Πώς θα γίνουν πιο ενδιαφέρουσες οι καλοκαιρινές διακοπές των παιδιών;

Πώς θα γίνουν πιο ενδιαφέρουσες οι καλοκαιρινές διακοπές των παιδιών;

Μικροί μεγάλοι αδημωνούσαμε για τις διακοπές. Έλα όμως που δεν είναι πάντα εύκολο να απασχολήσεις όλη μέρα τα παιδιά! Μπορεί να απολαμβάνουμε την ξενοιασιά των ελεύθερων στιγμών αλλά είναι πολλές φορές μέσα στη μέρα που τα παιδιά βαριούνται, γκρινιάζουν, δεν ξέρουν τι να κάνουν και εμείς δεν θέλουμε να παίζουν με τον κινητό ή να κολλάνε όλη μέρα στην τηλεόραση.

Πώς όμως μπορούμε να κάνουμε τις καλοκαιρινές διακοπές τους πιο ενδιαφέρουσες;

Είτε είναι διακοπές στο χωριό, είτε ακόμα στην πόλη ο καλύτερος και πιο δημιουργικός τρόπος για να χαλαρώσουν τα παιδιά είναι πάντα ένα βιβλίο. Σας προτείνουμε αξιόλογες βιβλιοπροτάσεις για τα αγγελούδια σας που θα γίνουν η καλύτερη τους παρέα!

Η ΑΛΙΚΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ Ή Η ΠΑΡΑΞΕΝΟΠΕΡΙΕΡΓΟΤΕΡΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Ηλικία: 6+

Ποιος είναι ο πιο ευφάνταστος τρόπος να γνωρίσουν τα παιδιά την κλασική παγκόσμια λογοτεχνία;

Ο συγγραφέας Αντώνης Παπαθεοδούλου και η εικονογράφος Ίρις Σαμαρτζή επιστρέφουν με τη νέα σειρά βιβλίων ΜΙΚΡΑ ΜΕΓΑΛΑ ΚΛΑΣΙΚΑ, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος. Μετά τον Τομ Σόγερ, το πρώτο βιβλίο της σειράς κυκλοφορεί η πιο παράξενη ίσως ιστορία της παιδικής λογοτεχνίας, Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων ή η παραξενοπεριεργοτερότερη ιστορία.

Στο χρυσαφένιο δειλινό, στον Τάμεση απαλά κωπηλατούμε
κι οι τρεις μικρές μου φίλες μού ζητούν μια ιστορία να πούμε.
«Άντε λοιπόν! Ξεκίνα να μας λες» φωνάζει ανυπόμονα η πρώτη.
Η δεύτερη ζητά να είναι ιστορία τρελούτσικη. Η τρίτη όλο τη διακόπτει.
Σε κείνη τη βαρκάδα είναι που γεννήθηκε τούτη η παράξενη Χώρα των Θαυμάτων,
αστεία, παράλογη μα και σοφή, πατρίδα των πιο αλλόκοτων πλασμάτων.
Κι εσύ, Αλίκη μου αληθινή, τώρα που η ιστορία σου είναι έτοιμη, γραμμένη
στην παιδική καρδιά σου κράτα τη, σαν δώρο και σαν όνειρο, για πάντα φυλαγμένη.

Με λεπτές πινελιές χιούμορ, η προσεγμένη διασκευή του κλασικού αριστουργήματος του Λιούις Κάρολ από τον Αντώνη Παπαθεοδούλου, πέρα από ότι φωτίζει με μαεστρία, τα κεντρικότερα σημεία του έργου, αναδεικνύει και τους συμβολισμούς του. Η Ίρις Σαμαρτζή εμπνέεται από το ονειρικό και περιπετειώδες πλαίσιο της ιστορίας και, αφήνοντας τη φαντασία της πιο ελεύθερη από ποτέ, γίνεται και εκείνη μια Αλίκη που μας παρασέρνει μέσα από τα σχέδια και τους χρωματισμούς του βιβλίου στον μαγικό κόσμο της εικονογράφησης, σε ένα πολύχρωμο ταξίδι γεμάτο τραπουλόχαρτα, λαγούς, ψευτοχελώνες και περίεργα πτηνά.

Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων ή η παραξενοπεριεργοτερότερη ιστορία, είναι μια πρωτότυπη διασκευή γεμάτη εκπλήξεις, κατάλληλη για μικρούς αναγνώστες που θέλουν να έρθουν σε επαφή με την κλασική παιδική λογοτεχνία.

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΟ ΚΟΥΤΙ

Ηλικία: 4+

Το καλοκαίρι είναι χρυσό, άσπρη πέτρα, κρύο νερό, λεμονάδα, παγωτό.

Ένα κουτί γεμάτο καλοκαιρινές αναμνήσεις δίνει αυτή τη φορά την αφορμή στο δίδυμο Αργυρώ Πιπίνη και Αχιλλέα Ραζή, να δημιουργήσει το νέο του βιβλίο Καλοκαίρι στο κουτί, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Ένας περίπατος στο βουνό και μια βόλτα στην παραλία μάς φέρνουν αναμνήσεις γεμάτες χρώματα, αρώματα, γεύσεις και μελωδίες. Το καλοκαίρι είναι γεμάτο από περιπέτειες, εξερευνήσεις, περίεργεςιστορίες και χαρούμενες στιγμές που τις ζούμε μαζί με τις παρέες μας.Καλοκαίρι σημαίνει ξεγνοιασιά, κοντά στη θάλασσα και το χωράφι, μακριά από το σχολείο. Καλοκαίρι σημαίνει τραγούδια, χορούς και ταξίδια με τον νου. Μπορούν άραγε όλα αυτά να χωρέσουν σε ένα κουτί και να μας κρατούν συντροφιάτους υπόλοιπους μήνες;

Η Αργυρώ Πιπίνη κρατάει ζωντανές με παραστατική περιγραφή τις αναμνήσεις ενός καλοκαιριού, κρυμμένες μέσα σε ένα μαγικό κουτί, που μας συντροφεύει τους μήνες που λησμονούμε τις ξέγνοιαστες στιγμές. Η καλοκαιρινή και άκρως ζωηρή εικονογράφηση του Αχιλλέα Ραζή μεταφέρει το καλοκαίρι με όλες τις στιγμές του μέσα από αυτό το πανέμορφο βιβλίο.

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΥ ΤΡΕΝΟΥ

Ηλικία: 10+

Μετά το «Ο Ελέφαντας της Έρικας», η Sylvia Bishop επιστρέφει με το «Μυστικό του νυχτερινού τρένου», μια παιδική ιστορία μυστηρίου που, όπως έγραψε o Guardian, έχει την προοπτική να γίνει κλασικό παιδικό βιβλίο!

Η εντεκάχρονη Μαξ, με τη συνοδεία της αδελφής Μαργαρίτας, φεύγει με το τρένο από το Παρίσι για την Κωνσταντινούπολη για να επισκεφτεί μια ηλικιωμένη και κάπως βαρετή θεία της. Ενόσω όμως διασχίζει την Ευρώπη, θα ζήσει μια φοβερή περιπέτεια! Ένα διαμάντι ανεκτίμητης αξίας εξαφανίζεται και η Μαξ θα μπει άθελά της σε έναν συναρπαστικό κόσμο, γεμάτο με ενδιαφέροντες χαρακτήρες, μυστικούς ντεντέκτιβ και κλέφτες διαμαντιών!

Θα ανακαλύψει άραγε η Μαξ το διαμάντι πριν φτάσει στον προορισμό της ή μήπως η απάντηση βρίσκεται πιο κοντά στην αφετηρία του ταξιδιού της;

Το μυστικό του νυχτερινού τρένου κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος σε μετάφραση της βραβευμένης συγγραφέως και μεταφράστριας Αργυρώς Πιπίνη.

Η αμυγδαλή της ψυχής

 

 

 

 

 

 

 

 

Ηλικία 8+

Γίνεται άραγε να μυρίσει κανείς την απώλεια; Mα φυσικά γίνεται, αφού η απώλεια είναι ένα συναίσθημα, που σε αυτό το βιβλίο είναι ένα λουλούδι! Η απώλεια, η αγάπη, η χαρά, το μίσος είναι ξεχωριστά λουλούδια, είναι το αποτέλεσμα της ένωσης της Αμυγδαλής, ενός δέντρου που στα έγκατα της γης κυοφορεί έναν πολύτιμο σπόρο… την Ψυχή. Τα συναισθήματα είναι οι βλαστοί της Ψυχής. Χωρίς την ψυχή δεν υπάρχει συναίσθημα και χωρίς το συναίσθημα δεν θα μπορούσε να υπάρξει η ψυχή. Η σχέση είναι αμφίδρομη. Κι όμως υπάρχει ένα πλάσμα σε αυτή την ιστορία που περιμένει να το γνωρίσεις, που αν και δεν είχε δική του ψυχή, είχε βιώσει τόσα πολλά γλυκόπικρα λουλουδένια συναισθήματα, χωρίς το ίδιο να το ξέρει. Άλλωστε, το κάθε συναίσθημα συμπληρώνει ένα κομμάτι του πίνακα της ζωής μας… Εσύ, ποιο κομμάτι αυτού του πίνακα θα επιλέξεις να είσαι; Φρόντιζε την ψυχή σου κάθε μέρα, για να την βρουν πολλές αμέτρητες Αμυγδαλιές-Μητέρες να την ταΐσουν με συναισθήματα φροντίδας και αγάπης. Να λες κάθε μέρα “σε αγαπώ” σε ανθρώπους που είναι πολύτιμοι για σένα, γιατί το πορτρέτο της ζωής είναι σύντομο.

Ο κηπουρός της νύχτας

 

 

 

 

 

 

 

 

Μια µέρα ο Γουίλιαµ ανακαλύπτει ότι το δέντρο έξω απ’ το παράθυρό του έχει πάρει τη µορφή µιας σοφής κουκουβάγιας.
Τις επόµενες µέρες εµφανίζονται κι άλλα γλυπτά στα δέντρα, το ένα οµορφότερο από το άλλο, γεµίζοντας χαρά και ζωντάνια την γκρίζα κωµόπολη όπου µένει το αγόρι. Και παρόλο που ο µυστηριώδης Kηπουρός της Nύχτας εξαφανίζεται τόσο ξαφνικά όσο εµφανίστηκε, ο Γουίλιαµ και η µικρούλα πόλη του δε θα είναι ποτέ ξανά ίδιοι…

Τα τρία γουρουνάκια

Τα κλασικά παραμύθια που μεγάλωσαν γενιές και γενιές τώρα σε νέες διασκευές από καταξιωμένους συγγραφείς, με μοντέρνα εικονογράφηση.

Μια ιστορία αγαπηµένη και γνωστή σε όλους από παλιά. Τρία γουρουνάκια, µε τρία όµορφα σπιτάκια, και ένας κακός λύκος µε ένα φύσηµα τροµερό. Κίνδυνοι και δυσκολίες ένα σωρό.
Στο τέλος όµως όλα πάνε καλά και όλοι παίρνουν το µάθηµά τους.

Η Κοκκινοσκουφίτσα

Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν ένα κορίτσι όµορφο και χαµογελαστό, που το φώναζαν Κοκκινοσκουφίτσα. Μια µέρα που πήγαινε ζεστή πίτα και γλυκό κρασί στην άρρωστη γιαγιά της, συνάντησε τον κακό λύκο, που σκαρφίστηκε ένα σχέδιο πονηρό για να τη φάει.
Θα καταφέρει η Κοκκινοσκουφίτσα να ζήσει εκείνη καλά κι εµείς καλύτερα;

Ο Τζακ και η φασολιά

Θα µπορούσαν µερικά φασόλια να σε βάλουν σε περιπέτειες; Αν είναι µαγικά, τότε ίσως συναντήσεις έναν γίγαντα, δεις µια κότα να κάνει χρυσά αυγά και ακούσεις υπέροχη µουσική από µια άρπα που τραγουδάει µόνη της.
Αρκεί να σκαρφαλώσεις στη µαγική φασολιά όπως ο περίεργος και θαρραλέος Τζακ.

Λίγα λόγια για τη σειρά Μικρές Καληνύχτες
Μια φορά κι έναν καιρό… δηλαδή χτες ή σήµερα ή και αύριο…
Νάνοι και νεράιδες, δράκοι, µάγισσες και βασιλιάδες πάνε κι έρχονται ανάµεσα στα παραµύθια και στην αλήθεια. Δρόµο παίρνουν και δρόµο αφήνουν, φτάνουν στις άκρες του κόσµου κι ύστερα πάλι γυρίζουν πίσω. Και τέλος ζούνε και ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ αυτοί καλά κι εµείς καλύτερα! Για παιδιά µικρά µε µεγάλη φαντασία και για νέους γονείς µε πολλή όρεξη! Ιστορίες που διαβάζονται µέσα σε δέκα λεπτά!

Το μαγικό μολύβι του καθηγητή Πλουμπούμ 1: Βοήθεια, μια μούμια!

Μια νέα σειρά με πρωταγωνιστές τον καθηγητή Πλουμπούμ και δυο παιδιά, την Άννα και τον Ερρίκο, που με όχημα ένα μαγικό μολύβι μεταφέρονται σε διαφορετικές εποχές και τόπους, όπως στην αρχαία Αίγυπτο, στον βυθό του ωκεανού, στην εποχή των μαμούθ κτλ.

Το µολύβι του καθηγητή Πλουµπούµ είναι µαγικό.
Όποιος γράφει µε αυτό ταξιδεύει σε άλλους κόσµους!
Όταν η Άννα και ο Ερρίκος βρίσκουν ένα μολύβι στο κατάστημα με τα σχολικά είδη του καθηγητή Ηρακλή Πλουμπούμ, του αγαθού ηλικιωμένου γείτονά τους, δεν μπορούν να φανταστούν τη μεγάλη περιπέτεια που τους περιμένει, ώσπου έρχεται η στιγμή που το μολύβι ζωγραφίζει μόνο του πάνω στο χαρτί! Ξαφνικά ένας ανεμοστρόβιλος σαρώνει το δωμάτιο και μεταφέρει τους δυο φίλους μαζί με τον γάτο τους στην έρημο. Εκεί διαπιστώνουν ότι ο γάτος μπορεί να μιλάει με ανθρώπινη φωνή!
Το ίδιο και η μούμια με το όνομα Δενκανειτίποτας, που χρειάζεται επειγόντως τη βοήθειά τους…

Αναζητήστε τα σ’ όλα τα βιβλιοπωλεία και στα sites των εκδοτικών.

της Έφης Αργυροπούλου
Δημοσιογράφος, αρθρογράφος, συγγραφέας και blogger του Working Moms.

Βιβλία