Χαιρετώ μετά από καιρό την παρέα και φέρνω δώρα…! Επειδή με έπιασε ο παλιμπαιδισμός γύρισα στη σχολή μου να πάρω ένα δεύτερο πτυχίο στη γυμναστική ακαδημία!!
Ου άου !!!! Το αναφέρω γιατί παρακολουθώ έναν σπουδαίο καθηγητή στο μάθημα «Άσκηση για Όλους» και με ενέπνευσε για αυτό το άρθρο.Μας μίλησε για γυμναστική στην Τρίτη ηλικία και πόσο σημαντικό είναι και εδώ έρχομαι εγώ να ενώσω τα κομμάτια τη νέα ηλικία χαχαχα με την Τρίτη ηλικία…
Ανέφερε ένα πρόγραμμα που πραγματοποιείται στα ΚΑΠΗ και είναι απλό και ευεργετικό. Θα μπορούσαμε λοιπόν να το ακολουθήσουμε και εμείς είτε μόνοι μας, είτε με τα παιδιά μας, ακόμα και με τους γονείς μας! Σημαντικό είναι να έχουμε την διάθεση, λίγο χώρο και τον απαραίτητο και κατάλληλο εξοπλισμό χωρίς αυτός να είναι μια οικονομική σπατάλη.
Χρειαζόμαστε λοιπόν να γνωρίζουμε ότι όποιος μας ακολουθήσει σε αυτό το είδος γυμναστικής δεν έχει κάποιο πρόβλημα υγείας και καλό θα είναι να πάρουμε τα μέτρα μας έτσι κι αλλιώς…..θα χρειαστούμε καρέκλες βαρέου τύπου, όχι πλαστικές και σπάσουν, μη προκαλέσουμε την τύχη μας. Μπαστούνι όπως των παππούδων, βαράκια, λάστιχα ότι μας βρίσκεται γενικά. Εάν έχουμε κ άλλα άτομα μαζί μας θα πρέπει να μιλάμε δυνατά, καθαρά και να εξηγούμαι πλήρως τις ασκήσεις. Να γυμναστούμε σε κύκλο για να βλέπουμε όλοι και να βοηθιόμαστε. Εάν επέλθει κούραση να σταματάμε δεν χρειάζεται να πιεζόμαστε καθόλου, να διασκεδάσουμε θέλουμε! Αν έχει κρύο στο χώρο που γυμναζόμαστε ή στην ύπαιθρο κάνουμε καλύτερο ζέσταμα και δυναμικές διατάσεις. Δε βάζουμε δύσκολες ασκήσεις σκοπός είναι όπως είπαμε να διασκεδάσουμε και να πετύχουμε τον σκοπό μας, την άσκηση.
Αυτού του είδους η άσκηση δεν είναι για να χάσουμε τις τρελές θερμίδες φυσικά αλλά θα νιώσουμε ευεξία και θα βοηθήσουμε να ενεργοποιηθούν άλλα συστήματα του οργανισμού όπως το καρδιοαγγειακό, το κινητικό, ο μεταβολισμός κ.λπ.
Καθισμένοι στην καρέκλα μπορούμε με τα βαράκια να κάνουμε άρσεις είτε με το ένα χέρι είτε με τα δύο, λίγες επαναλήψεις για αρχή και προοδευτικά ανεβάζουμε ρυθμό και φορές. Στην καρέκλα μπορούμε με το μπαστούνι μπροστά μας κρατώντας το με τεντωμένα χέρια να κάνουμε μικρές κάμψεις του σώματος ή πιάνοντας το μπαστούνι με τα δύο χέρια ανοιχτά να το φέρνουμε πάνω από το κεφάλι μας και να το κατεβάζουμε προς τα πίσω στους ώμους. Θα μπορούσαμε με το ένα χέρι στο μπαστούνι να κάνουμε καθισμένοι πλάγιες άρσεις. Όρθιοι με το μπαστούνι με μία λαβή ή με δύο, περιστροφές καρπού όπως οι μαζορέτες ή περιστροφή και αλλαγές προσώπου λαβής με τα δύο χέρια.
Με την καρέκλα μπορούμε να κάνουμε, στρεφόμενοι στην πλάτη της με πλάτη και χέρια στο πάνω μέρος, καθίσματα. Με τα ΄λάστιχα μπορούμε να κάνουμε πάρα πολλές ασκήσεις είτε δένοντας το κάπου είτε με τη βοήθεια των ποδιών ή των χεριών μας. Τα μπαλόνια είναι ένας τρόπος να δημιουργήσουμε ένα παιχνίδι και να γυμναστούμε συγχρόνως σε όλες τις ηλικίες!
Μια ακόμα ιδέα για παιχνίδι είναι ο καθένας ή και μόνοι μας με ένα μπαστούνι να προσπαθήσουμε να διανύσουμε μια απόσταση διατηρώντας σε ισορροπία το μπαστούνι στα δάχτυλα του χεριού μας.
Επαναλαμβάνω ο ρυθμός και οι επαναλήψεις θα πρέπει να είναι ανάλογοι των ικανοτήτων και της διάθεσης των συμμετεχόντων. Δεν χρειάζεται πίεση και επικρίσεις, είναι για διασκέδαση και ευεξία, εναλλακτική!!!!!
Και πάντα πρέπει να γίνονται διατάσεις σε αρχή και τέλος της γυμναστικής!
Τσαβδάρογλου Σταυρούλα…επίδοξη φοιτήτρια γυμναστικής!!!!
Πηγή: Η πόλη και η άσκηση του πολίτη διαχρονική εξέλιξη, Ν. Νικηταράς, Τελέθριο 2003.
από την Σταυρούλα Μάντζιου Τσαβδάρογλου