Τι εύχεται το παιδί σου να κάνεις αλλά δεν έχει τον τρόπο να στο πει;

Τι εύχεται το παιδί σου να κάνεις αλλά δεν έχει τον τρόπο να στο πει;

Πριν γράψω αυτά που σκέφτομαι, να σου πω συγχαρητήρια, γιατί για να διαβάζεις αυτό το άρθρο σημαίνει πως είσαι ένας γονέας που προσπαθεί για το καλύτερο και αυτό είναι το πιο σημαντικό.

Μάθε τι εύχεται το παιδί σου αλλά δεν έχει τον τρόπο να σου το ζητήσει.

Να είσαι εκεί και να του δίνεις σημασία

Το πιο σημαντικό δώρο που μπορούμε να δώσουμε στα παιδιά μας είναι ο χρόνος και η προσοχή μας. Μπορεί να είσαι όλη την ημέρα με το παιδί σου, όμως σκέψου εάν πραγματικά περνάς ποιοτικό χρόνο μαζί του. Το παιδί θα νιώσει σημαντικό μόνο αν αισθάνεται σημαντικό για σένα. Και η σημασία χρειάζεται να είναι φανερή με πράξεις στην καθημερινότητα του παιδιού.

Να του μάθεις τι σημαίνει η αγάπη

Οι περισσότεροι γονείς θα πουν πως αγαπούν το παιδί τους. Ο τρόπος που θα δείξεις την αγάπη σου στο παιδί σου, θα είναι ο τρόπος που θα πιστεύει πως αξίζει να αγαπιέται. Να νιώθει πως η αγάπη σου είναι αδιαπραγμάτευτη και δεν τελειώνει ποτέ.

Αγάπησε την μοναδικότητά του

Όλοι είμαστε διαφορετικοί, άλλοι διαφέρουμε περισσότερο και άλλοι λιγότερο. Ακόμη κι αν νομίζεις ότι το παιδί σου διαφέρει περισσότερο σε σχέση με τα υπόλοιπα, αγάπησε τη διαφορετικότητά του. Αυτή η διαφορετικότητα προσδιορίζει την δική του προσωπική ταυτότητα. Ακόμη κι αν το ίδιο βλέπει κάτι σαν ελάττωμα, εσύ να λες πόσο αγαπάς όποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό παρατηρείς. Αυτό το χαρακτηριστικό μπορεί και να είναι εκείνο που θα το κάνει να ξεχωρίσει στο μέλλον.

Να το υποστηρίζεις, ανεξάρτητα από τις επιλογές του

Δεν εννοώ να αποδέχεσαι και να συμφωνείς με όλες τις επιλογές του παιδιού σου, αλλά να το στηρίζεις σε ό,τι κι αν επιλέγει (φυσικά εξαιρούνται οι περιπτώσεις που υπάρχει βία οποιασδήποτε μορφής προς τον εαυτό του ή τους άλλους). Είναι πολύ σημαντικό για όλους μας, να αισθανόμαστε πως έχουμε ένα σύστημα υποστήριξης, ακόμη κι όταν κάνουμε λάθος επιλογές. Όσα λάθη κι αν έχουν κάνει οι γονείς μου, αυτό που τους αναγνωρίζω είναι πως είναι κοντά μου, ακόμη κι αν διαφωνούν με τις επιλογές μου (και ήταν πολλές αυτές οι φορές μέχρι σήμερα). Αυτή η υποστήριξη μου δίνει τρομερή δύναμη και ασφάλεια.

Να του βάζεις όρια

Τα παιδιά που έχουν γονείς τους οποίους χειρίζονται και τελικά ακούν μόνο «ναι», δε μπορούν να μάθουν να βάζουν αργότερα υγιή όρια στους άλλους και στον εαυτό τους. Στον κόσμο που ζούμε τα «όχι» μου είναι πολλά… Έτσι πολλά είναι και τα «όχι» στα παιδιά μου επίσης. Έτσι θα μάθουν να κάνουν καλύτερες και πιο επιλεκτικές επιλογές στη ζωή τους.

Να του δώσεις ανεξαρτησία

Τα παιδιά χρειάζονται τον χώρο τους και την ανεξαρτησία τους ώστε να αναπτυχθούν και να μάθουν να κάνουν σωστές επιλογές. Το να δώσεις ανεξαρτησία στο παιδί σου σημαίνει πως του επιτρέπεις να κάνει τις επιλογές του, κάτω φυσικά από τη δική σου ομπρέλα. Θα καταλάβει τι συνέπειες έχει η κάθε πράξη και επιλογή του, θα βιώσει το αποτέλεσμα και μέσα από αυτό θα ωριμάσει. Θα ανακαλύψεις πως το παιδί θα μπει στη διαδικασία να σκέφτεται από μόνο του τι είναι καλύτερο για τον εαυτό του πριν από εσένα.

Να σεβαστείς την προσωπικότητά του

Είναι συχνό φαινόμενο, οι γονείς να κάνουμε το λάθος να φανταζόμαστε ότι το παιδί μας θα κάνει όσα δεν κάναμε εμείς ή όσα κάναμε εμείς. Το παιδί δεν είναι η συνέχειά σου… Δεν είναι ο ρόλος του να καλύψει τα δικά σου κενά. Προσπάθησε να αποφύγεις την ταύτιση μαζί του. Γνωρίζω πολλούς ενήλικες που καταλήγουν να ζουν τις ζωές που ήθελαν οι γονείς τους, έχουν φαινομενική επιτυχία και καταξίωση, όμως μέσα τους νιώθουν ένα τεράστιο εσωτερικό κενό. Γι’ αυτό προσπάθησε να ανακαλύψεις αυτό το μικρό πλάσμα και όχι να το κατευθύνεις εκεί που φαντάζεσαι για να καλύψεις τις δικές σου ανάγκες ή ανασφάλειες.

Δείτε περισσότερα άρθρα από την Σάντυ Κουτσοσταμάτη στο missbloom.gr

Το διαβάσαμε στο www.themamagers.gr

Ψυχολογία