6 tips που με βοηθούν να είμαι χαρούμενη κάθε εβδομάδα

6 tips που με βοηθούν να είμαι χαρούμενη κάθε εβδομάδα

To να νιώθεις ευτυχισμένη με την καθημερινότητά σου, δεν είναι κάτι το οποίο σου συμβαίνει ξαφνικά ως δια μαγείας.

Η ευτυχία θέλει όραμα, τακτική και κυρίως πειθαρχία. Ξέρω ότι αυτό μπορεί να ακουστεί λίγο περίεργο για κάποιους, αλλά η ευτυχία είναι πραγματικά κάτι το οποίο κατακτούμε με επιμονή. Ο βασικότερος παράγοντας της ευτυχίας είναι να αισθανόμαστε ευγνώμονες για όσα βιώνουμε αυτή ακριβώς τη στιγμή και ταυτόχρονα ενθουσιασμένοι για όλα όσα προσδοκούμε να έρθουν. Ένας ακόμη εξίσου σημαντικός παράγοντας είναι η απουσία του άγχους.

Το άγχος έχει πολλές δικλείδες ασφαλείας ώστε να είναι σίγουρο ότι δεν μπορούμε εύκολα να το αποτινάξουμε από τον οργανισμό μας, ωστόσο, με μεθοδικότητα μπορεί να μας αποχαιρετίσει για τα καλά. Εκτός από το γεγονός ότι το άγχος εμφανίζεται έντονα όταν η ψυχη νιώθει ότι δεν βαδίζει στο μονοπάτι που θα έπρεπε για εκείνη και έτσι δημιουργείται το λεγόμενο υπαρξιακό άγχος και για το οποίο χρειαζόμαστε πνευματική θεραπεία από εξειδικευμένο θεραπευτή, υπάρχει και το άλλο άγχος, το καθημερινό, για τα πράγματα που νομίζουμε ότι δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Μια καλή αρχή για να κατακτήσουμε την καθημερινή ευτυχία είναι να βρούμε τρόπους ώστε να καταπολεμήσουμε τις μικρές συνήθειες που μας προκαλούν το άγχος και να οργανωθούμε καλύτερα. Παρακάτω θα βρεις τους δικούς μου τρόπους που ακολουθώ απαράβατα κάθε εβδομάδα και έχουν μεταμορφώσει την καθημερινότητά μου.

Φτιάξε το κρεβάτι σου

Το πρώτο πράγμα που κάνω μόλις σηκωθώ από το κρεβάτι μου είναι να το “ευχαριστήσω” για τον υπέροχο ύπνο που μου χάρισε, στρώνοντάς το. Παίρνει ακριβώς 20 δευτερόλεπτα. Είναι το πρώτο πράγμα που έχεις ήδη πετύχει μέσα στην ημέρα σου. Ένα απεριποίητο κρεβάτι να ξέρεις ότι δεν έχει ισορροπημένη ενέργεια.

Βάλε τους στόχους της εβδομάδας σου σε σειρά

Όποια δουλειά και αν κάνεις, ακόμη και την πιο απλή, όσο “βατή” και συγκεκριμένη και αν είναι η καθημερινότητά σου, όλοι έχουμε κάποιους στόχους που θέλουμε να εκπληρώσουμε μέσα στην εβδομάδα. Οι στόχοι αυτοί είναι διαφορετικοί για τον κάθε ένα, από το να ολοκληρώσει στην ώρα του ένα project μέχρι να καταφέρει να βρει στο τέλος της εβδομάδας 3 περισσευούμενες ώρες για να πάει σινεμά. Δεν έχει σημασία αν ο στόχος σου είναι “μικρός” ή “μεγάλος”. Αν τον αντιμετωπίζεις με σεβασμό, έχεις το πλάνο σου οργανωμένο σχετικά με το πώς θα τον πετύχεις και ξεκινάς ήδη να αισθάνεσαι τη χαρά ότι τον έχεις κατακτήσει, τότε είσαι ήδη εκεί.

Βάλε πρόγραμμα για την προσωπική σου φροντίδα

Οι περισσότεροι τείνουμε να ξεχνάμε το πόσο σημαντική είναι η φροντίδα του εαυτού μας και ίσα που βρίσκουμε ελάχιστο χρόνο στο πρόγραμμά μας για να ασχοληθούμε με εμάς αφού έχουμε τελειώσει με όλα τα υπόλοιπα, τα “σοβαρά”. Καθώς έχω υπάρξει και εγώ θύμα αυτής της αυταπάτης στο παρελθόν, αποφάσισα ότι εγώ είμαι το μεγαλύτερό μου project και έτσι με έβαλα μέσα στο πρόγραμμα της ατζέντας μου. Ανάμεσα στα ραντεβού, τα κείμενα, το γυμναστήριο και άπειρα πράγματα ακόμη, βρίσκω χρόνο μέσα στο εργασιακό οκτάωρο να βάλω ένα μισάωρο για διαλογισμό (το καταγράφω κανονικά στις υποχρεώσεις τις ατζέντας μου και έχει τη δική του ώρα μέσα στην ημέρα μου), να κάνω το μανικιούρ μου ή ακόμη και να μου θυμίσω να κάνω διάλειμμα. Ό,τι καλύτερο θα μπορούσα να έχω κάνει για τον εαυτό μου.

Καθάρισε τον υπολογιστή και τα εισερχόμενα emails σου 

Κάθε μα κάθε εβδομάδα αφιερώνω περίπου μισή ώρα για να ξεκαθαρίσω τα εισερχόμενα emails μου, να διαγραφώ από λίστες που είχα εγγραφεί στο παρελθόν και δεν με ενδιαφέρουν πια, να στείλω emails σε ανθρώπους και να διαγράψω οτιδήποτε περιττό. Το ίδιο κάνω επίσης και με το άπειρο υλικό που γεμίζει ο υπολογιστής μου και που τελικά χρειάζομαι το μισό από αυτό. Φωτογραφίες, βίντεο, δελτία τύπου, εικόνες, apps που τελικά δεν χρησιμοποίησα, όλα διαγράφονται δια παντός.

Τσέκαρε λογαριασμούς και εξοφλήσεις

Παλαιότερα είχα την πεποίθηση ότι αν αφήσω ένα λογαριασμό ή μια δόση να φτάσει μέχρι την τελευταία ημέρα εξόφλησής της, ότι μπορεί ως δια μαγείας να εξαφανιστεί. Αυτό φυσικά και δεν μπορεί να γίνει. Από τότε κάθε Δευτέρα ελέγχω το περιεχόμενο του λογαριασμού μου και πόσα ξόδεψα την προηγούμενη εβδομάδα καθώς και εξοφλώ κάθε λογαριασμό που προκύπτει σχεδόν αμέσως ακόμη και αν το υπόλοιπό μου μπορεί να μη βρίσκεται στην καλύτερή του μέρα. Αντίο άγχος.

Κλείσε το κινητό

Από όταν ανακάλυψα τα υπέροχα οφέλη του digital detox, αφιερώνω έστω μια ημέρα της εβδομάδας (συνήθως είναι η Κυριακή), με το κινητό μου σε άλλο δωμάτιο από εμένα και δεν το ανοίγω σχεδόν καθόλου. Αυτό με αποφορτίζει απίστευτα και με κάνει πραγματικά χαρούμενη, καθώς στην ψηφιακή εποχή και ιδίως όσοι ασχολούμαστε επαγγελματικά με αυτό, είναι πολύ συχνό το φαινόμενο να μπερδευόμαστε και να χάνουμε την πραγματική ουσία και την αιτία που ξεκινήσαμε όλα όσα χτίζουμε τόσα χρόνια.

της beauty editor Αλεξίας Ζαραδούκα του www.missbloublou.com.

Σκέψεις