Ζήσε και πράξε την αγάπη παντού και πάντα, γιόρτασε την ξεκινώντας από εσένα!

Ζήσε και πράξε την αγάπη παντού και πάντα, γιόρτασε την ξεκινώντας από εσένα!

Μίλα για αγάπη…
«Μη μιλάς άλλο για αγάπη, η αγάπη είναι παντού

στην καρδιά μας, στην ματιά μας, τρώει τα χείλη, τρώει το νου

κι όταν θα έχουμε υποφέρει καλημέρα θα μας πει,

θα μας φύγει θα ξανάρθει, κι όλο πάλι απ’ την αρχή»*

Η μόνη σκέψη που έχω για την επικείμενη «ημέρα της αγάπης» (ή των ερωτευμένων όπως λένε) είναι αυτό ακριβώς που τραγουδούσε ο Σαββόπουλος πριν 50 χρόνια και που ναι, λόγω θέματος φαντάζομαι, είναι φρέσκο κι επίκαιρο πάντα: η αγάπη είναι παντού, πάει κι έρχεται, γυρίζει γύρω γύρω και πάλι εδώ ξαναγυρνάει!

Πόσο όμορφο και πόσο ιδανικό! Σκέφτομαι λοιπόν πως όπως η αγάπη είναι παντού, ταυτόχρονα μπορεί και να είναι τα πάντα, να την ανακαλύπτουμε κάθε μέρα ξανά και ξανά, να την εισπράττουμε και να την πράττουμε. Ναι, πιστεύω πως εκφράζεται με την αγκαλιά και τα φιλιά, με ένα «σ’ αγαπώ» και με ένα «μου λείπεις» αλλά εκφράζεται και ενδυναμώνεται με ένα «πάρε» και ένα απλωμένο χέρι βοηθείας. Δεν βρίσκεται μόνο στις αμερικάνικες ρομαντικές κομεντί ούτε γίνεται πράξη μόνο από τους αγίους και τους μοναχούς. Για μένα πιο σημαντική είναι η πράξη της αγάπης που χαρίζεται ανιδιοτελώς από τον άνθρωπο που ζει στα εγκόσμια, που έρχεται καθημερινά αντιμέτωπος με τις δυσκολίες και τους «πειρασμούς», που πρέπει να διαχειριστεί το εγώ του και να μπορέσει να δει την μεγάλη εικόνα, να αναγνωρίσει την αγάπη μέσα του και να την δώσει απλόχερα.

Για μένα άγιος της αγάπης είναι ο κάθε διπλανός μου που απλώνει το χέρι και βοηθάει, αγκαλιάζει, ακούει, συμπαραστέκεται και βρίσκεται δίπλα στον συνάνθρωπο όλες τις στιγμές· όχι μόνο στην ανάγκη (αν κι εκεί φαίνεται εντονότερα) αλλά και στην χαρά!

Για μένα άγιος της αγάπης είναι ο καθένας από εμάς που αναγνωρίζει το αληθινό μήνυμα και νόημα της αγάπης όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη, και το εφαρμόζει κάθε λεπτό· είναι αυτός που έχει καταλάβει ότι είναι πανταχού παρούσα και τα πάντα πληρούσα κι έτσι πάντα αρχίζει από την αρχή ο κύκλος της!

Για μένα άγιος της αγάπης είναι αυτός που ερωτεύεται ολόψυχα την ζωή και χαρίζει απλόχερα από τον εαυτό του. Αυτός που ξέρει να αγαπάει τον εαυτό του και να αγαπάει και τους άλλους!

Η αγάπη είναι δόσιμο, είναι μοίρασμα, είναι γιορτή και δώρο! Γι’ αυτό σου λέω, σκέψου την αγάπη, μίλα για αγάπη, ζήσε και πράξε την αγάπη παντού και πάντα, γιόρτασε την ξεκινώντας από εσένα!

(*στίχοι και μουσική του Διονύση Σαββόπουλου)

της Χριστιάνα Γερμανού, MSc

Ψυχοθεραπεία / Συμβουλευτική / Ρέικι Συμβουλευτική Οικογένειας – Γονέων / Ευ Ζην

Βιογραφικό:
Η Χριστιάνα Γερμανού είναι ψυχολόγος με πτυχίο Ψυχολογίας (BSc) από το University of La Verne, California και μεταπτυχιακές σπουδές (MSc) στην Συμβουλευτική Ψυχολογία με Γνωστική Συμπεριφοριστική προσέγγιση (CBT Cοunselling) από το Teesside University.
Με εκπαίδευση στην ψυχοθεραπεία Gestalt, την διαχείρηση εξαρτήσεων, και την υπογονιμότητα, τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την οικογένεια -ζευγάρι, γονείς – και παράλληλα με τις ατομικές συνεδρίες κι ομιλίες, συντονίζει ομάδες και σεμινάρια πάνω σε θέματα που απασχολούν όλους τους γονείς αλλά κι όλους μας στην καθημερινότητα. Είναι μέλος Ευρωπαϊκών οργανισμών ψυχολογίας και συνεργάζεται με μεγάλα κέντρα ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής κι ιδιώτες ιατρούς.

Στόχος της είναι η ισορροπία κι η ολιστική ευημερία του ατόμου, το ευ ζην στην πράξη, κι αρθρογραφεί καθημερινά στην προσωπική της ιστοσελίδα www.rootsandroutes.gr.

Ψυχολογία