Η σειρά βιβλίων “Η Μελίνα εκπαιδεύεται” βοηθά τα παιδιά με αυτισμό ή με δυσκολίες στο διάβασμα

Η σειρά βιβλίων “Η Μελίνα εκπαιδεύεται” βοηθά τα παιδιά με αυτισμό ή με δυσκολίες στο διάβασμα

«Η Μελίνα εκπαιδεύεται» που κυκλοφόρησε το 2011 και «Η Μελίνα εκπαιδεύεται 2» που μόλις κυκλοφόρησε, από τις εκδόσεις ΡΟΤΟΝΤΑ»  είναι βιβλία οδηγοί για τη δημιουργία οπτικά δομημένων δραστηριοτήτων, για παιδιά προσχολικής αγωγής το 1ο και για παιδιά Δημοτικού το 2ο. Περιλαμβάνονται δραστηριότητες, που κατασκευάζονται από υλικά που θεωρούνται «άχρηστα» (κουτιά από παπούτσια, μπουκάλια, καπάκια, κεσεδάκια, φακέλους και ό,τι άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί). Η φιλοσοφία τους στηρίζεται στη μέθοδο της Δομημένης Διδασκαλίας.

Η Δομημένη Διδασκαλία είναι η μέθοδος που χρησιμοποιεί το πρόγραμμα TEACCH (Treatmentand Education of Autistic and Communication Handicapped Children – θεραπεία και εκπαίδευση παιδιών με αυτισμό και διαταραχές επικοινωνίας) για την εκπαίδευση των ατόμων με αυτισμό όλων των ηλικιών, τόσο στο σχολείο και στο σπίτι, όσο και στην κοινότητα. Χαρακτηρίζεται από την οργάνωση του φυσικού περιβάλλοντος της τάξης, από τη δόμηση εξατομικευμένου ημερήσιου προγράμματος, ώστε να είναι προβλέψιμες οι καθημερινές δραστηριότητες του παιδιού, από τη δόμηση ατομικού συστήματος εργασίας (ανάλυση έργου), ώστε να αποκτήσουν τα παιδιά ανεξάρτητη λειτουργικότητα, αλλά και από την οπτική οργάνωση των δραστηριοτήτων και του εκπαιδευτικού υλικού.

Οι δραστηριότητες που παρουσιάζονται στα βιβλία, είναι αποτέλεσμα καθημερινής πρακτικής και εμπειρίας από τη σχολική τάξη. Κατασκευάστηκαν και εφαρμόστηκαν σε παιδιά προσχολικής αγωγής, το 1ο βιβλίο και σε παιδιά Δημοτικού, το 2ο βιβλίο, με διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού και όχι μόνο. Σκοπός τους είναι η ανάπτυξη και η βελτίωση διαφορετικών τομέων λειτουργικότητας, όπως ο οπτικοκινητικός συντονισμός (δηλαδή βοηθά το παιδί να συγχρονίσει κίνηση και οπτική αντίληψη), η λεπτή του κινητικότητα (το παιδί εκπαιδεύεται να χρησιμοποιεί σωστά τα δάχτυλά του, να χειρίζεται με δεξιότητα διάφορα αντικείμενα), οι δεξιότητες ταξινόμησης, ταύτισης, αντιστοίχισης, η αντίληψη και οι γνωστικές δεξιότητες. Επίσης σκοπός τους είναι να κατανοήσουν τα παιδιά βασικές έννοιες όπως ο χρόνος, ο τόπος, η ποσότητα και να μπορέσουν να αφομοιώσουν εύκολα και «παίζοντας» την ύλη του Δημοτικού.

Και τα δύο βιβλία τα έχει γράψει η κυρία Μαρτσελλιάννα Χριστοπούλου Ειδική Παιδαγωγός.
Η Κα Βάγια Παπαγεωργίου Παιδοψυχίατρος, έχει επιμεληθεί το 1ο βιβλίο και έχει συγγράψει το 2ο μαζί με την Κα Μαρτσελλιάννα Χριστοπούλου.

Από πού μπορεί να προμηθευτεί κάποιος τα βιβλία;
«Απευθείας από τον εκδοτικό οίκο «ΡΟΤΟΝΤΑ» στα τηλ 2310212212, και από το ηλεκτρονικό τους κατάστημα www.ipokratis.gr. Επίσης από επιλεγμένα βιβλιοπωλεία στον Πύργο και συγκεκριμένα τα Βιβλιοπωλεία «Κορκολής», βιβλιοπωλείο «Lexis» και στο ηλεκτρονικό κατάστημα, βιβλιοπωλείο «Γραφή», «copy-center Αποστολόπουλος», «Πολιτεία» στην Αθήνα και σ’ όλα τα βιβλιοπωλεία κατόπιν παραγγελίας.

Αυτισμός Βιβλία