Τι θα φάμε σήμερα μαμά; Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 14 έως 20 Ιανουαρίου

Τι θα φάμε σήμερα μαμά; Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 14 έως 20 Ιανουαρίου

Το κλασσικό πρόβλημα της νοικοκυράς κάθε βδομάδα είναι τι θα μαγειρέψει. Σας δίνουμε λοιπόν μια πλήρη πρόταση διατροφής για όλη τη βδομάδα. Θα μπορείτε να προμηθεύεστε τα υλικά σας από το σαββατοκύριακο για να προετοιμάζετε το μενού της εβδομάδας.

Κάθε βδομάδα θα ετοιμάζουμε ένα πλήρες ισορροπημένο εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής το οποίο έχει επιμεληθεί η pasta blogger Βικτώρια Γιανναρά. Οι συνταγές έχουν συλλεχθεί από ποικίλα sites αλλά και από το www.ilispasta.gr στο οποίο η Βικτώρια είναι Head of Business Development στην οικογενειακή επιχείρηση ΗΛΙΣ Παραδοσιακά Ζυμαρικά.

Μενού εβδομάδας 14/1 – 20/1

Δευτέρα

Λαχανόρυζο

Υλικά

  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 800 γραμμ. λάχανο κομμένο σε χοντρά κομμάτια
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο
  • 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 2 καρότα ψιλοκομμένα
  • 2 κλωνάρια σέλερι
  • 2 χωριάτικα λουκάνικα χωρίς το περίβλημα
  • κομμένα σε φέτες
  • 1 φλιτζ. ρύζι γλασέ ή καρολίνα
  • 400 γραμμ. ντοματάκιακονκασέ
  • 2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 λεμόνι

Εκτέλεση

  1. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και προσθέτουμε το πράσο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα καρότα και το σέλερι. Τα ανακατεύουμε να μαραθούν.
  2. Προσθέτουμε τα λουκάνικα. Σοτάρουμε για 3΄- 4΄. Τέλος προσθέτουμε το λάχανο και τα ντοματάκια. Συμπληρώνουμε 2 φλιτζ. νερό και βράζουμε για 10΄.
  3. Προσθέτουμε το ρύζι και αλατοπιπερώνουμε. Σιγοβράζουμε για 10΄. Ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα μυρωδικά και στύβουμε το λεμόνι. Σερβίρουμε αμέσως.

πηγή

Τρίτη

Πέννες με κοτόπουλο, μανιτάρια και τυρί κρέμα

Υλικά

  • 2 Στήθη κοτόπουλου κομμένα σε κύβους
  • 500 γρ. Πένvες ΗΛΙΣ
  • 1 κύβο ζωμό λαχανικών η κοτόπουλου
  • 1 κ.γ. βούτυρο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 300 γρ. μανιτάρια άσπρα
  • 200 γρ. μανιτάρια πλευρώτους
  • 20 γρ. μανιτάρια πορτσίνι αποξηραμένα
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 σκελ. σκόρδο
  • 150 ml λευκό κρασί
  • 400 κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά
  • ½ ματς. μαϊντανό
  • 4 κ.σ. φρέσκο τυρί κρέμα
  • 1 κ.γ. λάδι τρούφας (προαιρετικά)
  • αλάτι – πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μπόλικο αλατισμένο νερό βράζουμε το ζυμαρικό μας σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μανιτάρια σε λεπτές φέτες. Ψιλοκόβουμε το ξερό κρεμμύδι και τα φρέσκο κρεμμυδάκια.
Βάζουμε τα αποξηραμένα πορτσίνι σε νερό για να μαλακώσουν.
Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι σοτάρουμε σε τα κομμάτια κοτόπουλου με λίγο ελαιόλαδο, μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα.
Προσθέτουμε να σοταριστούν και τα μανιτάρια με βούτυρο και ελαιόλαδο, σε δυνατή φωτιά και έπειτα το φρέσκο και το ξερό κρεμμύδι, αλάτι, πιπέρι, το σκόρδο και σβήνουμε με το λευκό κρασί.

Περισσότερα…

Τετάρτη

Κριθαρότο με μανιτάρια

Υλικά

  • 400γρ. κριθαράκι μέτριο
  • 200γρ. μανιτάρια άσπρα, σε λεπτές φέτες ή πλευρώτους, σε κυβάκια
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζάνι ντομάτα αποφλοιωμένη, ψιλοκομμένη και στραγγισμένη καλά
  • 1.250ml ζεστό ζωμό από κοτόπουλο ή λαχανικά
  • 2/3 φλιτζανιού κρασί λευκό
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 4 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 1 φλιτζάνι κεφαλογραβιέρα ή ηπειρώτικη παρμεζάνα τριμμένη (ή άλλο ημίσκληρο τυρί της επιλογής σας)
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Ζεσταίνετε το λάδι και το βούτυρο σε βαθιά κατσαρόλα και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να πάρει λίγο χρώμα. Προσθέτετε τα μανιτάρια και σοτάρετε μέχρι να πιουν τα υγρά τους.
  2. Προσθέτετε το κριθαράκι και ανακατεύετε με τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να αρχίσει να κολλάει στην κατσαρόλα. Προσθέτετε την ντομάτα και ανακατεύετε καλά.
  3. Σβήνετε με το κρασί και αλατοπιπερώνετε. Προσθέτετε 1/3 φλιτζανιού από το ζεστό ζωμό και αφήνετε να απορροφηθεί από το ζυμαρικό. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει ο ζωμός και να μαλακώσει το κριθαράκι, χωρίς όμως να μείνει στεγνό.
  4. Κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτετε το τυρί. Ανακατεύετε μέχρι να λιώσει το τυρί και σκεπάζετε την κατσαρόλα με πετσέτα κουζίνας και το καπάκι. Αφήνετε να σταθεί για 5 λεπτά και σερβίρετε αμέσως.

πηγή

Πέμπτη

Σαλάτα με φακές, τόνο και ρύζι

  • 320 γρ. τόνο σε νερό, κονσέρβα
  • 2 καρότα
  • 50 γρ. ελιές σε ροδέλες
  • 50 γρ. κάππαρη
  • 3 φρέσκα κρεμμύδια
  • 400 γρ. ρύζι μπασμάτι βρασμένο
  • 400 γρ. φακές βρασμένες
  • 2 πιπεριές τσίλι
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 80 γρ. ελαιόλαδο
  • ½ ματσάκι μαϊντανό
  • ¼ ματσάκι δυόσμο
  • ξύσμα από 2 lime
  • 100 γρ. ντοματίνια
  • 30 γρ. τζίντζερ
  • αλάτι (προαιρετικά)
  • πιπέρι (προαιρετικά)
  • 50 γρ. κρέμα βαλσάμικο

Για το σερβίρισμα

1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. κρέμα βαλσάμικο
1 κ.σ. δυόσμο

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μπολ βάζουμε τον τόνο αφού τον έχουμε στραγγίξει καλά από το νερό του, και τον σπάμε με ένα πιρούνι.
  2. Περνάμε τα καρότα από τον χοντρό τρίφτη και τα βάζουμε στο μπολ.
  3. Προσθέτουμε τις ελιές, την κάππαρη, το πράσινο μέρος από τα φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, το ρύζι και τις φακές.
  4. Σε ένα μπλέντερ βάζουμε τις πιπεριές τσίλι, το σκόρδο, το ελαιόλαδο και χτυπάμε καλά μέχρι να διαλυθούν καλά τα υλικά. Το προσθέτουμε στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά.
  5. Χοντροκόβουμε τον μαϊντανό, τον δυόσμο, το ξύσμα από τα lime, τα ντοματίνια κομμένα σε κομμάτια, το τζίντζερ τριμμένο, αλάτι, πιπέρι και την κρέμα βαλσάμικο.
  6. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε με ελαιόλαδο, κρέμα βαλσάμικο και δυόσμο.

πηγή

Παρασκευή

Κροκέτες μπακαλιάρου με μπαγιάτικο ψωμί

Υλικά

  • 1 κιλό κατεψυγμένο φιλέτο μπακαλιάρου, ξαρμυρισμένου
  • 300γρ. μπαγιάτικο ψωμί μουλιασμένο
  • 1 μικρό κρεμμύδι τριμμένο στο multi με το ζουμάκι του
  • 1 κουτ. σούπας μαγιονέζα
  • 1 αβγό
  • 1 κουτ. σούπας σόγια σος
  • ½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλεύρι
  • μείγμα ελαιόλαδου και καλαμποκέλαιου για το τηγάνισμα
    πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Αφαιρείτε την πέτσα του μπακαλιάρου και σε ένα μπολ, τον τρίβετε όσο πιο ψιλό γίνεται.
  2. Προσθέτετε το ψωμί στυμμένο, το κρεμμύδι, τη μαγιονέζα, το αβγό, τη σόγια σος, τον άνηθο, τον μαϊντανό και το πιπέρι.
  3. Ζυμώνετε καλά μέχρι να πάρετε ένα ομοιόμορφο μίγμα και το αφήνετε μισή ώρα σκεπασμένο στο ψυγείο.
  4. Ζεσταίνετε καλά το το λάδι, πλάθετε κεφτεδάκια, τα αλευρώνετε, τα τινάζετε καλά και τα τηγανίζετε, γυρίζοντάς τα ώστε να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.

πηγή

Σαββάτο

Φασόλια μαυρομάτικα με σέλινο και σέσκουλα

Υλικά

  • 500γρ. φασόλια μαυρομάτικα
  • ½ κιλό σέλινο
  • 1 κιλό σέσκουλα
  • 1 κρεμμύδι τριμμένο
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Βράζετε τα φασόλια για 35 λεπτά περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν και τα σουρώνετε.

Πλένετε τα σέσκουλα και τα κόβετε σε μικρά κομμάτια. Πλένετε και κόβετε και τα σέλινα σε κομμάτια μήκους 5 εκ.

Σοτάρετε σε κατσαρόλα το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο. Ρίχνετε τα φασόλια, ανακατεύετε και προσθέτετε τα σέσκουλα και το σέλινο. Ανακατεύετε απαλά και αλατοπιπερώνετε. Προσθέτετε νερό τόσο ώστε να τα σκεπάζει και μαγειρεύετε για 5 λεπτά περίπου. Μόλις μειωθεί το νερό, προσθέτετε και τον πελτέ.

Ανακατεύετε και αφήνετε το φαγητό να σιγομαγειρευτεί για 10 λεπτά, μέχρι να μελώσει η σάλτσα.

πηγή

Κυριακή

Μπιφτέκια στον φούρνο με πατάτες

Υλικά

  • 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 500 γρ. κιμά χοιρινό
  • 1 κρεμμύδι
  • 150 γρ. ψωμί του τοστ χοντροκομμένο
  • 50 ml  γάλα 3,5% λιπαρά
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • 1 κ.γ. θυμάρι ξερό
  • ξύσμα από ένα 1 λεμόνι
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 αυγό
  • 1 σκ. σκόρδο

Για τις πατάτες

  • 1 κιλό πατάτες
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 κ.σ. μουστάρδα απαλή
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 50 ml λευκό κρασί
  • 100 ml νερό
  • 2 κλ. δεντρολίβανο φρέσκο ψιλοκομμένο
  • 1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένη
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • 1 κ.γ. θυμάρι ξερό

Εκτέλεση

Για τα μπιφτέκια

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Το προσθέτουμε σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά ακι σοτάρουμε με λίγο ελαιόλαδο, μέχρι να καραμελώσουν και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
Στο μούλτι χτυπάμε το ψωμί του τοστ μέχρι να γίνει ψίχουλα.
Σε ένα μπολ βάζουμε τους κιμάδες και αναμειγνύουμε.
Έπειτα προσθέτουμε το γάλα, το ελαιόλαδο, 1 αυγό, το σοταρισμένο κρεμμύδι και σκόρδο, ξύσμα λεμονιού, το ψωμί και όλα τα υπόλοιπα υλικά . Πλάθουμε όλα τα υλικά μαζί και στη συνέχεια τα κάνουμε μπιφτέκια στο μέγεθος της αρεσκείας σας.
Για τις πατάτες

Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες. Τις τοποθετούμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε το χυμό , τη μουστάρδα, το ελαιόλαδο , το κρασί , το δεντρολίβανο, το σκόρδο, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
Περιχύνουμε σε ένα ταψί 30 x 40 εκ. να καλύψουν τον πάτο οι πατάτες και τα υγρά μας. Προσθέτουμε τα μπιφτέκια.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά σκεπασμένα με αλουμινόχαρτο και για άλλα 20 λεπτά ξεσκέπαστα.

πηγή

Το γλυκό της εβδομάδας

Μαμαδίστικο κέικ με βατόμουρα

Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μία συνταγή για ένα κέικ με βατόμουρα (παρόλο που δεν είναι η εποχή τους). Η συνταγή είναι δική μου μετά από πολύ κόπο και προσπάθεια. Και νομίζω ότι το πέτυχα, αφού είχα αρκετούς δοκιμαστές (δύσκολους και εύκολους) και όλοι τους μου είπαν τα καλύτερα.

Με μεγάλη συγκίνηση σας την παρουσιάζω και είμαι περήφανη γι αυτήν.
Έχουμε και λέμε λοιπόν….

Υλικά
Για μία κλασσική φόρμα κέικ (ή 2 από αυτές τις φόρμες αλουμινίου του super)
200 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
300 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
4 αυγά μεσαία σε θερμοκρασία δωματίου
500 γρ αλεύρι φαρίνα
1 κ.γ.baking
ξύσμα από ένα λεμόνι
400 γρ ξυνόγαλα
200 γρ βατόμουρα
1 σφηνάκι μαστίχα

Επικάλυψη
50 γρ ζάχαρη καστανή
70 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50 γρ βούτυρο κρύο
2 κ.γ. κανέλλα

Εκτέλεση
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψει καλά. Προσθέτουμε σιγά σιγά τα αυγά μας και στη συνέχεια το ξυνόγαλα με το ξύσμα λεμονιού.
Ρίχνουμε το αλεύρι με το baking και το σφηνάκι και τέλος τα βατόμουρα.
Τοποθετούμε το μείγμα μας σε βουτυρωμένη φόρμα και αφού ανακατέψουμε ελαφρώς μεταξύ τους σε ένα μπωλ και κάνουμε κάτι σαν τριφτή ζύμη όλα τα υλικά της επικάλυψης, πασπαλίσουμε με αυτήν το μείγμα μας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 50 λεπτά περίπου (ανάλογα με το φούρνο σας).
Καλή σας απόλαυση!.
Με πολλή αγάπη

TIPs
Kραστείστε την στην άκρη για τη νέα σοδειά φρέσκων βατόμουρων.Τα δικά μου εδώ ήταν κατεψυγμένα αλλά υπέροχα,από ένα κτήμα φίλου.Νομίζω θα είναι υπέροχο και με κεράσια

Αντικαταστείτε το ξυνόγαλα με γιαούρτι εάν θέλετε (αν και το αγαπώ έτσι).

Καλή επιτυχία και Καλή απόλαυση.

Σας φιλώ Nadia Markopoulou.
Όλες τις υπέροχες συνταγές της Νάντιας θα τις βρείτε στο blog της:
Spoon ‘n Love
www.spoonlove.gr

της pasta blogger Βικτώριας Γιανναρά
Head of Business Development στην οικογενειακή επιχείρηση ΗΛΙΣ Παραδοσιακά Ζυμαρικά

Βρείτε εδώ όλα τα εβδομαδιαία προγράμματα διατροφής και δεν θα ξανακούσετε από τα παιδιά σας την ερώτηση «Τι θα φάμε σήμερα μαμά».

Τι θα φάμε σήμερα μαμά;