Γιατί τα χείλη καίγονται εύκολα από τον ήλιο, ποιά είναι τα συμπτώματα και πως μπορώ να τα θεραπεύσω;

Γιατί τα χείλη καίγονται εύκολα από τον ήλιο, ποιά είναι τα συμπτώματα και πως μπορώ να τα θεραπεύσω;

Τα χείλη ενός ατόμου είναι πολύ ευαίσθητα στις ακτίνες UV του ήλιου. Έχουν ένα λεπτό στρώμα δέρματος και πολύ λίγη μελανίνη, η χρωστική που βοηθά στην προστασία από τον ήλιο.

Είναι ένα από τα πιο ευάλωτα μέρη του σώματος επειδή είναι πάντα εκτεθειμένα στον ήλιο.

Οι ειδικοί συστήνουν την εφαρμογή ενός προστατευτικού βάλσαμου στα χείλη τουλάχιστον 30 λεπτά πριν να βγουν και να το εφαρμόσουν όλη την ημέρα, ιδιαίτερα μετά το φαγητό ή το ποτό.

Ένα άτομο πρέπει να χρησιμοποιήσει ένα βάλσαμο για τα χείλη με SPF τουλάχιστον 15, ειδικά εάν εργάζονται έξω ή ξοδεύουν πολύ χρόνο σε εξωτερικούς χώρους.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το χιόνι, το νερό και η άμμος αντανακλούν το φως του ήλιου, μεγεθύνοντας την ποσότητα του υπεριώδους φωτός που φτάνει στα χείλη. Ηλιακά εγκαύματα μπορεί επίσης να συμβούν ακόμη και σε συννεφώδη καιρό.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν επίσης τους ανθρώπους να αποφεύγουν τους θαλάμους μαυρίσματος, οι οποίοι λειτουργούν εκπέμποντας την τεχνητή ακτινοβολία που φέρει όλους τους κινδύνους, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του δέρματος και των ρυτίδων.

Τα συμπτώματα των χειμωνιάτικων χειλιών περιλαμβάνουν:

  • ερυθρότητα
  • πρήξιμο
  • ευαισθησία στην αφή

Σε μέτριες έως σοβαρές περιπτώσεις, ένα άτομο μπορεί επίσης να εμφανίσει φουσκάλες ηλιακού εγκαύματος που είναι μικρές, λευκές και γεμάτες με υγρό.Μια τέτοια περίπτωση ηλιακού εγκαύματος συνήθως διαρκεί μεταξύ 3-5 ημέρες.

Πώς μπορώ να θεραπεύσω τα εγκαύματα μου στο σπίτι;

Το πρώτο βήμα είναι να μείνετε μακριά από τον ήλιο ενώ το δέρμα είναι σε θεραπεία αποκατάστασης.

Μια περίπτωση ηλιακού εγκαύματος οδηγεί σε φλεγμονή, οπότε η λήψη ενός μη στεροειδούς αντιφλεγμονώδους φαρμάκου, μπορεί να βοηθήσει στην διευκόλυνση της δυσφορίας.

Καθώς το καμένο δέρμα αντλεί νερό από το σώμα στην επιφάνεια, ένα άτομο μπορεί να αφυδατωθεί περισσότερο εύκολα. Οπότε η χρήση άφθονου νερού κρίνεται απαραίτητη.Τα αθλητικά ποτά μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην αντικατάσταση των ηλεκτρολυτών.

Η εφαρμογή ψυχρής κομπρέσας στα χείλη που έχουν καεί από τον ήλιο μπορεί να μειώσει τον πόνο και τη φλεγμονή. Βγάλτε μια μικρή, καθαρή πετσέτα σε παγωμένο νερό και κρατήστε την στα χείλη. Μόλις ξεκινήσει η πετσέτα να θερμαίνεται, αφαιρέστε την και επαναλάβετε τη διαδικασία.

Η αλόη βέρα είναι ενυδατική και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου. Συνίσταται να είναι 100% σε περίπτωση κατάποσης κατά λάθος.

Οι ενυδατικές κρέμες που περιέχουν λάδι όπως καστορέλλαιο, βούτυρο shea ή κερί μέλισσας, βιταμίνη Ε, έλαιο καρύδας ή αμυγδαλέλαιο μπορούν να βοηθήσουν στην απαλότητα και τη θεραπεία.

Μια κομπρέσα εμποτισμένη με αποβουτυρωμένο γάλα μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου, καθώς οι πρωτεΐνες στο γάλα σχηματίζουν μια μεμβράνη πάνω από το καμένο δέρμα για την προστασία των εκτεθειμένων νευρικών απολήξεων.

Πότε για να δείτε έναν γιατρό;

Οι περισσότερες περιπτώσεις ηλιακών εγκαυμάτων στα χείλη θα θεραπευθούν από μόνε τους και οι περισσότερες φουσκάλες από το ηλιακό έγκαυμα θα σπάσουν χωρίς να χρειαστεί να τις αγγίξουμε  με το χέρι.

Είναι όμως πιθανό να υποστείτε αλλεργική αντίδραση στον ήλιο και ένα άτομο θα πρέπει να αναζητήσει επείγουσα ιατρική φροντίδα εάν τα χείλη ή η γλώσσα του είναι πολύ πρησμένα ή εάν εμφανιστούν εξάνθημα.

Άλλα συμπτώματα αλλεργικής αντίδρασης περιλαμβάνουν δυσκολία στην κατανάλωση, πόση, ομιλία ή άνοιγμα του στόματος.

της Make up artist Βασιλικής Τζελάτη

Ομορφιά