Όλοι οι γονείς, ειδικά τα πρώτα χρόνια που το παιδί μας πάει στο σχολείο, έχουμε την ίδια αγωνία. Περνάει καλά το παιδί μου; Τού φέρεται ωραία ο δάσκαλος; Τού μιλάει ωραία, το ενθαρρύνει;;
Όλες αυτές οι ανησυχίες είναι απολύτως φυσιολογικές και θεμιτές. Δυστυχώς, πολλοί γονείς που γνωρίζω – και προσωπικά – όλα αυτά τα χρόνια που τα παιδιά μου πάνε στο σχολείο, δε μιλάνε ωραία στους δασκάλους, τούς αμφισβητούν μπροστά στα παιδιά τους – μέγα λάθος – και έχουν τρομερές απαιτήσεις από αυτούς!
Θα μοιραστώ μαζί σας μέσα από την προσωπική μου εμπειρία όλων αυτών των χρόνων που τα παιδιά μου πάνε από τον παιδικό σταθμό, στο προνήπιο, στο νήπιο και στο δημοτικό, τρόπους για να έχετε την τέλεια σχέση με τον δάσκαλο τού παιδιού σας, και κατά συνέπεια να είστε σίγουροι ότι το παιδί σας βρίσκεται σε ένα όμορφο και γαλήνιο περιβάλλον.
Το παιδί μας περνάει τουλάχιστον τη μισή του μέρα στο σχολείο και ό,τι βιώνει εκεί, είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξή του.
Ευτυχώς οι εμπειρίες μου σ’ αυτό το θέμα είναι σε γενικές γραμμές εξαιρετικές. Είχαμε την τύχη να έρθουν στον δρόμο μας πολλοί καλοί εκπαιδευτικοί και άνθρωποι, με μόνη εξαίρεση το Νηπιαγωγείο που πήγαινε ο Κωνσταντίνος μου, όπου οι δασκάλες ήταν πολύ αρνητικές και καθόλου ικανές να διαχειριστούν τα παιδιά.
Μην αμφισβητείτε τον δάσκαλο και ειδικά μπροστά στο παιδί!
Όταν συζητάτε με τον δάσκαλο για την πρόοδο του παιδιού, μην αμφισβητήσετε την κρίση του, ούτε να βιαστείτε να δικαιολογήσετε το παιδί. Ακούστε προσεκτικά τι έχει να σας πει. Περνάει αρκετές ώρες με το παιδί σας και λόγω της εμπειρίας του, είναι σε θέση να σας πει γι’ αυτό πράγματα τα οποία μπορεί εσείς οι ίδιοι να μην έχετε παρατηρήσει στο σπίτι σας.
Δείξτε στον δάσκαλο την καλύτερη και πιο θετική πλευρά του εαυτού σας!
Να είστε πρόθυμοι να συνεργαστείτε μαζί του. Προσφέρετε εθελοντικά τη βοήθειά σας στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων. Να έχετε ουσιαστική σχέση με τον δάσκαλο και όχι επιφανειακή και να του περάσετε το μήνυμα ότι είστε με το μέρος του και ότι αφουγκράζεστε τις επιθυμίες του.
Δείξτε του κατανόηση!
Ο δάσκαλος είναι άνθρωπος, όπως είστε και εσείς, και πολλές φορές μπορεί να παρεκτραπεί, να υψώσει λίγο τη φωνή του, να πει και μια κουβέντα παραπάνω, αρκεί βέβαια να είναι μέσα σε «λογικά» πλαίσια. Σκεφτείτε ότι εσείς δεν μπορείτε να κάνετε καλά ένα, δυο ή τρία παιδιά, που είναι και δικά σας και τα αγαπάτε. Φανταστείτε λοιπόν εκείνον, που έχει να διαχειριστεί καθημερινά περισσότερα από 20 διαφορετικά παιδιά, άλλα με μαθησιακές δυσκολίες, άλλα με ιδιαιτερότητες και τα περισσότερα χωρίς όρια, γιατί δυστυχώς εμείς οι νέοι γονείς έχουμε τα παιδιά μας πολύ καλομαθημένα και καθόλου οριοθετημένα.
Να έχετε συχνή επικοινωνία μαζί του.
Να του μιλάτε όμορφα, ακόμα και τις δύσκολες ημέρες των παιδιών σας. Να του δείχνετε ότι τον καταλαβαίνετε, ότι είστε στο ίδιο στρατόπεδο και ΠΑΝΤΑ μα ΠΑΝΤΑ να διασταυρώνετε τα λεγόμενα τού παιδιού σας όταν κατηγορεί τον δάσκαλο. Εννοείται, δε θα δείχνετε στο παιδί σας ότι δεν το πιστεύετε, αλλά δε θα σπεύδετε να κατηγορήσετε τον δάσκαλο πριν να είστε σίγουροι τι ακριβώς έχει συμβεί!
Να μιλάτε πάντα στο παιδί σας με τα καλύτερα λόγια για τον δάσκαλο!
Όλα τα παραπάνω που σας ανέφερα, αν τα εφαρμόσετε, θα επιτύχετε την ιδανική σχέση με τον δάσκαλο των παιδιών σας, με βασική προϋπόθεση ότι είναι καλός εκπαιδευτικός και άνθρωπος, ότι έχει διάθεση και είναι πρόθυμος να συνεργαστεί μαζί σας. Γιατί αν είναι απρόθυμος, ό,τι και να κάνετε εσείς, δε θα έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Και τα δυο μου παιδιά μέχρι τώρα ήταν πολύ τυχερά. Είχαν εξαιρετικούς εκπαιδευτικούς και εγώ ήμουν πάντα ήσυχη ότι είναι σε καλά χέρια. Τι άλλωστε θέλει ένας γονιός για το παιδί του;
της Έφης Αργυροπούλου
Δημοσιογράφος, αρθρογράφος, συγγραφέας και blogger του Working Moms.
1 thought on “5 tips για να έχετε τέλεια σχέση με τον δάσκαλο του παιδιού σας”