Προσαρμογή των παιδιών μας στις κοινωνικοοικονομικές αλλαγές

Προσαρμογή των παιδιών μας στις κοινωνικοοικονομικές αλλαγές

Πριν μερικά χρόνια είχα την χαρά να μοιραστώ την εμπειρία μου ως μαμά σ’ ένα θέμα που απασχολεί τις μαμάδες. Η αγαπημένη φίλη και δημοσιογράφος Χρυσαυγή Ατσιδάκου σε συνεργασία με το Real Kids της Real News μας έθεσε ένα θέμα που προβληματίζει πολλές οικογένειες.

Προσαρμογή των παιδιών μας στις κοινωνικοοικονομικές αλλαγές

Τον μεγάλο μου γιο, προσπαθώ να μην τον επηρεάζω με τις κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις. Δεν είναι σε ηλικία ακόμα και σε θέση να διαχειριστεί στο μυαλουδάκι του αυτό που συμβαίνει. Όταν δεν μπορούμε ή δεν πρέπει να του αγοράσουμε κάτι του το λέμε με ωραίο τρόπο, κάποιες φορές το καταλαβαίνει κάποιες όχι… παιδί είναι άλλωστε! Ακόμα και τώρα που είναι 5 χρονών στην τηλεόραση δεν βλέπει κάτι άλλο εκτός από παιδικά ή εκπαιδευτικά άρα δεν μαθαίνει τα κοινωνικά και οικονομικά θέματα. Θεωρώ ότι έχει όλη τη ζωή μπροστά του να προβληματιστεί με πολλά σ’ αυτή την κοινωνία που ζούμε … στην Ελλάδα μας που μαστίζεται από την κρίση. Συνεπώς δεν υπάρχει λόγος να αγχωθεί πριν από την ηλικία που θα τον αναγκάσουν οι συνθήκες.

Ερχόμενη στο σήμερα που τα παιδιά μου είναι 8 και 4 χρόνων αποφεύγω να τους βομβαρδίζω με πληροφορίες που δεν είναι ικανά να επεξεργαστούν. Δυστυχώς καθημερινά η τηλεόραση κατακλύζεται από ειδήσεις που είναι δύσκολες να καταλάβουν μικρά παιδιά, εδώ ζοριζόμαστε εμείς οι μεγάλοι να τις κατανοήσουμε, πόσο τα παιδιά. Αλλά ακόμα και αν ακούσουν κάτι στο σχολείο ή από συγγενικά πρόσωπα, προσπαθώ να τα ωραιοποιώ όσο γίνεται και να τα καθησυχάσω σε σχέση με την είδηση που έχουν μάθει.

Η συμβουλή μου είναι να μην επιβαρύνουμε τα παιδιά μας από μικρή ηλικία με θέματα τα οποία δεν τα αφορούν άμεσα. Ξέρω πολύ καλά ότι η οικονομική κατάσταση σε πολλές οικογένειες δεν είναι καλή με αποτέλεσμα το άγχος της επιβίωσης να μεταφέρεται στα παιδιά, όμως όσο είναι εφικτό να προσπαθούμε να αφήνουμε τα παιδιά έξω απ’ όλη αυτή τη μιζέρια ώστε να βγουν αλώβητα.

της Έφης Αργυροπούλου
Δημοσιογράφος, αρθρογράφος, συγγραφέας και blogger του Working Moms.

Efi's Diary MEDIA