7 σπιτικές ‪συνταγές‬ ομορφιάς με αγνά υλικά από τη φύση!

7 σπιτικές ‪συνταγές‬ ομορφιάς με αγνά υλικά από τη φύση!

 
Τα έλαια βάσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτούσια για μασάζ στο σώμα, ως θεραπεία ενυδάτωσης και τόνωσης για τα μαλλιά και το πρόσωπο, αλλά και ως βάσεις για να φτιάξετε καλλυντικά με αιθέρια έλαια. Όπως είναι γνωστό, τα αιθέρια έλαια, αδιάλυτα, δεν μπορούν να έρθουν σε άμεση επαφή με το δέρμα λόγω της δραστικότητάς τους. Αναμειγνύοντας, όμως, το αιθέριο έλαιο μέσα σε λάδι βάσης μπορεί να απλωθεί σε όλο το σώμα.
● Επίσης, χρησιμοποιούνται για ενυδάτωση, ώστε να προστατεύουν το δέρμα και να εμποδίζουν την εξάτμιση της υγρασίας του. Προσφέρουν στο δέρμα απαραίτητα λιπαρά οξέα, βιταμίνες και μέταλλα, ενώ αποτελούν και ιδανικές θεραπείες για τα μαλλιά.
● Μπορούν ακόμη να συνδυαστούν μεταξύ τους, ανάλογα με τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, τη μυρωδιά και την πυκνότητά τους. Ως προς την πυκνότητά τους, διακρίνονται στα πυκνά, όπως το ελαιόλαδο, τα οποία λειτουργούν ως προστατευτική ασπίδα για το δέρμα, και στα πιο αραιά, όπως το λάδι χοχόμπα, το οποίο απορροφάται εύκολα και γρήγορα.

 :
● Από τον καρπό του φυτού (π.χ. αμύγδαλο, χοχόμπα).
● Από το κουκούτσι-σπόρο (π.χ. σταφυλοκουκουτσέλαιο).
● Από την εκχύλιση ενός βοτάνου σε ένα λάδι βάσης (π.χ. πέταλα καλέντουλας).

 
 : Το δαφνέλαιο βγαίνει από την έγχυση σε ελαιόλαδο των φύλλων του φυτού Laurus nobilis. Παραδοσιακά γνωστό για την τονωτική του δράση στα μαλλιά, είναι ιδανικό για γυναίκες και άνδρες με μόνιμο ή εποχικό πρόβλημα τριχόπτωσης. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε και λιπαρά οξέα. Τρέφει, ενυδατώνει και δίνει λάμψη στα μαλλιά και αποτελεί ιδανική φροντίδα για τα ξηρά και ταλαιπωρημένα μαλλιά.
 ; O θεός Απόλλωνας συνάντησε και ερωτεύτηκε μια νύμφη του δάσους, τη Δάφνη. Εκείνη, δεμένη με όρκο αγνότητας, δεν ανταποκρίθηκε στον έρωτά του και κατέφυγε κυνηγημένη από το θεό στο δάσος. Τη στιγμή που ο Απόλλωνας ήταν έτοιμος να την αγκαλιάσει, εκείνη επικαλέστηκε τον πατέρα της, τον ποταμό Πηνειό, να τη σώσει. O Πηνειός μεταμόρφωσε την κόρη του σε δέντρο και ο Απόλλωνας ορκίστηκε ότι η δάφνη θα ήταν πλέον το ιερό του δέντρο και ότι θα φορούσε ένα δάφνινο στεφάνι παντοτινά.
 (Calendula Oil): Το λάδι καλέντουλας εξάγεται από τα πέταλα του φυτού Calendula officinalis. Είναι ιδανικό για την περιποίηση του προσώπου και του σώματος, καθώς ανακουφίζει από δερματικούς ερεθισμούς και κοκκινίλες και βοηθά στη γρήγορη αποκατάσταση των προβλημάτων της επιδερμίδας. Είναι πλούσιο σε αιθέρια έλαια, φλαβονοειδή και καροτενοειδή, με ευεργετικές για το δέρμα ιδιότητες.
 ; Το φυτό καλέντουλα χρησιμοποιούνταν στην αρχαιότητα ως συστατικό σε φαγητά, καλλυντικά, αλλά και για τη βαφή υφασμάτων.
 : Χρησιμοποιείται για τη φροντίδα του προσώπου, του σώματος και των μαλλιών, ενώ είναι ιδανικό και για μασάζ. Προέρχεται από τους σπόρους του φυτού χοχόμπα (Simmondsia chinensis). Αποτελεί την καλύτερη και συνηθέστερη βάση, στην οποία προστίθενται αιθέρια έλαια για τη δημιουργία παρασκευασμάτων που εφαρμόζονται στο πρόσωπο, κι αυτό γιατί απορροφάται αμέσως χωρίς να λαδώνει. Καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα, θρέφει και τονώνει την επιδερμίδα, διατηρώντας την υγρασία και την ελαστικότητά της. Είναι ιδανικό για όλους τους τύπους δέρματος και καθαρίζει σε βάθος, χαρίζοντας λάμψη και υγεία. Στα μαλλιά, δίνει λάμψη και βοηθά στην αντιμετώπιση της ψαλίδας.
 ; Η δομή του λαδιού χοχόμπα μοιάζει αρκετά με το φυσικό σμήγμα της επιδερμίδας, και γι’ αυτόν το λόγο μπορεί και εισχωρεί σε αυτήν ευκολότερα από κάθε άλλο έλαιο.
 : Φυτικό λάδι από τα κουκούτσια του σταφυλιού, ιδανικό για μασάζ σε πρόσωπο και σώμα. Προστατεύει και βελτιώνει την υφή της επιδερμίδας, επιβραδύνοντας τη διαδικασία της γήρανσης. Τα βιοφλαβονοειδή, βασικά συστατικά των σταφυλιών, εμποδίζουν τη βλαβερή επίδραση των ελεύθερων ριζών. Είναι, επίσης, καλή πηγή βιταμινών, ιχνοστοιχείων και λιπαρών οξέων.
 : Το αμυγδαλέλαιο βγαίνει από τους καρπούς του δέντρου Prunis dulcis. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, θρέφει και περιποιείται την επιδερμίδα, αφήνοντάς τη λεία και απαλή. Αποτελεί ιδανική βάση για την προσθήκη αιθέριων ελαίων, δημιουργώντας ένα εμπλουτισμένο λάδι, ιδανικό για μασάζ στο πρόσωπο και στο σώμα. Επίσης, είναι κατάλληλο για το ντεμακιγιάζ των ματιών και την τόνωση των βλεφαρίδων. Περιέχει βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β6, Ε, ιχνοστοιχεία και λιπαρά οξέα.



Σε 80 ml αμυγδαλέλαιο και 20 ml λάδι χοχόμπας προσθέστε τα εξής αιθέρια έλαια:
● 15 σταγόνες δεντρολίβανο
● 10 σταγόνες κέδρο
● 10 σταγόνες λεμόνι
● 5 σταγόνες γεράνι
Χρησιμοποιήστε το καθημερινά, κάνοντας μασάζ στις προβληματικές περιοχές.


Σε 50 ml λάδι καλέντουλας προσθέστε:
● 12 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντα
● 5 σταγόνες γεράνι
Απλώστε το μείγμα στην επιδερμίδα σας, για ενυδάτωση και ανακούφιση μετά από την έκθεση στον ήλιο.


Σε 50 ml σταφυλοκουκουτσέλαιο προσθέστε τα εξής αιθέρια έλαια:
● 5 σταγόνες σανδαλόξυλο
 5 σταγόνες μύρο
● 2 σταγόνες λιβάνι
Χρησιμοποιήστε το καθημερινά, κατά προτίμηση βράδυ.


Σε 100 ml αμυγδαλέλαιο προσθέστε τα εξής αιθέρια έλαια:
● 10 σταγόνες λεβάντα
● 5 σταγόνες λεμόνι
 5 σταγόνες ευκάλυπτο
● 5 σταγόνες μέντα
Κάντε μασάζ στους κροτάφους, το μέτωπο και το κρανίο για 10 λεπτά.

Για την τριχόπτωση ή για λεπτά και ταλαιπωρημένα μαλλιά
Σε 100ml δαφνέλαιο προσθέστε τα εξής αιθέρια έλαια:
● 10 σταγόνες γαρίφαλο
● 10 σταγόνες δεντρολίβανο
● 10 σταγόνες λεβάντα
Χρησιμοποιήστε το αρχικά δύο φορές την εβδομάδα για 1 μήνα και έπειτα μία φορά την εβδομάδα για 2 μήνες.


Σε 30 ml λάδι καλέντουλας προσθέστε τα εξής αιθέρια έλαια:
● 10 σταγόνες λεβάντα
● 5 σταγόνες μύρο 
● 15 σταγόνες tea tree
Εφαρμόστε τοπικά μία φορά την ημέρα.


Σε 30 ml αμυγδαλέλαιο προσθέστε 20 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμόνι.
Εφαρμόστε και αφήστε το λάδι, κατά προτίμηση, καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Σημ.: 20 σταγόνες αιθέριου ελαίου αντιστοιχούν περίπου σε 1 ml.

Πηγή: www.vita.gr
Ομορφιά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial