Home > Ψυχολογία > Έχετε άγχος; 10 πράγματα που πρέπει να κάνετε καθημερινά για να το αποβάλλεται

Έχετε άγχος; 10 πράγματα που πρέπει να κάνετε καθημερινά για να το αποβάλλεται

  •  
  •   
  •  
  •  

Έχετε άγχος και ζορίζεστε καθημερινά. Όπως και η ομάδα ατόμων που συμμετέχουν στην ομάδα μου για τη διαχείριση του άγχους εδώ στο Harvard. Σας καταλαβαίνω απολύτως. Δεν είναι εύκολο. Θέλω όμως να μοιραστώ μαζί σας μερικές τεχνικές που τα ερευνητικά δεδομένα και η εμπειρία των ασθενών μου δείχνουν ότι λειτουργούν.

1. Το πρωί όταν ξυπνήσετε και σας έρθει στο μυαλό η λίστα με τις δουλειές που έχετε να κάνετε, πείτε στον εαυτό σας «Στοπ!». 

Φανταστείτε ένα μεγάλο κόκκινο σήμα στοπ. Πάρτε μερικές αργές, βαθιές ανάσες.

2. Ξεκινήστε τη μέρα σας με μία θετική επιβεβαίωση.

Πέστε στον εαυτό σας «διαλέγω ηρεμία και χαρά». Επαναλάβετε αυτή τη φράση μέσα στη μέρα.

3. Κάντε στο μυαλό σας μια λίστα με τα ευχάριστα πράγματα της ημέρας. 

Δεν είναι ανάγκη να έχετε κάτι συγκεκριμένο και μεγάλο. Κάθε τι μικρό και όμορφο μετράει! Με αυτό τον τρόπο κουρδίζετε το μυαλό σας να ψάξει να βρει όμορφα πράγματα μέσα στη μέρα σας.

4. Βάλτε έναν μικρό στόχο με νόημα.

Για παράδειγμα, μπορείτε να πείτε «Σήμερα διαλέγω να χαμογελάω συχνά».

5. Δώστε στον εαυτό σας τη χαρά του γέλιου.

Γραφτείτε σε κάποια σελίδα με ανέκδοτα ή γελοιογραφίες, και επιτρέψτε στο μυαλό σας να χαλαρώσει με κάποιο αστείο. Ακόμα και με ένα χαζό αστείο!

6. Εξασκήστε την αίσθηση της ευγνωμοσύνης. 

Ξεκινώντας τη μέρα σας, εντοπίστε κάτι μικρό για το οποίο νιώθετε ευγνωμοσύνη. Μπορεί να είναι ο αρωματικός καφές σας, τα λουλούδια που άνθισαν στη γλάστρα, μία καλή φίλη, κοκ. Αυτό θα δώσει στο μυαλό σας κάτι θετικό για να ξεκινήσει η μέρα σας.

7. Επιλέξτε να κάνετε ένα πράγμα τη φορά.

Μη μπείτε στο παιχνίδι να κάνετε όσο πιο πολλά πράγματα μπορείτε ταυτόχρονα. Σύμφωνα με εκατοντάδες έρευνες, αυτό προκαλεί άγχος και δεν είναι αποτελεσματικό. Κάντε ένα πράγμα σωστά και συγχαρείτε τον εαυτό σας.

8. Κρατήστε ημερολόγιο με αυτά που σας απασχολούν και σας αγχώνουν. 

Γράφοντας τα, θα καθαρίσει το μυαλό σας. Επίσης, βλέποντας τις σκέψεις σας στο χαρτί αποστασιοποιείστε από αυτές και τις αντιμετωπίζετε πιο αντικειμενικά και ψύχραιμα.

9. Αφιερώστε λίγο χρόνο στο να τακτοποιήσετε το χώρο σας.

Έρευνες δείχνουν ότι κρατώντας καθαρό και οργανωμένο τον προσωπικό μας χώρο, την επιφάνεια του γραφείου, το χώρο όπου εργαζόμαστε ή περνάμε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας δημιουργούμε μια αίσθηση ηρεμίας και τάξης μέσα μας και γύρω μας.

10. Βάλτε κίνηση στη ζωή σας.               

Αν δε μπορείτε ή δε θέλετε να αθληθείτε, κάντε μια βόλτα έξω. Περπατήστε με γρήγορο βήμα και ενεργοποιήστε το σύστημα του εγκεφάλου που εκκρίνει τις ορμόνες της χαράς.

της Δρ Λίζας Βάρβογλη
www.varvogli.gr

Διαβάστε περισσότερα tips και συμβουλές στα 3 βιβλία της που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Mamaya από τη σειρά με τίτλο «Καταπληκτική μαμά»
ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΜΑΜΑ: ΓΙΑ ΜΑΜΑΔΕΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ 3-6 ΕΤΩΝ
ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΜΑΜΑ: ΓΙΑ ΜΑΜΑΔΕΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ 6-9 ΕΤΩΝ
ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΜΑΜΑ: ΓΙΑ ΜΑΜΑΔΕΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ 9-12 ΕΤΩΝ
ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΑ ΒΑΜΠΙΡ

Δείτε επίσης
Πώς διαμορφώνονται οι συμπεριφορές των ανθρώπων στις μεταξύ τους σχέσεις;
Τελικά οι σχέσεις είναι δύσκολες;
Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να γίνουν συναισθηματικά ώριμοι ενήλικες;
Το άγχος αποχωρισμού: τι συμβαίνει όταν το παιδί δυσκολεύεται να με αποχωριστεί;

Αφήστε απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

*Με την υποβολή σχολίου, αποδέχεστε την Πολιτική απορρήτου.
*Τα στοιχεία που καταχωρούνται θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά από το workingmoms.gr και από κανέναν άλλο οργανισμό ή φυσικό πρόσωπο και έχουν σκοπό την επικοινωνία με τους διαχειριστές του workingmoms.gr