Συνέντευξη της Ελπίδας Μηναδάκη με αφορμή την θεατρική της παράσταση: “Το Ταξίδι της Κόκκινης Ομπρέλας”

Συνέντευξη της Ελπίδας Μηναδάκη με αφορμή την θεατρική της παράσταση: “Το Ταξίδι της Κόκκινης Ομπρέλας”

Το βιβλίο σας “Το Ταξίδι της Κόκκινης Ομπρέλας” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ, μεταφέρεται στη θεατρική σκηνή του Τεχνοχώρου Εργοτάξιον, με πρεμιέρα στις 13 Οκτωβρίου και κάθε Σάββατο στις 15.30. Στο χαρτί ή στη σκηνή σας συγκινεί περισσότερο;

Το καθένα έχει την ομορφιά του. Η συγγραφή μιας ιστορίας είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι. Το γεγονός ότι μπορείς να ζωντανέψεις μια ιστορία στο χαρτί που θα συνοδεύει τα παιδιά σε όλες τις στιγμές τους είναι υπέροχο.

Από την άλλη, το να ζωντανέψεις στη σκηνή όλους αυτούς τους ήρωες που φαντάστηκες και αγάπησες στο χαρτί είναι μοναδικό συναίσθημα. Εκεί έχεις τις αντιδράσεις των παιδιών άμεσες και αυτούσιες.

Πρόκειται για διαδραστική παράσταση. Τι να περιμένουμε επί σκηνής;

Θα δείτε τη θεά Αφροδίτη μαζί με τα παιδιά να συμμετέχουν σε ένα διαδραστικό παιχνίδι στη «Γέννησή της», θα γνωρίσετε τον Πηγασούλη, το ψευδό αλογάκι της Θεάς Αφροδίτης που ο κακός ο Κρόνος του έκοψε τη γλώθθα, θα γελάσετε με το μπρίο, αλλά και το θάρρος μιας ελληνοαμερικάνας Ομπρέλας που έχει ξεχαστεί μέσα στο μουσείο, μπαίνει στον πίνακα και αποφασίζει να σώσει τη θεά Αφροδίτη από τα σκοτεινά σχέδια του Κρόνου και άλλα πολλά. Πάνω απ’όλα, θα δείτε μια παράσταση που διασκεδάζει τα παιδιά, αλλά και τα παιδαγωγεί ταυτόχρονα.

Ποιος είναι ο ρόλος της τέχνης στο σύγχρονο άνθρωπο και ιδιαίτερα στα παιδιά;

Η τέχνη μιλάει στο συναίσθημα, το ενεργοποιεί. Εξημερώνει τον άνθρωπο και του ανοίγει τους ορίζοντες. Τίποτα δεν θα ήταν ίδιο στη ζωή μας χωρίς την τέχνη. Είναι η ίδια η ζωή, η έκφρασή της με τον πιο δημιουργικό τρόπο. Χωρίς την τέχνη θα κινδυνεύαμε, πρώτα απ’όλα από τον εαυτό μας. Η τέχνη βγάζει τα καλά μας ένστικτα, τα συντηρεί. Γι’ αυτό τα παιδιά είναι καλό να έρχονται σε επαφή με αυτήν από μικρή ηλικία.

Ποια είναι τα πιο ελκυστικά κομμάτια του έργου, που θα έκαναν μια μαμά να φέρει το παιδί της στην παράσταση;

Πιστεύω ότι η Γέννησης της Αφροδίτης είναι ένας αγαπημένος πίνακας που όλοι αναγνωρίζουν. Συνδυάζει τη θεά της ομορφιάς, άρα μυθολογικά στοιχεία με το στοιχείο της τέχνης. Επίσης, είναι μια χαρούμενη παράσταση με μουσική, τραγούδι, χιούμορ και ήρωες που θα λατρέψουν τα παιδιά και θα χαμογελάσουν οι μαμάδες.

Πόσο καιρό θα παραμείνει επί σκηνής η παράσταση στον Τεχνοχώρο Εργοτάξιον;

Σίγουρα μέχρι τον Γενάρη. Από εκεί και πέρα θα εξαρτηθεί από τα παιδιά και το ταξίδι που θέλουν να… διανύσουν με την κόκκινη ομπρέλα. Άλλωστε, μετά, φιλοδοξούμε να ταξιδέψουμε την ομπρέλα και εκτός Αττικής. Να αναφέρουμε φυσικά, ότι το έργο διατίθεται και καθημερινές για τα σχολεία, κατόπιν συνεννόησης, αλλά και στο χώρο των σχολείων, εφόσον υπάρχει κατάλληλη αίθουσα να φιλοξενήσει την παράσταση.

Αν ήσασταν ένας από τους ήρωες του βιβλίου σας ή του θεατρικού σας έργου πλέον, ποιος θα ήταν αυτός;

Δεν ξέρω ποιος θα ήμουν. Σίγουρα όμως θα ήθελα να είχα τη δυνατότητα να μπαινοβγαίνω σε πίνακες. Ελπίζω να τα καταφέρω κάποια στιγμή…

Η Ελπίδα Μηναδάκη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Δημοσιογραφία και Διαφήμιση. Κι αυτό φαίνεται της έμεινε κουσούρι μέχρι σήμερα. Ακόμα ψάχνει για απαντήσεις που θα διαφημίζουν την καλή πλευρά της ζωής! Έχει συνεργαστεί με διάφορα Μέσα Ενημέρωσης και έχει αρθρογραφήσει σε περιοδικά κι εφημερίδες. Έχει ασχοληθεί με το θέατρο, τη μουσική, τη στιχουργική και με την αφήγηση παραμυθιών. Έχει εργαστεί ως κειμενογράφος σε διαφημιστικές εταιρίες και διδάσκει σεμινάρια δημιουργικής γραφής σε παιδιά.
Παιδικά βιβλία της που κυκλοφορούν είναι: «Λίτσα, η Σακουλίτσα» από τις Εκδόσεις Οσελότος, ένα οικολογικό παραμύθι για την ανακύκλωση και την φιλία, «Το ταξίδι της Κόκκινης Ομπρέλας» από τις Εκδόσεις Κέδρος, το οποίο αφορά στον πίνακα ’Η Γέννηση της Αφροδίτης’ του Μποτιτσέλι και συνδυάζει με ψυχαγωγικό και παιδαγωγικό τρόπο την τέχνη με την ελληνική μυθολογία. Φέτος ανεβαίνει στη θεατρική σκηνή του Τεχνοχώρου Εργοτάξιον.
Σύντομα, εκδίδεται το επόμενο βιβλίο της με τίτλο «Η Μπαλαρίνα που δεν Χόρευε» από τις εκδόσεις Φιλύρα που αφορά στη δύναμη της θέλησης, το χορό και τον ζωγράφο Ντεγκά μέσα από ένα υπέροχο ταξίδι στον χρόνο.

To Working Moms είναι χορηγός επικοινωνίας της παράστασης.

Λεπτομέρειες για την παράσταση θα βρείτε εδώ.

της Έφης Αργυροπούλου
Δημοσιογράφος, αρθρογράφος, συγγραφέας και blogger του Working Moms.

Συνεντεύξεις