Tips πώς θα απασχολήσετε τα παιδιά σας στο ταξίδι

Tips πώς θα απασχολήσετε τα παιδιά σας στο ταξίδι

Οι εξορμήσεις των σαββατοκύριακων και οι σύντομες διακοπές είναι στο πρόγραμμα των οικογενειών όλο τον χρόνο, όσο διασκεδαστικό και να είναι το ταξίδι με τα παιδιά μας, κάποιες φορές σπαζοκεφαλιάζουμε πώς να τα απασχολήσουμε, ειδικά στα μεγάλα ταξίδια, γιατί τα παιδιά ως γνωστόν δεν έχουν υπομονή και κάθε τρεις και λίγο ρωτάνε την κλασική ερώτηση “πότε θα φτάσουμε”;;;

Σας δίνω μόνο 18 από τα άπειρα tips που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να περάσετε ένα άκρως διασκεδαστικό ταξίδι.

Βάλτε στο παιδάκι σας το αγαπημένο του τραγουδάκι και αφήστε το να διασκεδάσει τραγουδώντας τους στίχους ή χτυπώντας παλαμάκια στο ρυθμό!

Προσπαθήστε να συμπεριλάβετε το παιδί σας στις διαδικασίες, ώστε να αισθανθεί χρήσιμο. Αναθέστε του μια αρμοδιότητα, για παράδειγμα, να σας ειδοποιεί κάθε φορά που ανάβει πράσινο φανάρι.

Δε χρειάζεστε πολλά παιχνίδια. Δύο είναι αρκετά. Πάρτε μαζί ένα από τα αγαπημένα του παιχνίδια (που ενδείκνυται για ταξίδι με αυτοκίνητο). Μια ωραία ιδέα είναι να αγοράσετε και ένα καινούριο παιχνίδι και να το δώσετε στο παιδί ακριβώς πριν το ταξίδι . Η χαρά και η περιέργεια για το καινούριο παιχνίδι θα κρατήσουν απασχολημένο το μικρούλι σας  για αρκετή ώρα!

Διαβάστε δυνατά τις πινακίδες από τα χωριά ή τις πόλεις που περνάτε και δείξτε στο παιδάκι σας πού βρίσκεστε σημειώνοντας τη διαδρομή σε έναν χάρτη. Σχολιάστε παρέα το τοπίο και αυτά που βλέπει το παιδί από το παράθυρό του.

Προμηθευτείτε ή φτιάξτε κάρτες με αριθμούς, σχήματα ή γράμματα με τις οποίες είναι εύκολο να παίξετε μέσα στο αυτοκίνητο.

Πείτε του μια ιστοριούλα ή ακόμα μπορείτε να του βάλετε να ακούσει  ένα CD με τα αγαπημένα του παραμύθια.

Ένα πολύτιμο εφόδιο για το ταξίδι είναι το μπλοκ ζωγραφικής και οι μαρκαδόροι. Ανάλογα με το επίπεδο του παιδιού σας, μπορείτε να προμηθευτείτε από μπλοκ που έχουν έτοιμες εικόνες για γέμισμα (επιλέξτε αυτά με τις φιγούρες της προτίμησής του) έως μπλοκ με διαφορές, σκιές και άλλες σπαζοκεφαλιές.

Μία λέξη για κάθε γράμμα της αλφαβήτου
Η αλφαβήτα ξεκινά και ο σκοπός είναι, ακούγοντας τη φωνούλα (ααα και όχι άλφα!) να βρει ο καθένας με τη σειρά του κάτι που ξεκινά από αυτήν. Σε μεγαλύτερες ηλικίες, τοποθετείστε το γράμμα μέσα στη λέξη ή στο τέλος της. Π.χ. άλογο, κάστρο, σύννεφα. Πρόκειται για εξαιρετική άσκηση, που βοηθάει στην απόκτηση φωνολογικής επίγνωσης.

Παιχνίδια pocket size – Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλά παιχνίδια σε μέγεθος τσέπης, με σκοπό να τα παίρνεις μαζί σου και να τα παίζεις οπουδήποτε. Παιχνίδια, όπως: το φιδάκι, ο γκρινιάρης, μάντεψε ποιος, τρίλιζα κ.α. Επίσης, μήπως το παιδί σας να είναι έτοιμο να παίξει παιχνίδια με κάρτες, όπως είναι το UNO.

Αν το παιδί σας δεν ζαλίζεται στο αυτοκίνητο, το αγαπημένο του βιβλίο θα το συντροφεύσει για αρκετή ώρα. Στη συνέχεια, μπορείτε να του ζητήσετε, να σας αφηγηθεί την ιστορία κοιτώντας τις εικόνες. Γι’ αυτό επιλέξτε βιβλία με πλούσιες εικόνες και μικρό κείμενο, ανάλογα με τις ικανότητες και την ηλικία του παιδιού σας. Επιπλέον, τα ταξίδια ενδείκνυνται και για χρήση ηχογραφημένων παραμυθιών.

Όποιος μιλήσει πρώτος χάνει – Τι κάνουμε για λίγη ησυχία; Τι πιο διασκεδαστικό από αυτό που όλοι έχουμε παίξει (πάντα με την παρότρυνση κάποιου μεγάλου…!), το γνωστό, όποιος μιλήσει πρώτος, χάνει!

Φτιάξε νόστιμα παιδικά σνακ που τρώγονται εύκολα καθώς και φρούτα ή μπισκότα για να τους κοπεί η τυχόν λιγούρα!

Διαλέξτε ένα-δυο καινούργια βιβλία για να τα διαβάσετε στο ταξίδι!

Βρες πόσα αυτοκίνητα. Βάλτε τα παιδιά να μετρήσουν όσο τον δυνατόν περισσότερα αυτοκίνητα σε συγκεκριμένο χρόνο, και όποιος μετρήσει τα περισσότερα μπορεί να κερδίσει ένα έπαθλο.

Ιστορίες
Τα περισσότερα παιδιά διασκεδάζουν ακούγοντας ιστορίες, ειδικά αν αυτές έχουν αστεία μέρη. Επίσης, τους αρέσει πολύ να ακούν για το μέρος που πρόκειται να επισκεφθούν, καθώς και να το φαντάζονται. Καθώς επίσης και για τα ταξίδια που κάνατε όταν ήσασταν εσείς παιδιά μαζί με τους γονείς σας.

Μπορείτε να πάρετε λίγα αυτοκόλλητα που να μπορούν να τα κολλήσουν στο τζάμι του αμαξιού. Μην υπερβάλλετε και πάρετε πολλά γιατί θα καλύψουν όλο το χώρο! Και σιγουρευτείτε ότι βγαίνουν εύκολα και γρήγορα.

Πάρτε μαζί σας οδικό χάρτη, πιστέψτε με θα τα απασχολήσετε πολύ ώρα χαζεύοντας και αναζητώντας περιοχές. Εμένα ο μεγάλος μου γιος με ρωτάει ποια είναι η κάθε περιοχή του χάρτη και που είναι το χωρίο του ενός παππού και του άλλου και που έχουμε ταξιδέψει μαζί. Ενώ παράλληλα είναι ένα ευχάριστο μάθημα γεωγραφίας μαθαίνοντας τα μέρη της Ελλάδας.

Φωτογραφική μηχανή, ώστε να κάνουν κλικ σε ό,τι τους κάνει κλικ!

Αν τώρα σας φαίνεται γολγοθάς ένα ταξίδι με μωρά παιδιά, εγώ θα έλεγα να το απολαύσετε όσο πιο δημιουργικά και ξένοιαστα μπορείτε γιατί τα χρόνια περνάνε πάρα πολύ γρήγορα και σε λίγα χρόνια δε θα ακούτε τίποτα από πίσω κάθισμα γιατί είτε θα έχουν μεγαλώσει και θα ακούν τη μουσική τους ή θα μιλάνε με τους φίλους τους στο τηλέφωνο ή θα ασχολούνται με gadgets ή δε θα έρχονται πια μαζί σας γιατί θα πηγαίνουν διακοπές με τους φίλους τους.

της Έφης Αργυροπούλου
Δημοσιογράφος, αρθρογράφος, συγγραφέας και blogger του Working Moms.

Efi's Diary