6 απλοί τρόποι για να αλλάξει η ζωή σου!

6 απλοί τρόποι για να αλλάξει η ζωή σου!

Μην περιμένετε να γίνει κάτι καλό για να αλλάξει η ζωή σας. Επικεντρωθείτε στα καλά και όμορφα πράγματα που υπάρχουν στη ζωή σας αυτή τη στιγμή, όσο μικρά και αν είναι: παρατηρήστε τα, κατονομάστε τα και… απολαύστε τα! Έτσι θα έχετε μια ωραία αίσθηση και, παρά τις όποιες δυσκολίες, θα νιώσετε χαρά ζωής και αισιοδοξία.

1. Αποφύγετε τον αρνητισμό
Το ξέρετε, αλλά το κάνετε; Αποφύγετε τις άσκοπες αρνητικές σκέψεις, τις αναδρομές στο παρελθόν για να μετράτε μόνο τα λάθη σας και τις σκοτεινές και ανυπόστατες ανησυχίες για το μέλλον. Για κάθε τι αρνητικό που ακούτε φέρτε στο μυαλό σας κάτι θετικό και όμορφο. Μετρήστε τις μικρές θετικές στιγμές, όπως το ότι απολαύσατε ένα ωραίο φλιτζάνι αρωματικού καφέ.

2. Κάντε μια λίστα με αυτά που σας ευχαριστούν
Ποια είναι τα πράγματα που σας δίνουν ευχαρίστηση, που κάνουν την ψυχή σας να χαμογελάει; Σημειώστε τα! Να συμπεριλάβετε μικρά και μεγάλα πράγματα, οτιδήποτε σας δίνει ευχαρίστηση. Φροντίστε να κάνετε τουλάχιστον ένα από αυτά τα πράγματα κάθε μέρα, ώστε να χτίσετε μια γερή βάση θετικότητας και ευχαρίστησης. Κάνοντας τα πράγματα που σας ευχαριστούν καθημερινά είναι σαν να κρατάτε μια ασπίδα προστασίας απέναντι στις αντιξοότητες της ζωής.

3. Μάθετε να επικεντρώνεστε στην αναπνοή και στο παρόν

Ο καλύτερος τρόπος για να ενεργοποιήσετε τον εγκέφαλο σας, να «γεμίσετε» τις ψυχικές σας μπαταρίες με ηρεμία και αίσθηση ευεξίας είναι να σταματήσετε να τρέχετε γύρω-γύρω! Κλείστε τα μάτια σας και επικεντρωθείτε στην αναπνοή σας: εισπνοή, εκπνοή. Εισπνοή, εκπνοή. «Εισπνέω ηρεμία, εκπνέω άγχος». Δώστε χώρο στο μυαλό και την ψυχή σας να ξεκουραστούν.

4. Σταματήστε να γκρινιάζετε και να παραπονιέστε
Πολύ πιθανό να έχετε αντικειμενικούς λόγους για να παραπονιέστε για τα στραβά και τα ανάποδα στη ζωή σας. Αλλάζουν όμως έτσι; Φυσικά και όχι! Το μόνο που καταφέρνετε είναι να σας μένει μια πικρή γεύση στο στόμα και την ψυχή. Μιλήστε για τα αρνητικά, συζητήστε τα, προσπαθήστε να βρείτε λύσεις ή τρόπους να τα διαχειριστείτε, αλλά μέχρι εκεί. Μην τα κάνετε επίκεντρο της ζωής σας! Ανακαλύψτε θετικά πράγματα, παρατηρήστε τα, κάντε κομπλιμέντα στους φίλους σας, απολαύστε τις μικρές στιγμές, κάντε ωραίες συζητήσεις.

5. Κρατήστε ημερολόγιο ευγνωμοσύνης
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος τείνει να θυμάται τα αρνητικά και να ξεχνάει τα θετικά. Αυτός ο μηχανισμός ενώ βοηθάει στην επιβίωση (στη σαβάνα ο άνθρωπος θυμόταν τα «αρνητικά», όπως τα έντομα που τσιμπάνε, τα δηλητηριώδη φυτά, κλπ.) όμως δε βοηθάει στην ευεξία. Μάθετε να κρατάτε ημερολόγιο από τα μικρά και θετικά που συμβαίνουν στη μέρα σας. Μάθετε να λέτε «Δόξα τω Θεώ» και να το αισθάνεστε.

6. Βάλτε μια δόση ομορφιάς στη ζωή σας
Στολίστε το μπαλκόνι με γλάστρες, βάλτε φρέσκα λουλούδια στο σπίτι, πάτε βόλτα σε μία γκαλερί τέχνης, κάντε μια βόλτα σε ένα μουσείο ή αρχαιολογικό χώρο, βγείτε να περπατήσετε σε ένα πάρκο ή παραλία, παρατηρώντας το περιβάλλον γύρω σας και εκτιμώντας την ομορφιά του. Ακόμα και αν κάθεστε μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή σας, αναζητήστε φωτογραφίες από μωρά ζωάκια ή εξωτικούς προορισμούς: βάζοντας μικρές δόσεις ομορφιάς στη μέρα σας εκπαιδεύετε τον εγκέφαλό σας να αναζητάει το θετικό και όμορφο στη ζωή.

Ναι, δεν είναι πάντα εύκολο να είστε θετικοί, όταν υπάρχουν τα παγκόσμια προβλήματα αλλά και τα δικά σας βάσανα. Ωστόσο, θα πρέπει να θυμάστε ότι δεν είμαστε σε αυτόν τον κόσμο για να υποφέρουμε και να στεναχωριόμαστε, αλλά για να νιώθουμε όμορφα και να έχει η ζωή μας νόημα. Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα στην ευτυχία και τη χαρά!

Μην το στερείτε λοιπόν από τον εαυτό σας!

Ξεκινήστε αυτή τη στιγμή να βλέπετε τον κόσμο και τη ζωή σας διαφορετικά, με πιο θετικό και αισιόδοξο τρόπο.

της Δρ Λίζας Βάρβογλη
www.varvogli.gr

Διαβάστε περισσότερα tips και συμβουλές στα 3 βιβλία της που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Mamaya από τη σειρά με τίτλο «Καταπληκτική μαμά»
ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΜΑΜΑ: ΓΙΑ ΜΑΜΑΔΕΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ 3-6 ΕΤΩΝ
ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΜΑΜΑ: ΓΙΑ ΜΑΜΑΔΕΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ 6-9 ΕΤΩΝ
ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΜΑΜΑ: ΓΙΑ ΜΑΜΑΔΕΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ 9-12 ΕΤΩΝ
ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΑ ΒΑΜΠΙΡ

Ψυχολογία