Δίαιτα των 8 ωρών, η λύση στην παχυσαρκία ή μήπως και όχι;

Δίαιτα των 8 ωρών, η λύση στην παχυσαρκία ή μήπως και όχι;

Τον τελευταίο καιρό ακούμε όλο και περισσότερα για μια «νέα» και «ανατρέπτική» δίαιτα, η οποία υπόσχεται απώλεια κιλών, τρώγοντας ότι θέλουμε αλλά όχι και όποτε το θέλουμε. Ο λόγος γίνεται φυσικά για την δίαιτα των 8 ωρών ή αλλιώς την δίαιτα 8-16. Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά περι τίνος πρόκειται.

Ποιά είναι η δίαιτα των 8 ωρών και που βασίζεται;

Οι δημιουργοί της, David Zinzenko, συγγραφέας του βιβλίου «eat this, not that» και Peter Moore, συντάκτης του περιοδικού Men’s Health, προτείνουν το εξής: Για 8 ώρες μέσα στην ημέρα το άτομο που θα την ακολουθήσει μπορεί να καταναλώνει ό,τι θέλει, αρκεί τις υπόλοιπες 16 ώρες της ημέρας να «κάνει νηστεία», με άλλα λόγια να μην τρώει τίποτα απολύτως. Το πλάνο αυτό συστήνουν να το ακολουθήσει το άτομο για τουλάχιστον 3 μέρες την εβδομάδα, όποιες επιλέξει. Ο David Zinzenko και ο Peter Moore πιστεύουν πως τα ξενύχτια και το «γεμάτο» με φαγητό 24ωρό ευθύνονται για τα περιττά κιλά και θεωρούν πως εισάγωντας μέσα στην ημέρα μας «περιόδους νηστείας» ή όπως τις ονομάζουν «περιόδους καύσεις λίπους», ο μεταβολισμός επαναρυθμίζεται και δουλεύει καλύτερα.

Έτσι για παράδειγμα, το άτομο που θα ακολουθήσει αυτή τη δίαιτα μπορεί να φάει φαγητό (όποιο και αν είναι αυτό) από τις 9 έως τις 5 ή από τις 11 έως τις 7, ή από τις 2 έως τις 10 και πάει λέγοντας. Και τι κάνει τις υπόλοιπες ώρες; Όπως αναφέραμε και παραπάνω, νηστεία! Στην περίοδο της νηστείας το μόνο που επιτρέπεται να «βάλει στο στόμα του» το άτομα έιναι «μη θερμιδογόνα» ποτά, με άλλα λόγια καφές και τσάι χωρίς ζάχαρη. Μάλιστα η κατανάλωσή τους ενθαρύνεται στην δίαιτα καθώς η καφείνη μειώνει την όρεξη.

Όντως ανατρεπτική η δίαιτα των 8 ωρών ή μία ακόμη πολλά υποσχόμενη και αναποτελεσματική;

Η Νο 1 και χρυσή συμβουλή που δίνουμε στους πελάτες μας είναι η οργάνωση! Δηλαδή τα άτομα να οργανώνουν τα γεύματά τους μέσα στην εβδομάδα και την ημέρα και τέλος να οργανώνουν το πιάτο τους σύμφωνα με το εξής: ½ σαλάτα, ¼ πρωτεϊνούχο τρόφιμο, ¼ αμυλούχο τρόφιμο. Έτσι, το θετικό της δίαιτας αυτής μπορούμε να πούμε πως είναι η διαδικασία και η λογική της οργάνωσης που μπαίνουν τα άτομα, καθώς οργανώνουν μέσα στην εβδομάδα ποιές μέρες θα ακολουθήσουν αυτό το πλάνο και στη συνέχεια οργανώνουν την ημέρα τους σύμφωνα με το 8ωρο. Το πρόβλημα, όμως, αρχίζει στην οργάνωση του πιάτου, καθώς η οδηγία της δίαιτας είναι: «φάτε ότι και όσο θέλετε εντός των 8 ωρών», με αποτέλεσμα όχι να μόνο να αφήνει περιθώριο στο άτομο να μην οργανώνει το γεύμα του και το πιάτο του αλλά και να απενεχοποιεί το είδος της τροφής που τρώει και να κατηγορεί την ώρα και μόνο. Με άλλα λόγια το άτομο είναι ελεύθερο να τρώει γλυκά, τηγανιτά, λιπαρά, τυποποιημένα σνακς κ.α. σε όση ποσότητα θέλει. Καταλαβαίνουμε αμέσως πως αυτή η διαδικασία «χτίζει» κακές διατροφικές συνήθειες και δίνει την ευκαιρία σε άτομα που είναι επιρρεπή σε υπερφαγικά επεισόδια να ξεφύγουν κατά πολύ τις θερμίδες που θα έπρεπε να προσλάβουν φυσιολογικά μέσα στη μέρα.

Εκτός από τις 8 ώρες φαγητού, όμως, η δίαιτα αυτή έχει και 16 ώρες νηστεία. Με άλλα λόγια 16 ώρες ο οργανισμός μένει νηστικός και δεν «εφοδιάζεται» με ενέργεια, με αποτέλεσμα να μειώνεται η γλυκόζη του αίματος και να οδηγείται το άτομο σε μειωμένη διάθεση και ενέργεια, και να μην μπορεί να λειτουργήσει φυσιολογικά λόγω ατονίας. Συμπέρασμα; δεν υπάρχει λόγος να υποβάλει κάποιος σε αυτή τη διαδικασία τον οργανισμό του. Τέλος, η δίαιτα 8-16 δεν βοηθάει στην κοινωνική ζωή του ατόμου. Αν για παράδειγμα θέλει να βγει για ένα ποτό το βράδυ στις 12, θα πρέπει να το συμπεριλάβει στο 8ωρό του, επομένως να φάει το πρώτο γεύμα μετά τις 4 (!!!).

Ας μην ξεχνάμε ότι το βάρος μας και η απώλεια αυτού εξαρτάται από τον συνολικό αριθμό θερμίδων μεσα στη βδομάδα και στο μήνα, ανεξάρτητα από το πως τις καταμερίζουμε μέσα στη μέρα (φυσικά πάντα στα πλάισια ενός ισορροπημένου διαιτολογίου). Η συγκεκριμένη δίαιτα είναι μία από τις πολλές, κλασικές δίαιτες που υπόσχονται τον εύκολο δρόμο με την φιλοσοφία «φάτε ό,τι θέλετε, αρκεί να…». Δυστυχώς τέτοιες δίαιτες δεν έχουν μακροχρόνιο αποτέλεσμα αν δεν αλλάξουν παράλληλα και οι διατροφικές συνήθειες. Αφιερώστε λοιπόν τον χρόνο σας κάνοντας πραγματικές αλλαγές και καλύτερες επιλογές για εσάς.

Με τη συνεργασία της φοιτήτριας διαιτολογίας Βαρβάρας Ευαγγέλου

To άρθρο δημοσιεύτηκε στο blog Working MOMS με την άδεια του Κου Αναστάσιου Παπαλαζάρου, διαιτολόγου-διατροφολόγου συνεργάτη του: www.nutrimed.gr

Υγεία