Τα Χριστούγεννα, είναι επίσημα η πιο λαμπερή γιορτή του χρόνου σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις, τα λαμπάκια, τα παραδοσιακά γλυκά, οι μυρωδιές, τα δώρα και οι διακοπές προκαλούν στον εγκέφαλο συναισθήματα χαράς, ευφορίας, διασκέδασης, διάθεση για προσφορά και αγάπη και φυσικά χαλάρωση.
Οι γιορτές πυροδοτούν τις «ορμόνες της χαράς» όπως είναι η ντοπαμίνη, η σεροτονίνη, η ωκυτοκίνη και οι ενδορφίνες οι οποίες είναι νευροδιαβιβαστές και είναι υπεύθυνες για την ευτυχία μας. Πολλές καταστάσεις μπορούν να οδηγήσουν στην απελευθέρωση αυτών των νευροδιαβιβαστών, αλλά αντί να περιμένουμε να απελευθερωθούν μόνες τους μπορούμε να προκαλέσουμε εμείς οι ίδιοι την παραγωγή τους. Πως; Λόγω των καταστάσεων που βιώνουμε φαίνεται πως η Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση που ξεκινάει πολύ νωρίς, ακόμα και τέλη Οκτωβρίου, μας φτιάχνει τη διάθεση και μας κάνει να ξεφέυγουμε από τις αρνητικές σκέψεις.
Τείνουμε να συσχετίζουμε τα συναισθήματα των Χριστουγέννων με χαρούμενες αναμνήσεις του παρελθόντος όπως οικογενειακές στιγμές, δώρα, Άγιος Βασίλης, μπισκότα έτσι μπορεί να μας θυμίζουν όλες αυτές τις χαρούμενες παιδικές μνήμες. Η νοσταλγία μας βοηθά να συνδεθούμε με το παρελθόν και να κατανοήσουμε την ταυτότητά μας. Η επιστροφή μας στην παιδικότητα αφορά στην επαφή και έκφραση του εαυτού μας, όπως όταν κάναμε ως παιδιά. Να γελάμε όταν είμαστε χαρούμενοι και όχι όταν νιώθουμε αμηχανία ή επειδή θέλουμε να καλύψουμε ένα κενό. Να στεναχωριόμαστε επειδή το νιώθουμε και όχι να χρησιμοποιούμε το μυαλό και την σκέψη για να μας πείσουμε ότι δεν πρέπει να στεναχωριόμαστε. Η πρόωρη διακόσμηση φαντάζει μια άγκυρα ή ένα μονοπάτι για εκείνα τα παλιά μαγικά συναισθήματα ενθουσιασμού της παιδικής ηλικίας. Τα Χριστούγεννα είναι επίσης μια ευκαιρία να δημιουργήσουμε καινούριες κοινές, όμορφες αναμνήσεις με τους αγαπημένους μας ανθρώπους που θα μας κρατάνε συντροφιά σε ό,τι κι αν μας φέρει η ζωή.
Ως ενήλικες έχουμε την ανάγκη για μια παύση από την καθημερινότητα και η εποχή ενδείκνυται ώστε να πατήσουμε το κουμπί τη παύσης σε έναν πολυάσχολο τρόπο ζωής. Η γιορτή των Χριστουγέννων δίνει από μόνη της ισχυρά κίνητρα για θετικές σκέψεις και συναισθήματα, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να θέλουν να βάλουν θετική ενέργεια μέσα στο σπίτι τους στολίζοντάς το. Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Environmental Psychology, όταν οι άνθρωποι περνούν έξω από ένα σπίτι με χριστουγεννιάτικη διακόσμηση, τείνουν να έχουν πιο φιλική, κοινωνική και εξωστρεφή διάθεση και βοηθά στην κοινωνική ένταξη σε σχέση με τους γείτονες. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερες διαπροσωπικές σχέσεις και συμμετοχή σε κοινωνικές δραστηριότητες.
Ωστόσο, για μερικούς τα Χριστούγεννα είναι μια υπενθύμιση κάποιων δυσάρεστων αναμνήσεων από το παρελθόν. Ίσως να έχουν χάσει ένα αγαπημένο πρόσωπο και οι γιορτές να χρησιμεύσουν ως υπενθύμιση των ευτυχισμένων στιγμών που είχαν με αυτό το άτομο στο παρελθόν. Ας σκεφθούμε ότι είναι προσωρινά συναισθήματα άγχους ή κατάθλιψης λόγω πένθους που μπορεί να σχετίζονται με μη ρεαλιστικές προσδοκίες ή ακόμα και αναμνήσεις που συνοδεύουν αυτή τη περίοδο, το μυστικό είναι να μην το περνάτε μόνοι.
Τι και αν η καραντίνα μας απέκλεισε από τον έξω κόσμο εμείς θα βρούμε τρόπο να αισθανθούμε την μαγεία των γιορτών.
- Βγάλτε από την αποθήκη το δέντρο ή το καράβι και ξεκινήστε το στόλισμα.
- Αν βαρεθήκατε τα παλιά στολίδια, ώρα να φτιάξετε χειροποίητα. Υπάρχουν βιντεάκια στο διαδίκτυο με αμέτρητες ιδέες και με υλικά που έχουμε ήδη στο σπίτι μας (κάλτσες, βαμβάκι, κλωστές, υφάσματα κτλπ).
- Βάλτε πολύχρωμα λαμπάκια στον μπαλκόνι και στα παράθυρα.
- Φτιάξτε χειροποίητες ευχετήριες κάρτες και στείλτε τις σε αγαπημένα πρόσωπα (όλοι έχουμε έναν συγγενή στην Αμερική ή την Αυστραλία).
- Φτιάξτε παραδοσιακά γλυκά ή μπισκότα και μοιράστε τα στους γείτονες.
- Ακούστε χριστουγεννιάτικα τραγούδια.
- Φτιάξτε χειροποίητα δώρα και βάλτε τα κάτω από το δέντρο ή το καράβι.
- Φτιάξτε σπιτικά αρωματικά χώρου χρησιμοποιώντας πορτοκάλι, λεμόνι, βανίλια, κανέλα, γαρύφαλλο και αφήστε την μυρωδιά να αγκαλιάσει το σπίτι.
- Οργανώστε βραδιές με χριστουγεννιάτικες ταινίες.
της Τίνας Γιάκα, Ψυχολόγος BSc, M.Ed.