Το κλασσικό πρόβλημα της νοικοκυράς κάθε βδομάδα είναι τι θα μαγειρέψει. Σας δίνουμε λοιπόν μια πλήρη πρόταση διατροφής για όλη τη βδομάδα. Θα μπορείτε να προμηθεύεστε τα υλικά σας από το σαββατοκύριακο για να προετοιμάζετε το μενού της εβδομάδας.
Κάθε βδομάδα θα ετοιμάζουμε ένα πλήρες ισορροπημένο εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής το οποίο έχει επιμεληθεί η Βικτώρια Γιανναρά. Οι συνταγές έχουν συλλεχθεί από ποικίλα sites αλλά και από το www.ilispasta.gr στο οποίο η Βικτώρια είναι Head of Business Development στην οικογενειακή επιχείρηση ΗΛΙΣ Παραδοσιακά Ζυμαρικά.
Μενού εβδομάδας 26/11 – 2/12
Δευτέρα
Φασολάκια Λαδερά
Υλικά
- 1 κιλό φασολάκια (τσαουλιά ή μπαρμπούνια), καθαρισμένα και κομμένα στη μέση αν είναι μεγάλα
- 500 γρ. ντομάτες, ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και κομμένες σε μικρούς κύβους
- 300 γρ. κρεμμύδια ξερά, σε ψιλά καρέ
- 1 σκελίδα σκόρδου, ολόκληρη
- 1 δαφνόφυλλο
- τα φύλλα από 1/2 ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένα
- 400 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο (λευκό κατά προτίμηση)
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά τα φασολάκια σε 40 ml από το μετρημένο ελαιόλαδο για περίπου 4 – 5 λεπτά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για άλλα 4 – 5 λεπτά. Προσθέτουμε την ντομάτα, σοτάρουμε για άλλα 4 – 5 λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε τη δάφνη, το σκόρδο και το υπόλοιπο λάδι.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα μας και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 50 λεπτά. Ελέγχουμε γύρω στα 30 – 35 λεπτά και, αν δούμε ότι το φαγητό έχει πολλά ζουμιά, ξεσκεπάζουμε και βράζουμε τα φασολάκια ξεσκέπαστα μέχρι να μείνουν με το λάδι και την ντομάτα (χωρίς νερά).
Τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το δυόσμο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε πολύ απαλά. Αφήνουμε το φαγητό να ξεκουραστεί για 30 λεπτά προτού σερβίρουμε.
Για το σερβίρισμα μπορούμε να σουρώσουμε τα φασολάκια, για να φύγει το πολύ λάδι.
Ταιριάζουν με φέτα ή όποιο άλλο λευκό αιγοπρόβειο ή κατσικίσιο τυρί μάς αρέσει (γίδινη φέτα, κατίκι, ανθότυρο, μυζήθρα, τσαλαφούτι κ.λπ.), ακόμα και με γιαούρτι ή τελεμέ.
Τρίτη
Πέννες με κοτόπουλο, μανιτάρια και τυρί κρέμα
ΥΛΙΚΑ
2 Στήθη κοτόπουλου κομμένα σε κύβους
1 πακέτο πένvες ΗΛΙΣ
1 κύβο λαχανικών η κοτόπουλου
1 κ.γ. βούτυρο
2 κ.ς. ελαιολάδο
300 γρ. μανιταρια άσπρα
200 γρ. μανιτάρια πλευρώτους
20 γρ. μανιτάρια πορτσίνι αποξηραμένα
1 ξερό κρεμμύδι
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 σκελ. σκόρδο
150 ml λευκό κρασί
400 κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά
½ ματς. μαϊντανό
4 κ.ς. φρέσκο τυρί κρέμα
1 κ.γ. λάδι τρούφας (προαιρετικά)
αλάτι-πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε μπόλικο αλατισμένο νερό βράζουμε το ζυμαρικό μας σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
- Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μανιτάρια σε λεπτές φέτες. Ψιλοκόβουμε το ξερό κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
- Βάζουμε τα αποξηραμένα πορτσίνι σε νερό για να μαλακώσουν.
- Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι σοτάρουμε σε τα κομμάτια κοτόπουλου με λίγο ελαιόλαδο, μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα.
- Προσθέτουμε να σοταριστούν και τα μανιτάρια με το βούτυρο και ελαιόλαδο, σε δυνατή φωτιά και έπειτα το φρέσκο και το ξερό κρεμμύδι, αλάτι, πιπέρι, το σκόρδο και σβήνουμε με το λευκό κρασί.
- Αφού εξατμιστεί το αλκοόλ, βάζουμε τα πορτσίνι και λίγο από το ζουμί τους.
- Όταν πάρει βράση ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
- Στο τέλος προσθέτουμε τα βρασμένα ζυμαρικά, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.
- Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με λίγο ακόμα πιπέρι, μαϊντανό ψιλοκομμένο, το λάδι τρούφας και προσθέτουμε το φρέσκο τυρί κρέμα.
Τετάρτη
Ρεβίθια με σπανάκι στην κατσαρόλα
Υλικά
- 1 πακέτο (1/2 κιλό) ρεβίθια (με το φλοιό τους)
- 1 κουτ. σούπας χονδρό αλάτι
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο*
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 πράσο (μόνο το λευκό μέρος), ψιλοκομμένο
- 500 γρ. (καθαρό βάρος) σπανάκι (τα φύλλα), χονδροκομμένο
- 2 καρότα βιολογικά, τριμμένα
- 1/2 κουτ. γλυκού γλυκάνισο σε σκόνη
- χυμός 1 λεμονιού
- 1 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
- 1 ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Μουσκεύουμε αποβραδίς τα ρεβίθια σε μια κατσαρόλα με χλιαρό νερό και το χονδρό αλάτι. Την επόμενη ημέρα τα ξεβγάζουμε και τα ρίχνουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό που να τα σκεπάζει. Ξεκινάμε το βράσιμο σε μέτρια φωτιά, ξαφρίζοντας τακτικά από την αρχή.
Στο μεταξύ, ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε τηγάνι και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι και το πράσο για 3 – 4 λεπτά, ώσπου να μαραθούν. Προσθέτουμε το σπανάκι και τα καρότα, νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι (το αλάτι βοηθάει τα λαχανικά να αποβάλουν τα υγρά τους) και ανακατεύουμε για 5 – 6 λεπτά, ώσπου να μαλακώσουν.
Όταν τα ρεβίθια θα έχουν βράσει για 1 ώρα και 15 λεπτά κι έχουν μείνει με τόσο νερό όσο που μόλις να τα σκεπάζει, προσθέτουμε στην κατσαρόλα το μείγμα λαχανικών και νοστιμίζουμε με το γλυκάνισο. Συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 20 λεπτά και αλατοπιπερώνουμε. Σε ένα μικρό μπολ ρίχνουμε 1 φλιτζάνι από το ζωμό της κατσαρόλας, το χυμό λεμονιού, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το κορν φλάουρ. Ανακατεύουμε καλά για να διαλυθεί το αλεύρι και ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για άλλα 7 – 8 λεπτά ώσπου να δέσει η σάλτσα. Προσθέτουμε τον άνηθο, αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε.
Πέμπτη
Γαύρος πλακί
Υλικά
1 κιλό γαύρο
3 ντομάτες
1 κουταλιά πελτέ
1 κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
Μαϊντανό
Αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζετε το γαύρο αφαιρώντας το κεφάλι, τον πλένετε καλά και τον αφήνετε να στραγγίξει. Στο μεταξύ, κόβετε το κρεμμύδι σε φέτες, τρίβετε τις ντομάτες και το σκόρδο και ψιλοκόβετε το μαϊντανό. Ανακατεύετε τα παραπάνω με το λάδι, τον πελτέ, το πιπέρι και το αλάτι και τα απλώνετε σε ένα ταψί. Βάζετε από πάνω το ψάρι και ψήνετε στους 200 βαθμούς, μέχρι να πιει τα υγρά του. Αν το σκεύος είναι μικρό, μπορείτε να βάλετε τα υλικά σε στρώσεις.
Παρασκευή
Γιουβαρλάκια
Υλικά
Για τον κιμά:
1/2 κιλό Κιμά μοσχαρίσιο
1 μεγάλο Κρεμμύδι, πολύ ψιλοκομμένο
1 Αυγό
1/4 του μάτσου Μαιντανό, ψιλοκομμένο
1/4 του μάτσου ‘Ανιθο, ψιλοκομμένο
150 γρ Ρύζι γλασέ
5κ.σ. Ελαιόλαδο
Λίγο αλεύρι
Αλάτι
Πιπέρι
Για τη σούπα:
1 μεγάλο Καρότο, τριμμένο
1 Πατάτα, κομμένη σε κυβάκια
1 Κύβο ζωμό λαχανικών
Ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
1 στικ Σέλερι, πολύ ψιλοκομμένο
Αλάτι
Πιπέρι
1 λίτρο Νερό
20 ml. Ελαιόλαδο
Για το αυγολέμονο:
2 Αυγά μεγάλα
Χυμό από 1 λεμόνι
Εκτέλεση
- Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά για τον κιμά και τα πλάθουμε μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Πλάθουμε τα κεφτεδάκια σε μέγεθος καρυδιού και τα τοποθετούμε σε μία μεγάλη πιατέλα.
- Πασπαλίζουμε με αλεύρι και αφήνουμε στην άκρη.
- Σε μία πλατιά και βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά για τη σούπα, μόλις πάρουνε μία βράση ρίχνουμε μέσα τα κεφτεδάκια.
- Πρέπει να σκεπαστούν όλα τα κεφτεδάκια από το νερό. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 30′ και ανάλογα με το πόσο υγρή θέλουμε τη σούπα μας, συμπληρώνουμε νερό.Θα καταλάβουμε ότι είναι έτοιμο το φαγητό όταν τα γιουβαρλάκια και τα λαχανικά βράσουνε.
- Σε ένα βαθύ μπολ χτυπάμε με το σύρμα χειρός τα αυγά μέχρι να αφρατέψουν ελαφρώς. Ρίχνουμε το χυμό λεμόνι και ανακατεύουμε.
- Με μία βαθιά κουτάλα παίρνουμε κουταλιές από τη σούπα και τις ρίχνουμε σιγά-σιγά στο μείγμα του αυγού ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να δέσει το αυγολέμονο.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά αδειάζουμε μέσα το αυγολέμονο ανακατεύουμε κουνώντας την κατσαρόλα και σερβίρουμε κατευθείαν ζεστό.
Σαββάτο
Πατάτες ογκρατέν με μπέικον και μανιτάρια
Υλικά
- 450 γρ. μπέικον, χοντροκομμένο σε κύβους
- 1 μέτριο κρεμμύδι, σε κύβους
- 340 γρ. μανιτάρια, σε φέτες
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 1 κ.γ. φρέσκο θυμάρι, κομμένο
- αλάτι,κατά βούληση
- πιπέρι, κατά βούληση
- 1 φλ κρέμα γάλακτος
- 1/2 φλ γάλα πλήρες
- μια πρέζα μοσχοκάρυδο, τριμμένο
- 910 γρ. πατάτες, σε φέτες 1 εκ.
- 230 γρ. γραβιέρα, τριμμένη,
- άνηθος, ψιλοκομμένος, για γαρνίρισμα
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175C.
Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το μπέικον και τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανό.
Με μια τρυπητή κουτάλα μεταφέρουμε το μπέικον σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίξει από το περιττό λάδι.
Κρατάμε 2 κ.σ. από το λίπος του μπέικον και πετάμε το υπόλοιπο.
Επιστρέφουμε το τηγάνι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
Προσθέτουμε τα μανιτάρια και συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε για 5 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να γίνουν τα μανιτάρια.
Ρίχνουμε το σκόρδο, το θυμάρι, το αλατοπίπερο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 1-2 λεπτά ακόμα, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι το σκόρδο να βγάλει τα αρώματά του.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μαγειρεμένο μπέικον.
Αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, το γάλα και το μοσχοκάρυδο και ζεσταίνουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Ρίχνουμε λίγο μείγμα κρέμας σε ένα πυρέξ, ώστε να καλυφθεί ο πάτος του.
Aπλώνουμε στο πυρέξ τις μισές πατάτες σε μία στρώση, η μια να καλύπτει ελαφρώς την άλλη.
Ρίχνουμε το μισό μείγμα μπέικον-μανιτάρια πάνω από τις πατάτες και πασπαλίζουμε με τη μισή γραβιέρα.
Απλώνουμε τις υπόλοιπες πατάτες και ρίχνουμε το μείγμα κρέμας, φροντίζοντας να καλύψει όλες τις πατάτες.
Ρίχνουμε το υπόλοιπο μείγμα μπέικον-μανιτάρια και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη γραβιέρα.
Σκεπάζουμε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για περίπου 45-55 λεπτά, μέχρι οι πατάτες να τρυπιούνται εύκολα με ένα μαχαίρι.
Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και επιστρέφουμε το πυρέξ στο φούρνο για άλλα 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
Αφήνουμε στην άκρη για τουλάχιστον 15 λεπτά,πασπαλίζουμε με άνηθο και σερβίρουμε.
Κυριακή
Χοιρινό με σέλινο φρικασέ
Υλικά
- 1 κιλό χοιρινό φιλέτο από κιλότο κομμένο σε κύβους 4 εκ. περίπου
- 1 κιλό σέλινο χοντρό (ή 500γρ. χοντρό και 500γρ. σελινόριζα) κομμένο σε κομμάτια 5εκ.
- 1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
- 1-2 σκελίδες σκόρδο χοντροκομμένο
- 1 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
- 1 κουτ. γλυκού λεμονοθύμαρο (προαιρετικό)
- ⅔ φλιτζανιού ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
Για το αβγολέμονο
- 3-4 αβγά
- χυμό από 2 λεμόνια
Εκτέλεση
Βουτάτε το κρέας σε βραστό νερό και αφήνετε να πάρει βράση μέχρι να βγάλει αφρό. Το στραγγίζετε και το πλένετε με κρύο νερό. Το αφήνετε στην άκρη.
Σοτάρετε το κρεμμύδι στο λάδι μέχρι να μαλακώσει και προσθέτετε το σκόρδο και το κρέας. Σοτάρετε μέχρι να πάρει χρώμα το κρέας και προσθέτετε 1½ φλιτζάνι νερό. Αφήνετε να βράσει για 20 λεπτά περίπου.
Προσθέτετε το σέλινο, τον άνηθο, το λεμονοθύμαρο, αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζετε το φαγητό για 25-30 περίπου λεπτά μέχρι να γίνει το κρέας και να μαλακώσει το σέλινο. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό κατά τη διάρκεια του βρασίματος. Πρέπει να μείνει περίπου ενάμισι φλιτζάνι σάλτσα στο τέλος. Αφαιρείτε όσο ζωμό μπορείτε από την κατσαρόλα και τον φυλάτε στην άκρη.
Ετοιμάζετε το αβγολέμονο: Χτυπάτε τα αβγά στο μίξερ και προσθέτετε το λεμόνι. Σιγά σιγά προσθέτετε το ζωμό από την κατσαρόλα χτυπώντας συνεχώς το μείγμα. Περιχύνετε το φαγητό και βάζετε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά κουνώντας την κατσαρόλα πίσω μπρος για να πάει παντού η σάλτσα και να πήξει η σάλτσα. Όταν αρχίζει να βράζει σβήνετε τη φωτιά για να μην κόψει το αβγολέμονο.
Το γλυκό της εβδομάδας
Υλικά:
1 Γάλα Ζαχαρούχο
1 τυρί κρέμα Φιλαδέλφεια (200γρ.)
1 πακέτο μπισκότα πτι-μπερ
Περίπου μισό βιταμ 125γρ. μέχρι να μουσκέψουν τα μπισκότα
Χυμό ενός λεμονιού
Σοκολάτα Κουβερτούρα
Εκτέλεση:
Στρώνουμε το τριμμένο μπισκότο στο σκεύος και το περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο.
Το πατάμε καλά για να γίνει ωραίο στρώμα ομοιόμορφο.
Το βάζουμε στο ψυγείο και μέχρι να παγώσει η βάση, χτυπάμε στο μίξερ το ζαχαρούχο γάλα με το τυρί κρέμα Φιλαδέλφεια και το χυμό λεμονιού.
Όταν είναι έτοιμη η κρέμα την ρίχνουμε πάνω από τη βάση μπισκότου και το αφήνουμε πάλι στο ψυγείο.
Μόλις παγώσει και η κρέμα αρκετά, έχουμε λιώσει ήδη σε μπεν μαρί την κουβερτούρα και την ρίχνουμε από πάνω ή απλά σαν στρώση ή κάνουμε σχέδια με κορνέ ζαχαροπλαστικής.
Η συνταγή είναι δική μου και θα τη δείτε βήμα βήμα εδώ.
της Βικτώριας Γιανναρά
Head of Business Development στην οικογενειακή επιχείρηση ΗΛΙΣ Παραδοσιακά Ζυμαρικά