Όταν η μαμά επιστρέφει στη δουλειά μετά την άδεια μητρότητας

Όταν η μαμά επιστρέφει στη δουλειά μετά την άδεια μητρότητας

Στις 6 Νοεμβρίου 2016, ήμουν καλεσμένη από την mom blogger Εύη Σταθάτου και είχα την χαρά να παρευρεθώ στην ψυχαγωγική εκπομπή της Κωνσταντίνας Σπυροπούλου “Σπίτι μου σπιτάκι μου” και να μοιραστώ την διπλή μου εμπειρία, πως είναι να επιστρέφει η μαμά στη δουλειά μετά την άδεια μητρότητας.

Παρέα με τον μικρούλη μου τον Δημήτρη μου, που τότε ήταν μόλις 2 χρονών φιλοξενηθήκαμε στο ζεστό πλατό του “Σπίτι μου σπιτάκι μου” και πραγματικά σαν να ήμασταν στο σπίτι μας, μοιράστηκα την εμπειρία μου την οποία βιώνουν άπειρες μαμάδες.

Όπως ανέφερα και στην εκπομπή στο πρώτο παιδί στον Κωνσταντίνο μου επέστρεψα για δουλειά όταν ήταν μόλις 9 μηνών και το άγχος και η ανασφάλεια για το πως περνάει χωρίς εμένα, αν τρέφεται σωστά και αν είναι ευτυχισμένος στο περιβάλλον που περνούσε τουλάχιστον 8 ώρες από την μέρα του τις καθημερινές, ήταν έκδηλο.
Το σημαντικό για μένα είναι ότι τον φύλαγε η πεθερά μου, ένας άνθρωπος που της έχω απόλυτη εμπιστοσύνη, όπως έχω στη μητέρα μου, άρα η αγωνία καταλάγιαζε.

Στο δεύτερο παιδί στο Δημήτρη μου, ήμουν πλέον πιο έμπειρη μαμά, είχα αποβάλει όλο το άγχος της νέας μαμάς και όταν ξεκίνησα για δουλειά ήταν περίπου 2 χρονών. Ξεκίνησε αμέσως παιδικό σταθμό και τις ώρες μέχρι να επιστρέψω από τη δουλειά τον φύλαγε πάλι η πεθερά μου. Πιο χαλαρή πλέον και με περισσότερη εμπειρία και αυτοπεποίθηση απολαμβάνω το μεγαλείο της μητρότητας, συνδυάζοντας αρμονικά, τη δουλειά μου, ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά μου, το Working Moms και νοιώθω πιο ολοκληρωμένη και πιο γεμάτη από ποτέ.

Εξάλλου όπως ανέφερα χαρακτηριστικά στην εκπομπή, οι μαμάδες είμαστε από τη φύση μας πολύ ενοχικές, και ακόμα και αν τα κάνουμε όλα τέλεια, πάντα νοιώθουμε ενοχές ότι κάτι δεν κάνουμε καλά, ότι μπορεί να μη δίνουμε όσο προσοχή πρέπει στα παιδιά μας, στον άντρα μας και στις υποχρεώσεις μας.

Η δική μου συμβουλή προς όλες εσάς τις μαμάδες σαν και μένα είναι να χαλαρώσετε και να απολαύσετε το υπέρτατο αξίωμα που βιώνεται, να είστε μαμάδες! Δεν χρειάζεται να είστε τέλειες, αυτό που χρειάζεται και απαιτείται είναι να είστε ευτυχισμένες! Τα παιδιά μας δεν θα θυμούνται ούτε το καθαρό σπίτι που αστράφτει, ούτε τα υπερτέλεια σιδερωμένα ρούχα, θα θυμούνται όμως μια μαμά που έπαιξε μαζί τους, που τα πήγε βόλτα στις κούνιες, που πέρασε έστω και μία ώρα από τη μέρα μαζί τους ποιοτικά, μια μαμά χαμογελαστή και ευτυχισμένη! Και όλο αυτό τα παιδιά το αντιλαμβάνονται και τους γεμίζει ευτυχία και χαρά!!
Μια μαμά για να είναι απόλυτα ισορροπημένη πρέπει να ασχολείται και με τον εαυτό της εκτός από τα παιδιά της.

Στο 59:05 παρακολουθήστε την παρουσία μου στο “Σπίτι μου σπιτάκι μου”.

της Έφης Αργυροπούλου
Δημοσιογράφος, αρθρογράφος, συγγραφέας και blogger του Working Moms.

MEDIA