Τι θα φάμε σήμερα μαμά; Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 24 έως 30 Δεκεμβρίου

Τι θα φάμε σήμερα μαμά; Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 24 έως 30 Δεκεμβρίου

Το κλασσικό πρόβλημα της νοικοκυράς κάθε βδομάδα είναι τι θα μαγειρέψει. Σας δίνουμε λοιπόν μια πλήρη πρόταση διατροφής για όλη τη βδομάδα. Θα μπορείτε να προμηθεύεστε τα υλικά σας από το σαββατοκύριακο για να προετοιμάζετε το μενού της εβδομάδας.

Κάθε βδομάδα θα ετοιμάζουμε ένα πλήρες ισορροπημένο εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής το οποίο έχει επιμεληθεί η pasta blogger Βικτώρια Γιανναρά. Οι συνταγές έχουν συλλεχθεί από ποικίλα sites αλλά και από το www.ilispasta.gr στο οποίο η Βικτώρια είναι Head of Business Development στην οικογενειακή επιχείρηση ΗΛΙΣ Παραδοσιακά Ζυμαρικά.

Μενού εβδομάδας 24/ 12 – 30/12

Δευτέρα

Φακές με σπανάκι και πιπεριές

Υλικά

  • 1 φλ. φακές
  • 1 Κύβος Ζωμός για Όσπρια
  • 1 κρεμμύδι ξερό, τριμμένο
  • 1 πατάτα, καθαρισμένη και τριμμένη
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο Άλτις
  • 2 πιπεριές κόκκινες, κομμένες σε λεπτές λωρίδες
  • 200 γρ. σπανάκι, καθαρισμένο και χοντροκομμένο
  • ½ κ.γ. Μείγμα Λαχανικών & Μυρωδικών
  • ½ φλ. γιαούρτι για το σερβίρισμα
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Ξεπλένουμε τις φακές με άφθονο κρύο νερό και τις στραγγίζουμε καλά.
  2. Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε τις φακές να βράσουν με τον τον κύβο, την πατάτα, το κρεμμύδι και 1½ λίτρο νερό για 30΄-40΄.
  3. Εν τω μεταξύ, σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις πιπεριές με το σπανάκι. Πασπαλίζουμε  με το μείγμα λαχανικών , αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε τα λαχανικά να μαλακώσουν για 5΄ περίπου.
  4. Αποσύρουμε τα λαχανικά από τη φωτιά και τα προσθέτουμε στις φακές περίπου 10΄ πριν από το τέλος του μαγειρέματος. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε εάν είναι απαραίτητο το αλατοπίπερο.
  5. Σερβίρουμε το φαγητό σε βαθιά πιάτα συνοδεύοντας με μια κουταλιά γιαούρτι.

πηγή

Τρίτη

Γαλοπούλα βουτυράτη γεμιστή με κάστανα

Υλικά

  • Μία γαλοπούλα
  • 100 γραμμάρια  βούτυρο ανάλατο
  • 4 κουταλιές μέλι
  • 1 κιλό μικρές πατάτες
  • 3 κουταλιές μουστάρδα
  • 100 ml ζωμό κότας
  • 150 γραμμάρια  φρέσκο τυρί κρέμα

Για τη γέμιση

  • 100 γραμμάρια βούτυρο Lurpak ανάλατο
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 250 γραμμάρια  μοσχαρίσιο κιμά
  • Τα συκωτάκια της γαλοπούλας
  • 500 γραμμάρια κάστανα (βρασμένα και χοντροκομμένα)
  • 20 βερίκοκα ξερά ψιλοκομμένα
  • 4 κουταλιές της σούπας κουκουνάρι
  • 125 γραμμάρια ρύζι
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Ένα ξύλο κανέλας
  • Ένα ποτήρι λευκό κρασί
  • Ένα φλιτζάνι ψίχα ψωμιού

Εκτέλεση

…για τη γεμιστή γαλοπούλα

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετείτε τον ζωμό και την μουστάρδα και ανακατεύετε καλά.
  2. Προσθέτετε μέσα σε αυτό το μπολ τις πατάτες αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύετε και αφήνετε τις πατάτες να περιμένουνε.

…για την γέμιση της γαλοπούλας

  1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το βούτυρο ( τα 100 γραμμάρια) και προσθέτετε τα κρεμμύδια και στη συνέχεια τον κιμά και τσιγαρίζετε για 10 λεπτά.
  2. Προσθέτετε τα συκωτάκια της γαλοπούλας, τα κάστανα, τα βερίκοκα ψιλοκομμένα, το κουκουνάρι, το αλάτι, το πιπέρι και το ξύλο κανέλας.
  3. Τα αφήνετε λίγο και τα σβήνετε με ένα ποτήρι λευκό κρασί.
  4. Ρίχνετε ένα ποτήρι ζεστό νερό στην κατσαρόλα και στη συνέχεια προσθέτετε το ρύζι και την ψίχα ψωμιού.
  5. Ανακατεύετε καλά και στη συνέχεια γεμίζετε τη γαλοπούλα.
  6. Την κλείνετε καλά ( την ράβετε ) έτσι ώστε να μην ανοίξει κατά το ψήσιμο.
  7. Την τοποθετείτε σε ένα ταψί και την περιχύνετε με τα 100 γραμμάρια λιωμένο βούτυρο και το μέλι. Πασπαλίζετε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και την τοποθετείτε σε προθερμασμένο φούρνο στους 165 βαθμούς
  8. Στην μια ώρα και 45 λεπτά προσθέτετε στο ταψί τις πατάτες μαζί με την μουστάρδα και τον ζωμό που είχε το μπολ και ψήνετε μαζί με την γαλοπούλα για ακόμη 45 λεπτά.
  9. Στα τελευταία 20 λεπτά μπορείτε να ανεβάσετε την θερμοκρασία έτσι ώστε η γαλοπούλα να πάρει χρώμα.
  10. Αφαιρείτε την γαλοπούλα και τις πατάτες από το ταψί και τοποθετείτε σε μια πιατέλα. Το ζουμί το βάζετε σε μια μικρή κατσαρόλα και δένετε με το φρέσκο τυρί κρέμα και δοκιμάζετε εάν χρειάζεται αλάτι και πιπέρι.
  11. Στην συνέχεια το περνάτε από ένα μπλέντερ η πίμερ και περιχύνετε με την σάλτσα που έχει δημιουργηθεί.

πηγή

Τετάρτη

Λαχανόρυζο λεμονάτο με σελινόριζα, σέλερι και κουρκουμά

Υλικά

  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ξερό κρεμμύδι, σε λεπτά καρέ
  • 4½ φλιτζ. τσαγιού άσπρο λάχανο, ψιλοκομμένο (θα χρειαστούμε περίπου 3/4 από ένα μέτριο κεφάλι λάχανου, κομμένο με το μαντολίνο)
  • 1 μικρή σελινόριζα (ή 1/2 μεγαλύτερη), κατά προτίμηση βιολογική, κομμένη σε κύβους των 2 εκ.
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού κλωνάρια σέλερι, ψιλοκομμένα
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού σέλινο (φύλλα και μίσχοι), ψιλοκομμένο
  • 3/4 φλιτζ. τσαγιού ρύζι νυχάκι (ή μπασμάτι)
  • 600 ml ζεστό νερό
  • 30 ml χυμός λεμονιού
  • 1 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη ελάχιστο πιπέρι καγιέν (προαιρετικά)
  • 1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, τριμμένο
  • 1 κουτ. γλυκού κουρκουμάς (ή κάρι)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3 – 4 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να μαλακώσει καλά. Προσθέτουμε το κομμένο λάχανο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 5 λεπτά, μέχρι να σωθούν τα υγρά που θα βγάλει. Ρίχνουμε τη σελινόριζα, το σέλερι και το σέλινο και τα σοτάρουμε για 2 – 3 λεπτά, ανακατεύοντας μέχρι να σκορπίσουν το άρωμά τους. Ρίχνουμε το ρύζι, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και προσθέτουμε το ζεστό νερό.
  2. Όταν το μείγμα πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 15 – 20 λεπτά, μέχρι η σελινόριζα να μαλακώσει και το ρύζι να «πιει» το περισσότερο υγρό, αφήνοντας στην κατσαρόλα μια μικρή ποσότητα.
  3. Με μια κουτάλα της σούπας παίρνουμε όσο υγρό υπάρχει μέσα στην κατσαρόλα και το ρίχνουμε στο μούλτι. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, 2 – 3 κομμάτια από τη μαγειρεμένη σελινόριζα, την πάπρικα, το πιπέρι καγιέν (αν το χρησιμοποιήσουμε), το μοσχοκάρυδο, τον κουρκουμά (ή το κάρι) και λίγο αλατοπίπερο και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν ένας σχετικά υδαρής πολτός.
  4. Μοιράζουμε το λαχανόρυζο σε πιάτα, προσθέτουμε σε κάθε μερίδα λίγο από τον πολτό που ετοιμάσαμε, ανακατεύουμε και σερβίρουμε. Συνοδεύουμε με τυρί φέτα και παξιμάδια.

πηγή

Πέμπτη

Χυλοπιτάκι με πέστο φέτας και καραμελωμένα κρεμμύδια

Υλικά

500 γρ. χυλοπιτάκι με ντομάτα  ΗΛΙΣ

..για το πέστο

200 γρ. φέτα τριμμένη

1 φλιτζ. τσαγ. μαϊντανό

2 μεγάλα κρεμμύδια

2 κ.σ. καστανή ζάχαρη

2 κ.σ. μπαλσαμικό λευκό

1 κ.σ. μαυροκούκι

1 κ.σ. σουσάμι

½ φλιτζ. τσαγ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  1. Σε ένα ευρύχωρο σκεύος με καλά αλατισμένο νερό που κοχλάζει, βράζουμε τα ζυμαρικά μας έως ότου να είναι “aldente”.
  2. Tα σουρώνουμε φροντίζοντας να κρατήσουμε ½ φλιτζάνι από το νεράκι τους και τα ρίχνουμε ξανά στο σκεύος (εκτός φωτιάς).

Διαβάστε περισσότερα…

Παρασκευή

Τσιπούρες τηγανητές με σπιτική πέστο βασιλικού

Υλικά

Για την πέστο:

  • 2 κ.σ. κουκουνάρι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • ¼ φλ. ελαιόλαδο
  • 1 φλ. φρέσκα φύλλα βασιλικού
  • αλάτι, κατά βούληση
  • πιπέρι, φρεσκοτριμμένο, κατά βούληση

Για τις τσιπούρες:

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 τσιπούρες (450 γρ. η καθεμία), καθαρισμένες
  • αλάτι, κατά βούληση
  • πιπέρι, φρεσκοτριμμένο, κατά βούληση

Εκτέλεση

Για την πέστο:

  1. Σε ένα τηγάνι ψήνουμε το κουκουνάρι για 3 περίπου λεπτά σε μέτρια φωτιά, μέχρι να ροδίσει.
  2. Σε ένα μπλέντερ βάζουμε το κουκουνάρι και το σκόρδο και χτυπάμε, μέχρι να πολτοποιηθούν.
  3. Προσθέτουμε το βασιλικό και χτυπάμε.
  4. Βάζουμε σταδιακά και το ελαιόλαδο, χτυπάμε και αλατοπιπερώνουμε.

Για τις τσιπούρες:

  1. Σε ένα μεγάλο τηγάνι  ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά, ώστε να κάψει καλά.
  2. Αλατοπιπερώνουμε τις τσιπούρες, τις βάζουμε στο τηγάνι και τις τηγανίζουμε σε υψηλή φωτιά για 3-4 περίπου λεπτά από την κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν.
  3. Αφαιρούμε τις τσιπούρες από το τηγάνι και τις μεταφέρουμε σε πιατέλα σερβιρίσματος.
  4. Περιχύνουμε τις τσιπούρες με την πέστο βασιλικού και σερβίρουμε συνοδεία σαλάτας.

πηγή

Σάββατο

Μπρόκολο ογκρατέν

Υλικά

  • 800γρ. μπρόκολο (σε 4-5 μέτρια μπουκέτα)
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης, σε κυβάκια
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 5-6 φέτες γαλοπούλα καπνιστή ή μπέικον ψιλοκομμένο
  • 3 κουτ. σούπας βούτυρο + λίγο επιπλέον για το ταψί
  • 5 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 1 κουτί γάλα εβαπορέ
  • 3 αβγά
  • λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 1½ φλιτζάνι τυρί Μετσοβόνε ή άλλο καπνιστό τυρί
  • 2-3 κουτ. σούπας φιστίκια Αιγίνης ψιλοκομμένα
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Ξεπλένετε το μπρόκολο και το αφήνετε σε λεκανίτσα με αλατισμένο νερό και λίγο ξίδι για 15 λεπτά. Το ξεπλένετε και το βράζετε σε αλατισμένο νερό για 10 λεπτά. Το στραγγίζετε κρατώντας το νερό όπου έβρασε. Μετράτε δύο φλιτζάνια νερό. Ρίχνετε τα κοτσάνια του μπρόκολου σε παγωμένο νερό για να διατηρηθεί το χρώμα του.
  2. Κόβετε το μπρόκολο σε μικρές φουντίτσες και τις απλώνετε σε πυρίμαχο σκεύος. Πολτοποιείτε στο μπλέντερ τα κοτσάνια και τα κρατάτε στην άκρη.
  3. Σοτάρετε την πιπεριά στο ελαιόλαδο για 1 λεπτό και προσθέτετε τη γαλοπούλα ή το μπέικον. Σοτάρετε για 1 λεπτό ακόμη.
  4. Λιώνετε το βούτυρο σε κατσαρόλα και προσθέτετε το αλεύρι. Ανακατεύετε να γίνει μια ομοιογενής πάστα και την ψήνετε για λίγο ανακατεύοντας με σύρμα. Προσθέτετε το γάλα, το νερό από το βράσιμο του μπρόκολου και συνεχίζετε να ανακατεύετε μέχρι να πήξει η κρέμα.
  5. Τραβάτε τότε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνετε ένα ένα τα αβγά, ανακατεύοντας κάθε φορά γρήγορα με το σύρμα για να μην ψηθούν. Προσθέτετε το ένα φλιτζάνι από το τριμμένο τυρί και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύετε. Δοκιμάζετε τη γεύση και προσθέτετε αλατοπίπερο και τον πολτό του μπρόκολου. Ανακατεύετε καλά και προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς.
  6. Βουτυρώνετε ένα πιρέξ και ανακατεύετε τα μπουκετάκια του μπρόκολου με την πιπεριά, το μπέικον και τη μισή μπεσαμέλ. Αδειάζετε το μίγμα στο βουτυρωμένο πιρέξ. Σκεπάζετε με την υπόλοιπη μπεσαμέλ, πασπαλίζετε με το υπόλοιπο τυρί και το τριμμένο φιστίκι Αιγίνης και ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο περίπου για 30-40 λεπτά, μέχρι το φαγητό να αποκτήσει μια ροδοκόκκινη κρούστα.

πηγή

Κυριακή

Ψητά φιλέτα κοτόπουλου με μαρμελάδα λιαστής ντομάτας

Υλικά

… για 2 φλιτζάνια μαρμελάδα περίπου

  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 2 μέτρια κρεμμύδια τριμμένα στον τρίφτη
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 200 γρ. λιαστές ντομάτες, σε κυβάκια
  • 1/3 φλιτζανιού κρασί κόκκινο
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι κόκκινο
  • ½ κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ψιλοκομμένο
  • ½ κουτ. γλυκού μπούκοβο καυτερό (κατά προτίμηση)
  • ¼ κουτ. γλυκού πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι

…για το κοτόπουλο

  • 4-6 φιλέτα κοτόπουλου (κομμένα από 2-3 ολόκληρα)
  • 2-3 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
  • 1-2 κουτ. γλυκού γλυκιά πάπρικα (ή καπνιστή)
  • λίγο λάδι για το ψήσιμο
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Ετοιμάζετε πρώτα τη μαρμελάδα. Βάζετε το ελαιόλαδο, το βούτυρο, τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τη ζάχαρη σε πλατειά, ρηχή κατσαρόλα. Σκεπάζετε και σιγοβράζετε το μίγμα σε χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας πού και πού μέχρι τα κρεμμύδια να πάρουν ανοιχτό χρυσαφί χρώμα.
  2. Προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά και αφήνετε να σιγοβράσει το μείγμα, χωρίς καπάκι, για 25-30 λεπτά περίπου, μέχρι να πήξει καλά και να γίνει όπως η μαρμελάδα. Την αφήνετε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  3. Στο μεταξύ, ετοιμάζετε τα φιλέτα κοτόπουλου: Αλείφετε τα φιλέτα με το λεμόνι και πασπαλίζετε με την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι.
  4. Ετοιμάζετε το γκριλ, τα αλείφετε με λίγο λάδι και τα ψήνετε καλά και από τις δύο πλευρές. Σερβίρετε σε πιάτα συνοδεύοντας με τη μαρμελάδα ντομάτας.

πηγή

Το γλυκό της εβδομάδας

Υλικά:

  • 250γρ. βούτυρο
  • 4 αυγά χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια
  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 3 βανίλιες
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 4 κουταλιές αμυγδαλόψιχα αλεσμένη
  • 4 κουταλιές καρυδόψιχα ή φουντούκια αλεσμένα
  • 4 κουταλιές σταφίδες ξανθές
  • 4 κουταλιές κουβερτούρα τριμμένη ή αλεσμένη με τα υπόλοιπα 4 κουταλιές ινδική καρύδα ένα κρασοπότηρο κονιάκ ή ρούμι
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι (στραγγιστό κατά προτίμηση) το χυμό και το ξύσμα ενός λεμονιού και ενός πορτοκαλιού

Εκτέλεση:

Από το προηγούμενο βράδυ βάλτε τα κόντιντα και τις σταφίδες μέσα στο κονιάκ. αφήστε τα εκεί όλο το βράδυ να βγάλουν το άρωμά τους.
3 κουταλιές κόντιντα(ζαχαρωμένες φλούδες φρούτων, από το supermarket ή εκεί που πουλάνε ξηρούς καρπούς). ένα πακέτο φαρίνα 500 γρ.

Την επόμενη μέρα χτυπήστε τα ασπράδια σε μαρέγκα με λίγη από τη ζάχαρη και αφήστε το στην άκρη. Χτυπήστε το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψουν και να γίνουν κρέμα. Ρίξτε και τους κρόκους έναν έναν. Συνεχίστε το χτύπημα και προσθέστε τις βανίλιες και τα ξύσματα. Αλέστε στο multi τα κόντιντα μαζί με το κονιάκ και τους χυμούς να γίνουν ένα μείγμα. Προσθέστε το μπέικιν στο αλεύρι. Στο μείγμα των κρόκων, ζάχαρης συνεχίστε στο χτύπημα στη χαμηλή ταχύτητα και προσθέστε εναλλάξ λίγο λίγο το αλεύρι, το κονιάκ με το χυμό και το γιαούρτι. Ρίξτε και όλους τους ξηρούς καρπούς και τη καρύδα και ανακατέψτε.

Στο τέλος βάλτε και τη μαρέγκα με πολύ αργές κινήσεις. Βουτυρώστε και αλευρώστε ένα ταψί, ρίξτε μέσα το μείγμα και τοποθετείστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 50 -55 λεπτά. Όταν κρυώσει εντελώς πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη και διάφορα στολίδια. Μην ξεχάσετε να βάλετε το φλουρί! Καλή επιτυχία και καλή Πρωτοχρονιά!!

Σπιτικές μαρμελάδες και γλυκά κουταλιού by Andriana

της pasta blogger Βικτώριας Γιανναρά
Head of Business Development στην οικογενειακή επιχείρηση ΗΛΙΣ Παραδοσιακά Ζυμαρικά

Βρείτε εδώ όλα τα εβδομαδιαία προγράμματα διατροφής και δεν θα ξανακούσετε από τα παιδιά σας την ερώτηση «Τι θα φάμε σήμερα μαμά».

Τι θα φάμε σήμερα μαμά;