Μητρικός θηλασμός και πρόληψη κακοηθειών

Μητρικός θηλασμός και πρόληψη κακοηθειών

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου, αξίζει να αναφέρουμε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι ο μητρικός θηλασμός προσφέρει στο παιδί κάποια προστασία μεταγενέστερα από διάφορα είδη καρκίνου και πλήθος ερευνών πραγματοποιούνται, ιδίως τα τελευταία χρόνια, προς αυτή την κατεύθυνση.

Η ευεργετική επίδραση του συνεχιζόμενου θηλασμού στην πρόληψη της λευχαιμίας και του λεμφώματος Hodgkin είναι πλέον αποδεδειγμένη.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μετανάλυσης το 2004, ο οποιασδήποτε διάρκειας θηλασμός δρα προστατευτικά έναντι της μυελοβλαστικής αλλά και της λεμφοβλαστικής λευχαιμίας στην παιδική ηλικία.

Από τα στοιχεία μελέτης που πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία το 2005, φάνηκε ότι ο μητρικός θηλασμός μειώνει κατά 9% τον κίνδυνο οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας, κατά 25% τον κίνδυνο ανάπτυξης λεμφώματος και κατά 40% την πιθανότητα εμφάνισης νευροβλαστώματος.

Πιθανολογείται ότι η προστατευτική δράση του μητρικού θηλασμού έναντι της καρκινογένεσης οφείλεται στην πρόληψη των λοιμώξεων και των φλεγμονών κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής των βρεφών.
Επίσης, η α-λακταλβουμίνη, που περιέχεται μόνο στο μητρικό γάλα, φαίνεται ότι διαθέτει αντικαρκινικές ιδιότητες. Η ουσία HAMLET(human alpha-lactalbumin made lethal to tumor cells) διαμορφώνεται όταν η α – λακταλβουμίνη βρεθεί σε ιδιαίτερα όξινο περιβάλλον, όπως ο στόμαχος του βρέφους. Η επεξεργασμένη αυτή μορφή λακταλβουμίνης αποδεδειγμένα προκαλεί απόπτωση σε καρκινικά κύτταρα, αλλά ως τώρα δεν έχει δοκιμαστεί η πιθανή της επίδραση σε ενήλικες καρκινοπαθείς.

Εργαστηριακά πειράματα έχουν δείξει ότι το σύμπλεγμα HAMLET εξουδετερώνει 40 είδη διαφορετικών τύπων καρκίνου και οι ερευνητές είναι τώρα σε εξέλιξη για τη μελέτη που αφορά τον καρκίνο του δέρματος, τους όγκους των βλεννογόνων και των όγκων του εγκεφάλου. Είναι σημαντικό το γεγονός, ότι το HAMLET σκοτώνει μόνο τα καρκινικά κύτταρα και δεν επηρεάζει τα υγιή κύτταρα.
Μπέττυ Χαβέλα
IBCLC- Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού,
Νοσηλεύτρια Π.Ε, Παιδιατρική Νοσηλευτική MSc
Κιν: 6932298061
Fb : Μπέττυ Χαβέλα – IBCLC /Σύμβουλος Μητρικού Θηλασμού

Site : www.symvoulosthilasmou.gr

Θηλασμός Υγεία