Πανάδες και δυσχρωμίες μετά την εγκυμοσύνη, τι μπορώ να κάνω;

Πανάδες και δυσχρωμίες μετά την εγκυμοσύνη, τι μπορώ να κάνω;

Είναι φυσιολογικό να δημιουργούνται πανάδες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Ναι, είναι ένα συχνό φαινόμενο όταν μια γυναίκα είναι έγκυος. Η κατάσταση αυτή  ονομάζεται μέλασμα ή χλόασμα. Συνήθως εμφανίζεται  γύρω από το άνω χείλος, τη μύτη, τα ζυγωματικά και το μέτωπό με τη μορφή μάσκας.

Τι προκαλεί τις πανάδες;

Οι πανάδες  μπορεί να προκληθούν από ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι οποίες διεγείρουν μια προσωρινή αύξηση της ποσότητας μελανίνης που παράγει το σώμα. Η μελανίνη είναι η φυσική ουσία που δίνει χρώμα στα μαλλιά, το δέρμα και τα μάτια.

Η έκθεση στον ήλιο παίζει επίσης ρόλο. Οι γυναίκες με πιο σκούρες επιδερμίδες είναι πιο πιθανό να έχουν πανάδες  από τις γυναίκες με ελαφρύτερο δέρμα.

Πώς μπορώ να αποτρέψω την επιδείνωση των πανάδων  κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

  • Χρησιμοποιήστε προστασία από τον ήλιο:  Αυτό είναι ζωτικής σημασίας επειδή η έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες (UV) του ήλιου ενεργοποιεί το μέλασμα και εντείνει τις αλλαγές χρωματισμού. Χρησιμοποιήστε ένα αντιηλιακό υψηλού δείκτη (μια φόρμουλα που προστατεύει τόσο από τις ακτίνες UVA όσο και από την UVB) κάθε μέρα, ακόμα και όταν δεν είναι ηλιόλουστη ημέρα και επαναλάβετε συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας εάν βρίσκεστε έξω.
  • Μην κάνετε αποτρίχωση με κερί:  Η χρήση κεριού για την αφαίρεση τρίχας μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή του δέρματος που επιδεινώνει το μέλασμα, ειδικά σε περιοχές του σώματός σας που επηρεάζονται από τις αλλαγές της μελάγχρωσης.
  • Χρησιμοποιήστε υποαλλεργικά προϊόντα φροντίδας του δέρματος: Τα καθαριστικά και οι κρέμες προσώπου που ερεθίζουν το δέρμα σας μπορεί να επιδεινώσουν τις πανάδες.
  • Εφαρμόστε το concealer:  Εάν οι πανάδες  σας ενοχλούν, καλύψτε τες  χρησιμοποιώντας μακιγιάζ με μπεζ αποχρώσεις. Μην χρησιμοποιείτε προϊόντα λεύκανσης του δέρματος ενώ είστε έγκυος.

Θα συνεχίσω να έχω πανάδες μετά την εγκυμοσύνη μου;

Οι πανάδες συνήθως ξεθωριάζουν χωρίς θεραπεία μέσα σε ένα χρόνο, αν και μερικές φορές ποτέ δεν εξαφανίζονται τελείως.Για μερικές γυναίκες, αντισυλληπτικά που περιέχουν οιστρογόνα μπορούν επίσης να συμβάλουν στις πανάδες.

Μην περιμένετε άμεσα αποτελέσματα – μπορεί να χρειαστούν πολλοί μήνες για να δείτε βελτίωση. Εάν άλλες θεραπείες δεν έχουν βοηθήσει, επισκεφθείτε ένα δερματολόγο.

Ολοκληρωμένο σετ περιποίησης ενάντια στις πανάδες & δυσχρωμίες, με φυτικά βλαστοκύτταρα και χωρίς parabens.

της Makeup artist Βασιλικής Τζελάτη

Ομορφιά