μυρωδικά και ανακατεύουμε καλά. Γεμίζουμε κατά τα 3/4.
- Σκεπάζουμε με τα καπάκια τους. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη.
- Ψήνουμε για 1 ώρα στους 180 βαθμούς C, στις αντιστάσεις στην τελευταία σχάρα. Το πρώτο μισάωρο το ταψί πρέπει να είναι σκεπασμένο.
Το γλυκό της εβδομάδας
Υλικά
- 1 αυγό μέτριο
- 80 γρ. ζάχαρη καρύδας
- 250 γρ. φιστικοβούτυρο, απαλό
- 50 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- ¼ κ.γ. μαγειρική σόδα
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
- Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το σύρμα στη δυνατή ταχύτητα το αυγό με τη ζάχαρη καρύδας για 3-5 λεπτά μέχρι να αφρατέψει το αυγό και να ασπρίσει το μείγμα.
- Προσθέτουμε το φιστικοβούτυρο και χτυπάμε για 1 λεπτό ακόμα.
- Ανακατεύουμε σε ένα μπολ με μια ξύλινη κουτάλα το αλεύρι με τη μαγειρική σόδα και τα ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ.
- Χτυπάμε για 1 λεπτό μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους και αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ.
- Πλάθουμε σε στρογγυλά μπισκότα των 40 γρ. και πιέζουμε με την παλάμη μας ελαφρά το κέντρο τους ώστε να γίνουν πιο πλατιά.
- Μεταφέρουμε τα μπισκότα σε ένα ταψί με λαδόκολλα και τα στοιχίζουμε το ένα δίπλα στο άλλο αφήνοντας κενό μεταξύ τους, γιατί όσο ψήνονται θα ανοίγουν.
- Ψήνουμε για 8-10 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσουν.
- Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε τα μπισκότα να σφίξουν εντελώς, πάνω σε μια σχάρα, για περίπου 30 λεπτά. Όταν αφαιρέσουμε τα μπισκότα από τον φούρνο θα είναι μαλακά αλλά όσο κρυώνουν θα σφίγγουν και θα γίνονται πιο τραγανά.
- Σερβίρουμε.
Tip
Αποθηκεύουμε σε βάζα ή σε μπολ κλείνοντας τα αεροστεγώς με μεμβράνη.
Διατηρούμε για 5 ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου.
της pasta blogger Βικτώριας Γιανναρά
Head of Business Development στην οικογενειακή επιχείρηση ΗΛΙΣ Παραδοσιακά Ζυμαρικά