Πώς θα κάνετε διακοπές με τα παιδιά όλο το καλοκαίρι;

Πώς θα κάνετε διακοπές με τα παιδιά όλο το καλοκαίρι;

Το καλοκαίρι είναι η αγαπημένη μου εποχή από τότε που έγινα μαμά. Και να φανταστείς κάποτε δεν το πολυσυμπαθούσα. Ως Σκορπιός στο ζώδιο και γεννημένη Νοέμβριο, από μικρό παιδί προτιμούσα το χειμώνα. Έλα όμως που ήρθε αυτή η στιγμή στη ζωή μου που έγινα μαμά κι όλα άλλαξαν. Και ξέρεις γιατί; Γιατί τα παιδιά μου με την ανυπέρβλητη αθωότητα, την αυθόρμητη παιδικότητα και το πηγαίο χαμόγελό τους, με μεταμόρφωσαν σε παιδί και μου θύμισαν όλα τα όμορφα μέρη που μπορούμε να απολαύσουμε το καλοκαίρι, τα οποία μέσα στην τρελή και μουντή καθημερινότητα τα είχα ξεχάσει. Είμαστε και μια οικογένεια που αγαπάμε πολύ τις βόλτες, δεν είμαστε πολύ του σπιτιού, χειμώνα-καλοκαίρι. Ειδικά από τέλος Απριλίου, που φτιάχνει σιγά σιγά ο καιρός, επιδιώκουμε να είμαστε συνέχεια έξω, σε πάρκα, κούνιες, θάλασσα, αλάνες, άλση και κοντά στη φύση.

Μαμά, μην περιμένεις με αγωνία τις 10 μέρες που θα πάτε διακοπές οικογενειακώς.

Θα περάσουν χωρίς καν να το καταλάβεις, με αποτέλεσμα όλο το υπόλοιπο καλοκαίρι να κλείνεις τα παιδιά μέσα στο σπίτι με την προσμονή των διακοπών. Μη σου πω ότι στις διακοπές θα κουραστείς περισσότερο, παρά θα ξεκουραστείς, όπως πιστεύεις. Αγωνιώντας για το αύριο, χάνεις το τώρα και πίστεψέ με, οι όμορφες στιγμές που περνάνε κάθε μέρα, κάθε λεπτό μαζί με τα παιδιά σου, θα είναι για πάντα χαραγμένες στο μυαλό τους!

Θα μοιραστώ μαζί σου τρόπους για να κάνετε όλο το καλοκαίρι διακοπές με τα παιδιά, πριν πάτε τις κανονικές διακοπές σας.

Θάλασσα με τα παιδιά τουλάχιστον μία φορά την βδομάδα

Από τέλος Απριλίου έχουμε καθιερώσει να πηγαίνουμε στη θάλασσα με τα παιδιά, αν όχι για κανονικό μπάνιο ακόμα, αλλά για να παίζουν με τα κουβαδάκια, να πλατσουρίζουν και να ψαρεύουν. Βέβαια, επειδή τα παιδιά έχουν διαφορετική θερμοκρασία από μας, αψηφούν την κρύα θάλασσα και καταλήγουν να βουτούν κανονικά. Είναι μια όμορφη ρουτίνα που την περιμένουν με αγωνία και ειδικά όταν κλείνουν τα σχολεία πηγαίνουμε περισσότερες φορές την εβδομάδα, όσες μας επιτρέπει το πρόγραμμα της δουλειάς.

Πικ-νικ στο άλσος της γειτονιάς

Αγόρασε ένα καλάθι πικ-νικ και ξεχύσου με τα παιδιά στο κοντινό σου πάρκο, ή άλσος. Γέμισε το καλάθι με καλούδια, ένα μεγάλο χρωματιστό τραπεζομάντηλο και απόλαυσε μαζί τους την ομορφιά της φύσης. Τα παιδιά μου λατρεύουν το πικ-νικ και τρελαίνονται να προετοιμάζουν το καλάθι που θα πάρουμε μαζί μας. Είναι μια πολύ διασκεδαστική διαδικασία και συνάμα τόσο απλή.

Φουσκωτή πισίνα στην αυλή για ατελείωτο νεροπαιχνίδι

Όταν πιάσουν οι ζέστες τα παιδιά απολαμβάνουν να παίζουν όλη μέρα με τα νερά. Τις μέρες που δεν θα πηγαίνετε στη θάλασσα, μια ωραία ιδέα είναι να αγοράσεις μια φουσκωτή πισίνα, να την τοποθετήσεις στην αυλή ή στο μπαλκόνι και να τα αφήσεις να απασχοληθούν όση ώρα επιθυμούν. Εγώ τους φοράω αντιολισθητικές σαγιονάρες και δεν ανησυχώ μήπως γλιστρήσουν. Θα απασχοληθούν τόσες πολλές ώρες που δεν θα το πιστεύεις.

Βόλτα στο βουνό για χόρτα και σπαράγγια

Μια από τις πιο αγαπημένες μας βόλτες όλο το χρόνο, αλλά και το καλοκαίρι είναι η πεζοπορία στο βουνό. Παίρνουμε μαζί μας τα απαραίτητα σύνεργα: σακούλα, μαχαίρι και αφού εξερευνούμε τους φυσικούς θησαυρούς του βουνού, μαζεύουμε χόρτα και σπαράγγια για το μεσημεριανό μας φαγητό. Το συνδυάζουμε και με πικ-νικ τις περισσότερες φορές.

Κάθε μέρα στις κούνιες ή στο πάρκο

Πώς θα περάσουν τρεις μήνες μέχρι να ξανανοίξουν τα σχολεία; Εδώ τεμπελιάζουμε εμείς που έχουμε και ένα σωρό υποχρεώσεις, φανταστείτε τα παιδιά που από τη φύση τους βαριούνται εύκολα. Σχεδόν κάθε μέρα πάμε στις κούνιες, στο πάρκο για να απολαύσουν τη βόλτα, το ποδήλατο ή το πατίνι και να παίξουν μαζί με άλλα παιδάκια.

Θερινό σινεμά

Αγαπημένη μας έξοδος το καλοκαίρι είναι το θερινό σινεμά και ο υπαίθριος Καραγκιόζης. Κάτω από τον έναστρο ουρανό απολαμβάνουμε τις αγαπημένες μας παιδικές ταινίες και τον λατρεμένο διαχρονικό Καραγκιόζη.

Βραδιές barbecue

Σχεδόν όλα τα παιδιά αγαπούν τη διαδικασία του barbecue. Διοργάνωσε μαζί τους βραδιές barbecue, άφησέ τα να συμμετέχουν στη διαδικασία, να σε βοηθήσουν να ανάψεις τη φωτιά, να νιώθουν χρήσιμα ότι συμμετέχουν, να σου δίνουν τα φαγητά που θα ψήσετε και παράλληλα μέχρι να ετοιμαστούν μπορείτε να παίξετε επιτραπέζια παιχνίδια και να γελάσετε με την ψυχή σας.

Τουρίστες με τα παιδιά σου, σε αξιοθέατα και πολιτιστικούς χώρους

Είναι γεγονός ότι οι τουρίστες που έρχονται στον τόπο μας έχουν δει περισσότερες φορές τα αξιοθέατα από μας που μένουμε μόνιμα σ’ αυτόν. Γι’ αυτό, το καλοκαίρι που θα είμαστε πιο χαλαροί είναι μια καλή ευκαιρία να επισκεφτούμε τον πολιτιστικό πλούτο της χώρας μας και να τον γνωρίσουν και τα παιδιά μας.

Λούνα παρκ και πάρκα ψυχαγωγίας

Γίνε παιδί μαζί με τα παιδιά σου και απόλαυσε ξέφρενο παιχνίδι σε λούνα παρκ και πάρκα ψυχαγωγίας. Νιώσε την αδρεναλίνη στο αίμα σου και μη ξεχνάς να συμμετέχεις με όλο σου το είναι σε όλες τις εξόδους και δραστηριότητες παρέα με τα παιδιά σου. Όσο πιο ενθουσιώδης και χαρούμενη είσαι εσύ, τόσο πιο χαρούμενα θα είναι και τα παιδιά, τα οποία καταλαβαίνουν τα πάντα ακόμα και αυτά που δεν τους λες.

Καλές διακοπές!

Σε φιλώ,
Έφη

To άρθρο μου δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο www.deltamoms.gr.

της Έφης Αργυροπούλου
Δημοσιογράφος, αρθρογράφος, συγγραφέας και blogger του Working Moms.

Efi's Diary