Δεν θέλω να χτυπήσει το σχολικό κουδούνι, φοβάμαι για σένα Κωστή μου…

Δεν θέλω να χτυπήσει το σχολικό κουδούνι, φοβάμαι για σένα Κωστή μου…

31 Αυγούστου σήμερα και είναι η πρώτη χρόνια που δεν θέλω να φύγει το καλοκαίρι.. δεν θέλω να χτυπήσουν τα σχολικά κουδούνια, βλέπεις.. είναι η πρώτη χρόνια που θα δοκιμάσει ο Κωστής μου τις αντοχές του σε τυπικό σχολείο, τρέμω, με κόβει κρύος ίδρωτας.. δεν μπορώ να χορέψω τον χορό τον γονιών σαν το βιντεάκι που βλέπω εδώ στο facebook τις τελευταίες ήμερες. Η σχολική χρόνια φέτος για εμάς και για όλους σαν εμάς σημαίνει καρδιοχτύπι, φόβο, αγωνιά, θα τον κοροϊδέψουν;.. θα τον χτυπήσουν θα περιθωριοποιηθεί;.. θα τον αποδεχτούν;
Μην κλάψει, μην γυρίσει θλιμμένος, μην αρχίσουν τα τηλεφωνά απ’ τις δασκάλες, μην κάνει πισωγύρισμα, μην χάσει όσα έχει κερδίσει με τόσο κόπο… πόσους φόβους να αντέξει το μυαλό μιας μάνας…

Αχ σας ζηλεύω εσάς που κάνετε τον ξέφρενο χορό μόλις χτυπάνε τα σχολικά κουδούνια σας το λέω μέσα απ’ τα βάθη της ψυχής μου. Αν σας αγγίζει έστω και λίγο αυτό το κείμενο βοηθήστε και εμάς να μπούμε στον χορό σας, ενημερωθείτε για την διαφορετικότητα, ενημερώστε τα παιδιά σας πείτε τους να μην λυπούνται, να μην χλευάζουν τα ‘”διαφορετικά”‘ παιδιά πείτε τους ότι οι καινούριοι συμμαθητές τους κουβαλάνε τόνους αγάπης, ότι είναι μαχητές ότι είναι γενναίοι… ποιος δεν θέλει έναν γενναίο μαχητή για παρέα ε;

Της Ελένης Πιζάνια

Πως όμως θα προετοιμάσετε οι γονείς το αυτιστικό παιδί για την έναρξη της σχολικής χρονιάς;

Οι πρώτες μέρες στο σχολείο σηματοδοτούν για όλους , παιδιά, γονείς  και  δασκάλους ένα νέο ξεκίνημα. Φέρνοντας στο μυαλό μας το  νέο ξεκίνημα, συνήθως νιώθουμε την αγωνία και την χαρά για νέες και διαφορετικές εμπειρίες. Νιώθουν όμως έτσι όλα τα παιδιά; Τα περισσότερα παιδιά βιώνουν έντονο άγχος την πρώτη μέρα στο σχολείο, ειδικά όταν υπάρχει μετάβαση σχολικού πλαισίου από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό.

Έτσι και τα αυτιστικά παιδιά βιώνουν μεγάλη ανησυχία με κάθε νέα αρχή. Τις πρώτες μέρες , το σχολείο δεν προσφέρει την σταθερότητα και την συνέπεια που τα παιδιά χρειάζονται.  Το μη καθορισμένο πρόγραμμα, οι ρουτίνες που δεν υπάρχουν ακόμα, ο αδόμητος χρόνος παιχνιδιού, οι ομαδικές δραστηριότητες , οι νέες γνωριμίες και το νέο σχολικό περιβάλλον δημιουργούν έντονο άγχος στα αυτιστικά παιδιά και τους γονείς τους. Πως μπορούμε να προετοιμάσουμε το παιδί και να κάνουμε την προσαρμογή του πιο ομαλή;

Φτιάχνοντας μια κοινωνική ιστορία

Η  κοινωνική ιστορία θα σας βοηθήσει να διδάξετε τις απαραίτητες κοινωνικές δεξιότητες που χρειάζεται το παιδί την πρώτη μέρα στο σχολείο. Το κείμενο που θα γράψετε παρέχει στο παιδί, ακριβείς πληροφορίες για το τι πρόκειται να συμβεί τις πρώτες μέρες, το ΠΟΥ είναι το σχολείο, ΤΙ ΩΡΑ θα πάει, ΤΙ ΩΡΑ θα φύγει, ΠΟΙΟΥΣ θα συναντήσει, ΤΙ ΚΑΝΟΝΕΣ πρέπει να ακολουθήσει και ΠΟΙΟ είναι ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ του σχολείου. Ένα παράδειγμα κοινωνικής ιστορίας για την πρώτη μέρα στο σχολείο  :

Επισκεφθείτε το σχολείο

Καλό είναι λίγες μέρες πριν ξεκινήσουν τα σχολεία, να πάτε μία βόλτα στο σχολείο. Να γνωρίσει το παιδί τους δασκάλους, να δει τις αίθουσες, την αυλή, το κυλικείο. Γυρνώντας στο σπίτι μπορείτε να φτιάξετε μαζί έναν χάρτη του σχολείου, αυτό θα βοηθήσει το παιδί στον προσανατολισμό του στο νέο χώρο και στην διαχείριση του άγχους του.

Συζητήστε με το παιδί

Καθώς οι μέρες πλησιάζουν για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, θα παρατηρήσετε ότι το παιδί γίνεται ολοένα και περισσότερο ανήσυχο. Ρωτήστε το πώς νιώθει, τι είναι αυτό που το ανησυχεί; τι το φοβίζει; Bρείτε μαζί τρόπους που θα μπορούσε να νιώσει καλύτερα, τι είναι αυτό που το χαλαρώνει, από ποιο άτομο θα μπορούσε να ζητήσει βοήθεια εάν χρειαστεί. Ζωγραφίστε μαζί τις λύσεις σε ένα χαρτί, που θα μπορεί να έχει μαζί του στην τσάντα, σε περίπτωση που θα το χρειαστεί.

Νέες Ρουτίνες

Η μετάβαση στο σχολείο σημαίνει επίσης μια νέα ρουτίνα το πρωί. Ξεκινήστε να εφαρμόζετε την νέα ρουτίνα λίγες μέρες πριν την έναρξη του σχολειού για να συνηθίσει το παιδί. Ένα ωρολόγιο οπτικό πρόγραμμα θα διευκόλυνε την κατανόηση της αλλαγής από το παιδί.

Η σωστή προετοιμασία αποτελεί το κλειδί για την πιο ομαλή μετάβαση του παιδιού στο σχολείο, και εάν κάτι πάει στραβά; Θυμηθείτε πως η διατήρηση της ηρεμίας σας ως γονέα αποτελεί βασικό παράγοντα για να παραμείνει και το ίδιο το παιδί ήρεμο!

Τις πληροφορίες τις αντλήσαμε από www.kivotosexelixis.gr.

Αυτισμός