Έξυπνα κόλπα για να τρώει το παιδί μας σωστά και υγιεινά

Έξυπνα κόλπα για να τρώει το παιδί μας σωστά και υγιεινά

Όταν το παιδί δεν τρέφεται σωστά, έχει άρνηση φαγητού ή κινδυνεύει να γίνει υπέρβαρο, οι γονείς αναρωτιούνται τι μπορούν να κάνουν. Αναμφίβολα οι γονείς αποτελούν πρότυπα για τα παιδιά τους ακόμη και στην διατροφή. Πως όμως μπορούμε να γίνουμε όλοι το καλό παράδειγμα.

  1. Ας προσπαθήσουμε να τρώμε όσο το δυνατόν περισσότερα γεύματα με τα παιδιά μας.
  2. Τρώμε και εμείς υγιεινά δίνοντάς τους τις καλύτερες διατροφικές επιλογές.
  3. Βάζουμε τα παιδιά να μας βοηθούν στην προετοιμασία του φαγητού.

Πως να μετριάσουμε την πρόσληψη γλυκών;
Σχεδόν όλα τα παιδιά δείχνουν μια προτίμηση στα γλυκά. Η αλήθεια είναι ότι μπορούμε να ελέγξουμε αυτή την προτίμηση τουλάχιστον στο σπίτι. Φροντίζουμε να μην έχουμε γλυκά στο σπίτι και η κατανάλωσή τους εκτός σπιτιού να μην είναι καθημερινή. Ο οργανισμός αναμφίβολα χρειάζεται ζάχαρη για να λειτουργήσει,υπάρχουν όμως φυσικές πηγές ζάχαρης,που είναι το μέλι και τα φρούτα. Καλύπτουμε λοιπόν τις ανάγκες των παιδιών με φυσικούς χυμούς και φρούτα και σίγουρα η πρόσληψη γλυκών θα μετριαστεί.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να ελέγξουμε τα γεύματα έξω από το σπίτι;

  1. Να επιμένουμε σε ένα καλό πρωινό πριν φύγουμε από το σπίτι.
  2. Ετοιμάζουμε σνακ και γεύματα για το σχολείο από το σπίτι.
  3. Ενθαρρύνουμε τα παιδιά να επιλέγουν σαλάτες και λαχανικά στο φαγητό που θα πάρει από έξω.

Πως μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί να μάθει να τρώει τροφές που δεν του αρέσουν;
Το παιδί διαθέτει από πολύ μικρό το αίσθημα της πείνας και του κορεσμού, έτσι ξέρει να ακούει το σώμα του και να επιλέγει τι του αρέσει και τι όχι.

  1. Μην το πιέζετε να φάει αν κάτι δεν του αρέσει,δώστε του την επιλογή να το δοκιμάσει ξανά διαφορετικά μαγειρεμένο π.χ δεν τρώει ψάρι γιατί δεν του αρέσει η μυρωδιά ή είχε άσχημο περιστατικό με κόκαλο? μαγειρέψτε φιλέτα ψαριών μαζί με κάτι που του αρέσει για να το δελεάσετε.
  2. Εκμεταλλευτείτε την περιέργεια του για κάθε τι καινούριο όσο είναι μικρό και δώστε του να δοκιμάζει νέες γεύσεις ξανά και ξανά ακόμη και αν δείχνει αρχικά πως δεν του αρέσει κάτι.
  3. Αν το παιδί δεν τρώει λαχανικά ή φρούτα,μην τα χρησιμοποιείτε ολόκληρα.Κόψτε-τρίψτε τα και εντάξτε τα στην καθημερινή μαγειρική σας.
  4. Σεβαστείτε τις περιοδικές φάσεις αφαγίας που μπορεί να περνάει το παιδί γιατί δεν οφείλονται στις γευστικές του προτιμήσεις αλλά σε άλλους παράγοντες όπως η αυτονομία κτλ.

Υγιεινά σνακ για όλη την οικογένεια

Μπανανοbrownie
Λιώνουμε 2 ώριμες μπανάνες,προσθέτομε 1/4 κούπας χαρουπάλευρο ή κακάο,4-5 κουτ.σ.μέλι.Ανακατεύουμε και προσθέτουμε 1/3 της κούπας βούτυρο και ξύσμα από 1 πορτοκάλι και 1/3 κούπας χυμό πορτοκαλιού.Ανακατεύουμε και προσθέτουμε 1 κούπα αλεύρι φαρίνα.Ψήνουμε στους 180 σε ταψάκι με λαδόκολλα για 35-40 λεπτά.

Ατομικά κέικ στιγμής
1 αυγό, 1 μπανάνα,2 κουτ.σ.μέλι,1/2 φλ.ελαιόλαδο,1/2 κεσεδάκι γιαούρτι,αλέυρι όσο πάρει,ξύσμα πορτοκαλιού-σταφίδες-1 κουτ.γ.baking powder.Aνακατεύουμε όλα τα υλικά και ψήνουμε σε ατομικές φόρμες κεικ.

Τηγανήτες μήλο-καρότο
Μίσο μήλο και μισό καρότο τριμμένα στον ψιλό τρίφτη,1 φλ.γάλα,1 φλ.αλέυρι φαρίνα και 1 αυγό χτυπημένο.Χτυπάμε το αυγό με το γάλα και το αλεύρι να γίνει χυλός.Προσθέτουμε το μήλο και το καρότο και ανακατεύουμε.Ζεσταίνουμε λάδι σε τηγάνι και ρίχνουμε μέσα κουταλιές από το μείγμα μέχρι να ροδίσουν και από τις 2 πλευρές.

της Αφροδίτης Βοργιά παιδαγωγού και ιδιοκτήτρια του παιδότοπου The friends of Nemo.

Παιδική διατροφή