Τσουρέκι

Τσουρέκι

Υλικά για 4 τσουρέκια μεγάλα:

  • 1 πακέτο αλεύρι για τσουρέκια (1 κιλό)
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 5 αβγά
  • 200 γρ. βούτυρο γάλακτος λιωμένο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 3 φακελάκια ξηρή μαγιά
  • 1 φλιτζάνι χλιαρό γάλα
  • 1 κοφτό κουταλάκι κοπανισμένη μαστίχα
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 σακουλάκι μαχλέπι

Εκτέλεση:
Φτιάχνουμε έναν πηχτό χυλό με τη μαγιά, το χλιαρό γάλα και 250 γρ. αλεύρι. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο. (περίπου 20΄). Στο μεταξύ σε άλλο μπολ χτυπάμε τα αβγά με τη ζάχαρη, το αλάτι, τα μυρωδικά και το αλεύρι. Προσθέτουμε στο μίγμα το χυλό που έχει φουσκώσει και ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί η μάζα. Στο τέλος ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο και συνεχίζουμε το ζύμωμα, μέχρι να πετύχουμε μια μαλακή ζύμη. Σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε το μείγμα να φουσκώσει. Πλάθουμε τσουρέκια (γίνονται 4 πλεξίδες) και τα τοποθετούμε σε λαδόκολλα σε ελαφρά ζεστό φούρνο (τον έχουμε ανάψει πιο πριν στους 50 βαθμούς και τον σβήνουμε μετά από λίγο) αφού τα αλείψουμε με χτυπημένο κρόκο αβγού και τα πασπαλίσουμε με αμυγδαλόψιχα φιλέ, για να ξαναφουσκώσουν. Ψήνουμε στους 150-180 βαθμούς C για 35΄-40΄ περίπου.

Καλή επιτυχία και καλό Πάσχα!!
Σπιτικές μαρμελάδες και γλυκά κουταλιού by Andriana

Ζαχαροπλαστική