Τι προκαλεί τους μαύρους κύκλους και πώς μπορώ να απαλλαγώ από αυτούς;

Τι προκαλεί τους μαύρους κύκλους και πώς μπορώ να απαλλαγώ από αυτούς;

Πώς να απαλλαγώ από τους μαύρους κύκλους; Τι προκαλεί τους μαύρους κύκλους;

Υπάρχουν διάφοροι συντελεστές που συμβάλλουν στους μαύρους κύκλους. Κάποιες κοινές αιτίες περιλαμβάνουν:

Κούραση

Η υπερβολική κόπωση, ή απλώς η παραμονή του οργανισμού ως αργά.  Η στέρηση του ύπνου μπορεί να κάνει το δέρμα σας να γίνει θαμπό και απαλό, επιτρέποντας στους σκοτεινούς ιστούς και τα αιμοφόρα αγγεία κάτω από το δέρμα να φαίνονται.

Η έλλειψη ύπνου μπορεί επίσης να προκαλέσει τη δημιουργία υγρών κάτω από τα μάτια σας, κάνοντας τα να φαίνοντα  πρησμένα. Ως αποτέλεσμα, οι μαύροι κύκλοι που βλέπετε μπορεί να είναι πραγματικά σκιές που ρίχνουν τα φουσκωμένα βλέφαρά σας.

Ηλικία

Η φυσική γήρανση είναι μια άλλη κοινή αιτία αυτών των μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια σας. Καθώς γερνάτε, το δέρμα σας γίνεται λεπτότερο. Χάνετε επίσης το λίπος και το κολλαγόνο που χρειάζεστε για να διατηρήσετε την ελαστικότητά του δέρματος. Καθώς συμβαίνει αυτό, τα σκοτεινά αιμοφόρα αγγεία κάτω από το δέρμα σας γίνονται πιο ορατά.

Καταπόνηση των ματιών

Κοιτάζοντας την τηλεόραση ή την οθόνη του υπολογιστή σας μπορεί να προκαλέσει σημαντική πίεση στα μάτια σας. Προκαλείται μεγέθυνση των αιμοφόρων αγγείων γύρω από τα μάτια ως αποτέλεσμα το δέρμα που περιβάλλει τα μάτια μπορεί να σκουρύνει.

Αλλεργίες

Οι αλλεργικές αντιδράσεις και η ξηρότητα των ματιών μπορεί να προκαλέσουν μαύρους κύκλους. Όταν έχετε μια αλλεργική αντίδραση, το σώμα σας απελευθερώνει ισταμίνες ως απάντηση σε επιβλαβή βακτήρια. Εκτός από την πρόκληση δυσάρεστων συμπτωμάτων – συμπεριλαμβανομένης της κνησμότητας, της ερυθρότητας και των πρησμένων ματιών – οι ισταμίνες προκαλούν επίσης τη διάλυση των αιμοφόρων αγγείων σας και την ορατότητά τους κάτω από το δέρμα σας.

Οι αλλεργίες μπορούν επίσης να αυξήσουν την επιθυμία σας να τρίψετε και να γρατσουνίσετε το φαγούρα γύρω από τα μάτια σας. Αυτές οι ενέργειες μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματά σας, προκαλώντας φλεγμονή, οίδημα και σπασμένα αιμοφόρα αγγεία.

Αφυδάτωση

Η αφυδάτωση είναι μια κοινή αιτία των μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια σας. Όταν το σώμα σας δεν λαμβάνει τη σωστή ποσότητα νερού, το δέρμα κάτω από τα μάτια σας αρχίζει να φαίνεται θαμπό και τα μάτια σας φαίνονται βυθισμένα.

Υπέρυθρη ηλιοφάνεια

Η υπερέκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει το σώμα σας να παράγει μια περίσσεια μελανίνη. Πολύς ήλιος – ιδιαίτερα για τα μάτια σας – μπορεί να προκαλέσει τη σκίαση του χρώματος στο περιβάλλον δέρμα.

Γενεσιολογία

Το οικογενειακό ιστορικό παίζει επίσης ρόλο στην ανάπτυξη μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια σας. Μπορεί να είναι ένα κληρονομικό χαρακτηριστικό που παρατηρείται νωρίς στην παιδική ηλικία και μπορεί να επιδεινωθεί καθώς γερνάτε ή σιγά σιγά εξαφανίζετε. Οι προδιαθέσεις σε άλλες ιατρικές καταστάσεις – όπως η ασθένεια του θυρεοειδούς – μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια σας.

της Make up artist Βασιλικής Τζελάτη

Ομορφιά