Κατοικίδια και μεταδιδόμενα νοσήματα στα παιδιά

Κατοικίδια και μεταδιδόμενα νοσήματα στα παιδιά

Ο ρόλος που έχουν τα κατοικίδια στην καθημερινότητα του ανθρώπου και ειδικότερα των παιδιών είναι αναμφισβήτητα σημαντικός. Αρκετές επιστημονικές μελέτες συνδέουν τη συντροφιά και το παιχνίδι των παιδιών με τα κατοικίδια με την ευεργετική επίδραση στη συναισθηματική και ψυχική υγεία τους μειώνοντας το στρες, το συναίσθημα απόρριψης και μοναξιάς καθώς και την ενίσχυση του αμφίπλευρου συναισθηματικού δεσμού της φροντίδας και της ασφάλειας.

Μιλώντας για τα νοσήματα που μεταφέρονται από τα κατοικίδια στα παιδιά, τα οποία ονομάζονται“ζωονόσοι”, ενδεχομένως κάποιοι γονείς να ανησυχήσουν και να επηρεαστούν αρνητικά. Σκοπός μου, όμως, δεν είναι αυτός καθώς, όπως θα καταλάβετε από τα παρακάτω, αυτό συμβαίνει δυστυχώς, κατά κανόνα, σε παραμελημένα και μη φροντισμένα ζώα, που ζουν κυρίως σε εξωτερικούς χώρους ή είναι αδέσποτα.

Τα κατοικίδια είναι και αυτά θύματα μόλυνσης από άλλα, αφρόντιστα ή αδέσποτα ζώα.

Οι πιο κοινές παθήσεις που μεταδίδονται από τα ζώα είναι οι παρασιτικές λοιμώξεις, όπως το Τοξόπλασμα, οι μυκητιάσεις, οι βακτηριδιακές λοιμώξεις όπως η Σαλμονέλα και σπανιότερες είναι οιιογενείς, όπως η λύσσα. Από τις παρασιτικές, συχνότερες είναι η Τοξοπλάσμωση, η Τοξοκαρίαση, η Αγκυλοστομία, η Λεπτοσπίρωση και η Εχινοκοκκίαση.

– Το Toxoplasma μεταφέρεται από μη καλά ψημένο κρέας, μη καλά πλυμένα λαχανικά που έχουν μολυνθεί από περιττώματα γάτας. Στις έγκυες, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές συγγενείς λοιμώξεις με επιπλοκές στο έμβρυο όπως τύφλωση και κώφωση.
– Η Τοξοκαρίαση προέρχεται από μολυσμένο -με περιττώματα σκύλου και γάτας- χώμα. Συνήθεις περιοχές είναι οι παιδικές χάρες και οι αμμοδόχοι. Προσβάλει τα σπλάχνα και τα μάτια.
– Η Λεπτοσπίρωση προσβάλλει τον σκύλο, τη γάτα και τον άνθρωπο, αλλά, κυρίως, προέρχεται από μολυσμένα ποντίκια και αρουραίους. Εκδηλώνεται με έντονο πυρετό, ίκτερο και κοιλιακό άλγος. Προλαμβάνεται με ετήσιο εμβολιασμό του ζώου.
– Από τις μυκητιάσεις, συχνότερη είναι η δερματοφυτίαση κυρίως από τον μύκητα Trichophyton, που εκδηλώνεται σαν επιφανειακή μυκητίαση στο δέρμα, στα πόδια και στο τριχωτό της κεφαλής.
– Από τις βακτηριδιακές λοιμώξεις, πιο συχνή είναι η Καμπυλοβακτηριδίωση (σκύλος, γάτα) και η Σαλμονέλα (σκύλοι, γάτες αλλά και παπάκια, μικρά κοτόπουλα χελώνες και ιγκουάνα). Μεταδίδονται από τη κοπρανοστοματική οδό (μολυσμένα κόπρανα, σάλια, μολυσμένες τροφές) και εκδηλώνεται κυρίως με γαστρεντερίτιδα.
– Η νόσος από αμυχές γάτας (cat-scratch Disease) από το βακτηρίδιο Bartonella Henselae προέρχεται από γρατσούνισμα μικρής γάτας και προκαλεί κυρίως λεμφαδενοπάθεια γύρω απ’ το σημείο του νυγμού και υποχωρεί αυτόματα ύστερα από αρκετές εβδομάδες ή ύστερα από φαρμακευτική αγωγή.
– Πιο σπάνια ιογενής νόσος είναι η λύσσα, που προκαλεί εγκεφαλίτιδα. Στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνιαδεν έχουν καταγραφεί περιστατικά λύσσας σε άνθρωπο. Μολυσμένα ζώα, αντίθετα, έχουν καταγραφεί και αφορούν, κυρίως, άγρια ζώα όπως αλεπούδες, ρακούν, νυχτερίδες και, επομένως, δεν αποτελούν κίνδυνο τα κατοικίδια σκυλιά.

Κλείνουμε με μερικούς μύθους:
– Τα εμβόλια που γίνονται στα ζώα, αφορούν νοσήματα που εκδηλώνονται μόνο στα ζώα και στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν αφορούν στα μεταδιδόμενα από αυτά νοσήματα προς τον άνθρωπο. Κρατώντας τα, όμως, υγιή με καλό ανοσοποιητικό, λόγω του εμβολιασμού, περιορίζονται οι πιθανότητες να νοσήσουν και από τα αλλά μεταδιδόμενα νοσήματα.
– Ο ιός HIV της γάτας δεν έχει σχέση με τον ανθρώπινο αντίστοιχο ιό άρα δεν κινδυνεύει ο άνθρωπος από αυτόν.
– Οι ψείρες των ανθρώπων δεν μεταφέρονται από τα ζώα. Αντιθέτως, μπορεί να μεταφερθούν από αυτά ψύλλοι.
– Παράσιτα όπως οι οξύουροι, που είναι συχνά στην παιδική ηλικία, δεν μεταδίδονται από τα ζώα.

Τα περισσότερα από τα μεταδιδόμενα νοσήματα προέρχονται από μη φροντισμένα ζώα που ζουν ελεύθερα έξω, είναι ανεμβολίαστα κι έχουν κακή διατροφή.

Τηρώντας τους κανόνες υγιεινής τόσο ως προς τα ζώα όσο και της ατομικής υγιεινής των παιδιών, δεν μπορεί να συμβεί κάτι από τα κατοικίδια που φροντίζουμε στον χώρο μας.

Οι φοβίες δεν πρέπει να κυριαρχούν αναίτια και να στερείται η οικογένεια και τα παιδιά τη συντρόφια των ζώων γιατί, πάνω απ’ όλα, μην ξεχνάμε ότι και η αγάπη και φροντίδα προς τα ζώα δεν διδάσκεται με λόγια αλλά ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ!

Το άρθρο παραχωρήθηκε στο blog Working MOMS με την έγκριση της παιδιάτρου Dr. Αννα Παρδάλη.
Άννα Παρδάλη – http://annapardali.gr/
Πηγή πρώτης δημοσίευσης: http://we24.gr/

Υγεία