Γιατί οι σύζυγοι προκαλούν διπλάσιο στρες στις γυναίκες απ’ ό,τι το μεγάλωμα των παιδιών;

Γιατί οι σύζυγοι προκαλούν διπλάσιο στρες στις γυναίκες απ’ ό,τι το μεγάλωμα των παιδιών;

Μπορεί το να μεγαλώνεις ένα παιδί να είναι εξαιρετικά στρεσογόνο, ωστόσο, φαίνεται πως οι σύζυγοι αποτελούν μεγαλύτερη πηγή στρες για μια γυναίκα σύμφωνα με έρευνα στην οποία συμμετείχαν 7.000 αμερικανίδες μητέρες.

Σύμφωνα με την πλειοψηφία των γυναικών που έλαβαν μέρος, οι σύζυγοί τους δεν είναι καθόλου βοηθητικοί στο μεγάλωμα των παιδιών, παρ’ όλο που και εκείνες δουλεύουν πλήρες 8ωρο. Όμως οι λόγοι που οι μητέρες επιβαρύνονται ψυχολογικά από τους συζύγους τους, δεν είναι μόνο αυτοί.

1. Δεν ασχολούνται με τις δουλειές του σπιτιού

Οι γυναίκες νιώθουν σωματική και συναισθηματική εξάντληση όταν οι σύζυγοί τους περιμένουν από εκείνες να συνδυάσουν τη δουλειά τους με το νοικοκυριό, χωρίς ανάπαυση μετά από μια αγχωτική ημέρα εργασίας. Αυτή κατάσταση μπορεί να δημιουργήσει πολλές συγκρούσεις και άγχος καθώς οι σύζυγοι δεν κουνάνε ούτε το μικρό τους δαχτυλάκι για να βοηθήσουν.

2. Διατηρούν ξεπερασμένες ιδέες για το ρόλο της γυναίκας στην οικογένεια

Ακόμη και σήμερα, οι γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται από την κοινωνία με παλαιολιθικές αντιλήψεις για το πως πρέπει να είναι μια «σωστή» μητέρα και γυναίκα. Συχνά, όπως λένε στην έρευνα, βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να πρέπει να πείσουν τους γύρω τους ότι το να φροντίζουν το σύζυγο και το σπίτι, δεν είναι αυτό για το οποίο έχουν έρθει σε αυτόν τον κόσμο.

3. Είναι ασυνεπείς γονείς

Στο modus vivendi «τα κάνω όλα μόνη μου» όσον αφορά το μεγάλωμα των παιδιών έρχεται να προστεθεί η συνήθεια των συζύγων να παίζουν τον ρόλο του «καλού μπάτσου» στα παιδιά, με αποτέλεσμα να παραβιάζονται τα όρια που έχει θέσει η μητέρα και να καταστρέφεται σε μια στιγμή ό,τι προσπαθεί να κτίσει ώστε τα παιδιά να είναι συνεργάσιμα μέσα στην καθημερινότητα.

4. Θεωρούν το γάμο τους δεδομένο

Όταν έχεις παιδιά, είναι εύκολο να υποθέσεις ότι ο γάμος θα λειτουργήσει από μόνος του.  Στην πραγματικότητα όμως ο γάμος, όπως κάθε σχέση άλλωστε,  stop-adhd-meds com προσπάθεια και πολλές γυναίκες αισθάνονται την έλλειψη ρομαντισμού στη ζωή τους, καθώς οι σύζυγοί τους δεν θυμούνται ποτέ σημαντικές ημερομηνίες, δεν τους κάνουν εκπλήξεις και δεν είναι πλέον τρυφεροί.

5. Αγνοούν τις συναισθηματικές ανάγκες της γυναίκας τους

Η γυναίκες έχουν ανάγκη την ουσιαστική επικοινωνία με τους συζύγους τους. Θέλουν να μοιράζονται μαζί τους τις ανησυχίες τους, τις σκέψεις τους, τις φιλοδοξίες τους και τα συναισθήματά τους. Συνήθως οι σύζυγοι, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, είναι απασχολημένοι με τη δουλειά που συχνά φέρνουν στο σπίτι, με τα χόμπι τους ή μπροστά στην τηλεόραση με αποτέλεσμα οι γυναίκες να νιώθουν ότι δεν λαμβάνουν καμιά ψυχολογική η ηθική υποστήριξη και να νιώθουν πιο μόνες από ποτέ.

6. Δεν δείχνουν συναισθηματική οικειότητα στο σεξ

Υπάρχει ένα στερεότυπο που επιμένει ότι οι γυναίκες είναι αυτοί που αρνούνται το σεξ μετά την ωρίμανση μιας σχέσης. Ωστόσο, το αντίστροφο είναι συχνά αληθινό, καθώς οι άνδρες παραμελούν τις σωματικές ανάγκες των συζύγων τους και αποτυγχάνουν να συνδεθούν μαζί τους σε ένα πιο οικείο επίπεδο παρά την επιθυμία τους για πάθος και στοργή.

πηγή

Ψυχολογία