Συνέντευξη της συγγραφέως Πηνελόπης Κουρτζή

Συνέντευξη της συγγραφέως Πηνελόπης Κουρτζή

Ορμώμενη από τί, ξεκινήσατε να γράφετε βιβλία;

Καταρχάς σας ευχαριστώ για την συνέντευξη! Από όσοο θυμάμαι από την παιδική μου ηλικία πάντα με γοήτευε η ιδέα του να γράψω βιβλία, έτσι ξεκινώντας με μικρές ιστορίες, ποιήματα και παραμύθια αυτή η ανάγκη μεγάλωσε. Πιστεύω πώς η κινητήριος δύναμη σε όλη αυτή τη διαδικασία ήτανε ο ενθουσιασμός και η αποδοχή της οικογένειας μου σε αυτή μου την ανάγκη και η στήριξη της στο να το εξελίξω!

Το νέο σας βιβλίο «Πριγκιπότο» τι πραγματεύεται και ποια ήταν η αφορμή για να το γράψετε;

Το Πριγκιπότο είναι πάνω από όλα ένα ερωτικό και ιστορικό μυθιστόρημα με έντονο όμως το αστυνομικό στοιχείο στην πλοκή της ιστορίας. Πραγματεύεται κατά κύριο λόγο τον θυμό του έρωτα με την ευρεία έννοια, δηλαδή τον θυμό που προκύπτει όταν διακυβεύονται κεκτημένα μας και πόθοι μας. Είτε αυτά είναι πρόσωπα, είτε έννοιες είτε ακόμα και υλικά αγαθά. Το Πριγκιπότο είναι ένα ξενοδοχείο που έχτισε στις αρχές του 20ου αιώνα στην Κηφισιά η ηρωίδα μου και στο οποίο μέσα στην ουσία εκτυλίσσεται όλη η πλοκή.

Οι ιστορίες σας είναι όλες μυθοπλασία ή στηρίζονται και σε αληθινά γεγονότα;

Είναι μοιρασμένες. Στα δύο προηγούμενα βιβλία μου, ο πυρήνας ήταν αληθινά γεγονότα και υπαρκτά πρόσωπα εμπλουτισμένα με μυθοπλασία και διαφορετικές πορείες ζωής από αυτές που ακολούθησαν στην πραγματικότητα. Το Πριγκιπότο είναι κατά κύριο λόγο μυθοπλασία, όμως πολλοί από τους χαρακτήρες είναι προβολές προσωπικοτήτων που έχω γνωρίσει και παρατηρήσει αλλά και συνοθηλεύματα συμπεριφορών που μπορεί να έχω ενσωματώσει σε έναν ήρωα. Και στα τρία βιβλία μου όμως, τα πατήματα είναι ιστορικά, κατ΄επέκταση πραγματικά ώστε η ιστορία να τοποθετείται μέσα στην χρονική περίοδο στην οποία λαμβάνει χώρο. Τέλος όλες οι ιστορικές προσωπικότητες που εμφανίζονται μέσα στα βιβλία και προάγουν την πλοκή ή την πλαισιώνουν φυσικά είναι αντικειμενικά δοσμένες και συνήθως ταυτισμένες με το μικροπεριβάλλο του βιβλίου!

Πόσα βιβλία έχετε γράψει, θέλετε να μας τα αναφέρετε; Ποιό ήταν το πρώτο σας και ποιό από αυτά έχει ξεχωριστεί θέση στην καρδιά σας;

Έχω γράψει αρκετά είναι η αλήθεια, από τις εκδόσεις Ψυχογιός όπου ξεκίνησα την συγγραφική μου πορεία κυκλοφορούν ήδη τρία. Το πρώτο μου είναι ένα καθαρά αστυνομικό μυθιστόρημα που είναι ακόμα στο συρτάρι μου και ίσως να το δούμε στο μέλλον. Όσον αφορά στο πιο αγαπημένο μου, αν και η αλήθεια είναι πώς τα αγαπώ όλα με διαφορετικό τρόπο αλλά εξίσου πολύ, θα τολμήσω να πώ πώς είναι το επόμενο! Αυτό που θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο και είναι ένα πολύ διαφορετικό και εκκεντρικό βιβλίο που το αγάπησα πολύ και με ταξίδεψε με ιδιαίτερο τρόπο!

Πως είναι για εσάς να είστε Working Mom; Εύκολο; Δύσκολο; Νιώθετε ενοχές ότι παραμελείτε το παιδί σας όπως οι περισσότερες Working Moms ή νιώθετε ότι συνδυάζετε αρμονικά δουλειά και παιδί;

Δεν ξέρω μέχρι τώρα κάποια μαμά εργαζόμενη που να νιώθει πώς τα κρατάει όλα σε ισορροπία, όσες γνωρίζω πάντα νιώθουν πώς όσο καλά και να τα καταφέρνουν παραμένει μία μικρή ενοχή! Για να σας μιλήσω προσωπικά δεν θα το χαρακτήριζα δύσκολο από σεβασμό σε εργαζόμενες μητέρες που αντιμετωπίζουν πιο σοβαρές δυσκολίες στην ζωή, θα το χαρακτήριζα όμως πολύ απαιτητικό! Όσο και να θέλω να τα συνδυάσω αρμονικά συνήθως αυτό δεν γίνεται και πάντα στο τέλος της ημέρας ανακαλύπτω κάτι που θα μπορούσα να κάνω καλύτερα! Αυτό που θέλω να τονίσω είναι πώς μετά από πολύ σκέψη απέναντι στον πιο ουσιώδη ρόλο της ζωής μου που είναι αυτός της μητέρας, έχω αποφασίσει να δείχνω κάθε μέρα στο παιδί μου πώς αγαπώ την δουλειά μου και την κάνω με το ίδιο κέφι με το οποίο μπορεί να ασχοληθώ με οτιδήποτε άλλο ακόμα και αυτά που περιλαμβάνουν εκείνο! Πιστεύω ακράδαντα πώς το παιδί είναι ωραίο να μάθει πώς η δουλειά δεν είναι κάτι που παίρνει την μαμά του μακριά χωρίς εκείνη να το επιθυμεί, αντιθέτως είναι κάτι που η μαμά το επιλέγει ώστε να μπορεί να του δώσει ακόμα περισσότερα εφόδια είτε υλικά είτε πνευματικά! Έτσι πριν μπώ στο σπίτι όσο κουρασμένη και αν είμαι και όσο και επιθυμώ να δείξω στο γιό μου πώς λαχταρούσα να τον δώ, φοράω το χαμόγελο μου και φροντίζω να του δείξω πώς γυρνάω πλήρης. Και κατόπιν προσπαθώ να κερδίζω όσο πιο πολύ χρόνο μπορώ μαζί του και να έχω αποθέματα θετικής ενέργειας!

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Να περιμένουμε σύντομα νέο βιβλίο;

Τον Οκτώβριο από τις εκδόσεις Ψυχογιός πάντα, κυκλοφορεί το νέο μου βιβλίο που πραγματικά ανυπομονώ να το δώ στα βιβλιοπωλεία γιατί όπως σας είπα του έχω μία ιδιαίτερη αδυναμία και είναι σταθμός για μένα! Αυτήν την περίοδο ήδη γράφω το επόμενο, μία ιστορία αγάπης που με έχει συνεπάρει και διαδραματίζεται στην Κρήτη στην πιο ανέμελη παραλία της Ελλάδος και είμαι πολύ δοσμένη σε αυτό το ταξίδι! Ανυπομονώ να σας ξεναγήσω σε όλα αυτά και ελπίζω να έχουμε την ευκαιρία να τα ξαναπούμε σύντομα!

Eπιμέλεια συνέντευξης
Έφη Αργυροπούλου
Δημοσιογράφος, αρθρογράφος, συγγραφέας και blogger του Working Moms.

Συνεντεύξεις