Φασόλια με μοσχαρίσια λουκάνικα στη γάστρα

Φασόλια με μοσχαρίσια λουκάνικα στη γάστρα

Το εθνικό μας φαγητό, η φασολάδα, δεν μαγειρεύεται μόνο στην κατσαρόλα.
Γίνεται και στο φούρνο, σαν τους γίγαντες, παρέα με χωριάτικα λουκάνικα, χοιρινά ή μοσχαρίσια και γίνεται καταπληκτικό.
Φτιάξτε το και απολαύστε τα πιο νόστιμα φασόλια, που έχετε φάει ποτέ!!!

Φασόλια με μοσχαρίσια λουκάνικα στη γάστρα

Υλικά

•    500 γρ. φασόλια ξερά
•    500 – 600 γρ. λουκάνικα κομμένα σε φέτες
•    2 κρεμμύδια  ψιλοκομμένα
•    1 πράσο κομμένο σε ροδέλες
•    3 χλωρά κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
•    1 καρότο κομμένο σε ροδέλες
•    2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
•    ½ ματσάκι σέλινο ψιλοκομμένο
•    1 κ. σ. ντοματοπελτέ
•    3 – 4 ώριμες ντομάτες τριμμένες ή στο μούλτι
•    1 πρέζα ζάχαρη
•    1 φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
•    1 φλυτζ. τσαγιού νερό  ή ζωμό κρέατος
•    αλάτι – φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, τα φασόλια με νερό που να τα σκεπάζει και τα βράζουμε για 15′, απο την ώρα που θα πάρει βράση.
Τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε μέσα στη γάστρα.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο, το κρεμμύδι, το καρότο, τα χλωρά κρεμμύδια, το πράσο και τα λουκάνικα, για 10΄περίπου, μέχρι να γυαλίσουν τα κρεμμύδια και να γίνουν διάφανα.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τις ντομάτες, τον πελτέ, το σέλινο, το αλατοπίπερο και τα βράζουμε για 5΄.
Περιχύνουμε με αυτά, τα φασόλια, προσθέτουμε 1 φλυτζάνι του τσαγιούνερό  ή ζωμό κρέατος και ανακατεύουμε.

Σκεπάζουμε τη γάστρα μας και ψήνουμε σε αντιστάσεις, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C περίπου για 45΄- 55′, μέχρι να βράσουν τα φασόλια και να δέσει η σάλτσα τους. (Αν χρειαστεί νερό , συμπληρώνουμε).

— Ο χρόνος βρασίματος, εξαρτάται από το πόσο βραστερά είναι  τα φασόλια μας.

Πηγή: Τα φαγητά της γιαγιάς
faghta-giagias.blogspot.com

Μαγειρική