Σε ποια ηλικία κατακτάται η άρθρωση των φωνημάτων;

Σε ποια ηλικία κατακτάται η άρθρωση των φωνημάτων;

Η σωστή άρθρωση των φωνημάτων είναι μια διαδικασία που απαιτεί την κατάλληλη τοποθέτηση, κίνηση και συντονισμό των αρθρωτών (τα φωνητικά όργανα που συμμετέχουν στη διαδικασία της άρθρωσης, όπως τα χείλη, τα δόντια, τα φατνία,  η γλώσσα, η υπερώα, η σταφυλή).

Η παραγωγή των φωνηέντων (α, ε, ι, ο, ου) ξεκινά από τον 10 μήνα,  και ολοκληρώνεται περίπου στο τρίτο έτος της ηλικίας, ενώ η κατάκτηση των φωνημάτων και των συμπλεγμάτων αυτών , ολοκληρώνεται περίπου στην ηλικία των 7 ετών.

Οι γονείς, συχνά, ανησυχούν για την ύπαρξη κάποιου οργανικού ή/και λειτουργικού αιτίου, όταν τα παιδιά τους δεν παράγουν σωστά κάποιο ή κάποια από τα φωνήματα της γλώσσας μας. Πολλές φορές όμως, το φώνημα που δεν παράγεται σωστά ή που αντικαθίσταται από κάποιο άλλο δεν αποτελεί σημάδι διαταραχής, αφού ο κάθε ήχος έχει τη δική του ηλικία κατάκτησης. Για παράδειγμα, αν το παιδάκι σας είναι 4 χρονών κι ενώ μιλάει καθαρά δε μπορεί να πει το /ρ/, δώστε του λίγο χρόνο και αν μέχρι την ηλικία των 6 ετών εξακολουθεί να μην το αρθρώνει σωστά, τότε καλό θα ήταν να επισκεφθείτε έναν ειδικό Λογοθεραπευτή, ο οποίος θα αξιολογήσει την άρθρωση του παιδιού και θα παρέμβει θεραπευτικά στη βελτίωση της, αν χρειαστεί.

ΦΩΝΗΜΑ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗΣ
Β, β 5 έως 6 ετών και 6 μηνών (να έχουν αναπτυχθεί τα μπροστινά δόντια)
Γ, γ 3 έως 3 ετών και 6 μηνών
Δ, δ 6 ετών και 6 μηνών έως 7 ετών για να έχουν αναπτυχθεί τα μπροστινά δόντια
Ζ, ζ 5 έως 7 ετών για να έχουν αναπτυχθεί τα μπροστινά δόντια
Θ, θ 6 ετών και 6 μηνών έως 7 ετών για να έχουν αναπτυχθεί τα μπροστινά δόντια
Κ, κ 4 ετών
Λ, λ 6 ετών
Μ, μ 3 ετών έως 3 ετών και 6 μηνών
Ν, ν 3 ετών έως 4 ετών και 6 μηνών
Ξ, ξ 7 ετών και 6 μηνών για να έχουν αναπτυχθεί τα μπροστινά δόντια
Π, π 3 έως 4 ετών
Ρ, ρ 7 ετών έως 7 ετών και 6 μηνών (ξεκινώ να μαθαίνω το ρ στην πρώτη δημοτικού, όχι νωρίτερα)
Σ, σ 4 ετών και 6 μηνών έως 5 ετών
Τ, τ 4 ετών και 6 μηνών έως 6 ετών
Φ, φ 3 ετών
Χ, χ 3 ετών
Ψ, ψ 7 ετών για να έχουν αναπτυχθεί τα μπροστινά δόντια

 

Να θυμάστε ότι τα παραπάνω αναπτυξιακά στάδια αντιπροσωπεύουν τον μέσο όρο ηλικίας στην εμφάνιση της άρθρωση των φωνημάτων, αλλά δεν κατακτούν όλα τα παιδιά τα φωνήματα της γλώσσας μας με βάση τα παραπάνω χρονολογικά ορόσημα. Για αυτό ακριβώς το λόγο, η ύπαρξη μικρών χρονολογικών αποκλίσεων δεν αποτελεί ανησυχητικό σημάδι.

της Μαρίας Γκουγκούμη
Ειδική Παιδαγωγός
Special Education Blogger
www.pyxidagnwsis.gr

Ανάπτυξη παιδιού