Ενημέρωση για τον θηλασμό από την εγκυμοσύνη

Ενημέρωση για τον θηλασμό από την εγκυμοσύνη

Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, η γυναίκα αποφασίζει για το αν θα θηλάσει ή όχι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η πρόθεση της μητέρας να θηλάσει κρίνει σε μεγάλο βαθμό την έκβαση του θηλασμού.

Σύμφωνα με στοιχεία της μελέτης του ΙΥΠ το 2009 στην Ελλάδα, όταν η μητέρα είχε αποφασίσει πριν γεννήσει ότι δε θα θηλάσει, σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις συνέβη αυτό και τα επίπεδα του αποκλειστικού θηλασμού των επόμενων μηνών ήταν σχεδόν μηδενικά.

Αντιθέτως, έγκυες που δήλωσαν θετική πρόθεση θηλασμού, θήλαζαν αποκλειστικά σε υψηλά ποσοστά μέχρι και τον 6ο μήνα ζωής του βρέφους.

Οι πληροφορίες πρέπει να εστιάζουν στα οφέλη του θηλασμού, καθώς και να προετοιμάζουν τις γυναίκες για κάποια πιθανά προβλήματα, με σκοπό να αποφασίσουν υπέρ του θηλασμού αλλά να μην εγκαταλείψουν την προσπάθεια στην πρώτη δυσκολία και να αναζητήσουν βοήθεια.
Συνολικά, η προγεννητική ενημέρωση των εγκύων πρέπει να περιλαμβάνει συζήτηση σχετικά με τη σπουδαιότητα της επαφής δέρμα-με-δέρμα μετά τον τοκετό, την έγκαιρη έναρξη του θηλασμού το 1ο ημίωρο, τη συνδιαμονή, την επιλόχεια κατάθλιψη, τις στάσεις θηλασμού, τον αποκλειστικό θηλασμό τους πρώτους 6 μήνες ζωής του βρέφους, τη σπουδαιότητα της συνέχισης του θηλασμού και μετά τον 6ο μήνα, τα μειονεκτήματα και τους κινδύνους των υποκατάστατων μητρικού γάλακτος, τη δυσκολία επιστροφής στη γαλουχία αν αυτή διακοπεί, τις διαθέσιμες πηγές βοήθειας και υποστήριξης, καθώς και τη λανθασμένη αντίληψη ανεπαρκούς παραγωγής μητρικού γάλακτος.
Ενημερώσου για το θηλασμό ήδη από την εγκυμοσύνη!

Όταν είσαι ενήμερη και προετοιμασμένη για το τι να περιμένεις,μπορείς να επιλέξεις συνειδητά τον τρόπο σίτισης του μωρού σου!
Μπέττυ Χαβέλα
IBCLC- Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού,
Νοσηλεύτρια Π.Ε, Παιδιατρική Νοσηλευτική MSc
Κιν: 6932298061
Fb : Μπέττυ Χαβέλα – IBCLC /Σύμβουλος Μητρικού Θηλασμού
Site : www.symvoulosthilasmou.gr

Εγκυμοσύνη Θηλασμός