Δεν είσαι μόνο μαμά, είσαι και γυναίκα!

Δεν είσαι μόνο μαμά, είσαι και γυναίκα!

Το μόνο σίγουρο είναι όταν γίνεσαι μητέρα χάνεις τα αβγά και τα πασχάλια. Αλλάζει όλη σου η ζωή, η καθημερινότητα, οι συνήθειές σου και σου παίρνει πολύ, μα πάρα πολύ, χρόνο να επανέλθεις στους κανονικούς σου ρυθμούς. Εμένα μου πήρε αρκετά χρόνια να αρχίσω να αναζητώ ξανά τη γυναίκα που είχα χάσει μέσα από τη μητρότητα και να ασχολούμαι περισσότερο με τον εαυτό μου. Ήμουν συνέχεια μέσα στο σπίτι ατημέλητη, σπάνια βαφόμουν ακόμα και όταν έβγαινα έξω, για μέσα στο σπίτι ούτε λόγος. Τα περισσότερα βράδια από την κούραση της ημέρας με το ζόρι έκανα ένα μπάνιο, για να περιποιηθώ το πρόσωπό μου ή να βάλω κρέμα καμία διάθεση. Αυτό βέβαια είναι μεγάλο λάθος γιατί αν η μαμά δεν είναι ευδιάθετη και δεν νιώθει καλά με τον εαυτό της δεν είναι ούτε τα παιδιά, γιατί τα παιδιά έχουν τη μοναδική ικανότητα να καταλαβαίνουν τα πάντα, ακόμα και αυτά που δεν τους λέμε. Τις περισσότερες φορές οι πράξεις είναι πιο δυνατές από τα λόγια.

Σου δίνω λοιπόν τα δικά μου tips για να είσαι καλύτερη μαμά, πιο ευτυχισμένη γυναίκα και να μην χάσεις τη γυναικεία σου πλευρά μέσα στη μητρότητα.

Κάνε μικρές αποδράσεις μόνη ή με τον άντρα σου

Το γεγονός ότι έγινες μαμά δεν σημαίνει ότι πρέπει να είσαι 24 ώρες με τα παιδιά, 365 μέρες το χρόνο και στο λέω εγώ που τα έχω ζήσει και τα δύο, και συνέχεια με τα παιδιά και να λείπω πολλές ώρες στη δουλειά. Βγες έστω για ένα ποτάκι με τον άντρα σου ή με τις φίλες σου. Όσες φορές κι αν τα καταφέρεις μόνο καλό θα σου κάνει.

Αν είσαι παντρεμένη καθιέρωσε, αν δεν μπορείς λόγω κούρασης κάθε βράδυ, έστω κάθε δεύτερο, να περνάς λίγο χρόνο με τον άντρα σου, να συζητάτε πώς περάσατε τη μέρα σας και να κάνετε μαζί πράγματα που απολαμβάνετε και οι δύο. Αν είσαι χωρισμένη άφησε τα παιδιά στη μαμά σου ή σε κάποιον δικό σου άνθρωπο όταν νιώσεις την ανάγκη και βγες με τις φίλες σου ή με τον νέο σου σύντροφο. Χρειάζεται να ξεφεύγεις λίγο από την καθημερινή ρουτίνα και να απολαμβάνεις τις χαρές της ζωής. Το γεγονός ότι έγινες μαμά δεν σημαίνει ότι πρέπει να θάψεις τη γυναικεία σου πλευρά!

10 λεπτά την ημέρα αφιέρωσέ τα στην πρωινή και βραδινή ρουτίνα του προσώπου σου και μη το παραμελείς γιατί το πρόσωπό σου είναι ο καθρέφτης σου. Θα νιώσεις ανανεωμένη, φρέσκια και θα ανέβει η αυτοπεποίθησή σου.

Να προσπαθείς να είσαι πάντα περιποιημένη, ακόμα και όταν πας τα παιδιά στο σχολείο ή σε δραστηριότητες. Το πρωί ξύπνα 10 λεπτά νωρίτερα, πλύνε το πρόσωπό σου, βάλε κρέμα, λίγο κονσίλερ, μέικ απ, μάσκαρα και λιπ-γκλος. Πραγματικά δεν θα σου πάρει πάνω από 5 λεπτά να το κάνεις. Θα νιώθεις πιο όμορφη και θα το αντιλαμβάνεσαι από τα βλέμματα των ανθρώπων που θα συναντάς. Η παραμικρή λεπτομέρεια μπορεί να μας ανεβάσει την ψυχολογία!

Αν έχεις παραμελήσει το εαυτό σου σε σχέση με τη διατροφή ή την άσκηση, έχεις ρίξει όλο το βάρος στο μεγάλωμα των παιδιών και έχεις αφεθεί, ΣΤΑΜΑΤΑ τώρα! Ξεκίνα δίαιτα, άλλαξε διατροφικές συνήθειες, γιατί πραγματικά είναι μεγάλη αλήθεια ότι Ο,ΤΙ ΤΡΩΜΕ ΕΙΜΑΣΤΕ. Τα πολλά κιλά τις περισσότερες φορές σημαίνουν “Τρώμε για αναπληρώνουμε ασυναίσθητα άλλα κενά που έχουμε στη ζωή μας”. Ζήτησε ΤΩΡΑ τη βοήθεια ενός διατροφολόγου και άλλαξε τη διατροφή σου και τη φυσική σου κατάσταση.

Συνδύασέ το και με λίγο γυμναστική, περπάτησε έστω 10 λεπτά την ημέρα ακόμα και για να πας στο φούρνο και παράλληλα παρατήρησε τα ανθισμένα λουλούδια, τα πουλιά που κελαηδούν και τα σχέδια που κάνουν τα σύννεφα στον ουρανό. Εγώ έφτασα 35 χρονών για να μάθω να απολαμβάνω τα «μικρά» της ζωής που τελικά ήταν τα πιο μεγάλα. Ο χρόνος τρέχει, είναι αμείλικτος, ζήσε την κάθε στιγμή μοναδικά σαν να είναι η τελευταία…

Βρες έστω 10 λεπτά μέσα στην ημέρα να μείνεις μόνη σου, να πάρεις τις ανάσες σου και να διαβάσεις έστω ένα απόσπασμα από ένα βιβλίο. Κλείσου 15 λεπτά στο μπάνιο με την πόρτα κλειδωμένη και απόλαυσε ένα χαλαρωτικό μπάνιο. Αυτές οι μικρές ανάσες είναι σωτήριες.

Κανόνισε μια φορά το μήνα και πήγαινε για μασάζ ή spa με τις φίλες σου. Είναι μια πολύ αναζωογονητική έξοδος που θα σου προσφέρει απίστευτη χαλάρωση και θα γυρίσεις στα παιδιά άλλος άνθρωπος!

And last but not least γέλα, γέλα, γέλα όσο περισσότερο μπορείς, νιώσε χαρά με τα απλά καθημερινά πράγματα. Το γέλιο σε κάνει να αισθάνεσαι υπέροχα, προσφέρει μακροζωία, σε κάνει πιο δημιουργική, παραγωγική και κάνει τους άλλους να ανησυχούν.

Γιατί όπως πάντα λέω και είναι το μότο της ζωής μου ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ ΜΑΜΑ = ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ.

Σε φιλώ,
Έφη

Το άρθρο μου δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο www.deltamoms.gr.

της Έφης Αργυροπούλου
Δημοσιογράφος, αρθρογράφος, συγγραφέας και blogger του Working Moms.

Efi's Diary