To κλασικό πρόβλημα της νοικοκυράς κάθε βδομάδα είναι τι θα μαγειρέψει. Σας δίνουμε λοιπόν μια πλήρη πρόταση διατροφής για όλη τη βδομάδα. Κάντε μία λίστα, προμηθευτείτε τα υλικά σας για να προετοιμάζετε το μενού της εβδομάδας.
Κάθε βδομάδα θα ετοιμάζουμε ένα πλήρες ισορροπημένο εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής το οποίο έχει επιμεληθεί η food blogger Βικτώρια Γιανναρά. Οι συνταγές έχουν συλλεχθεί από ποικίλα sites αλλά και από το www.ilispasta.gr στο οποίο η Βικτώρια είναι Head of Business Development στην οικογενειακή επιχείρηση ΗΛΙΣ Παραδοσιακά Ζυμαρικά.
ΜΕΝΟΥ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ 20/04 ΕΩΣ 26/04
Δευτέρα του Πάσχα
Κρεατόπιτα από αρνί ή κατσίκι που έμεινε
Υλικά
- Περίπου 1/2 κιλό υπόλοιπο από ψητό κρέας
- 2 πράσα κομμένα σε ροδέλες
- 5 – 6 φρέσκα κρεμμύδια
- ½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο άνηθο
- Αλάτι-πιπέρι
- 1 κουταλιά ελαιόλαδο
- ½ φλιτζάνι γραβιέρα
- 1 πακέτο φύλλο σφολιάτας
- 1 αυγό για επάλειψη
- Σουσάμι (προαιρετικό)
Εκτέλεση
- Καθαρίζετε τα πράσα, τα κόβετε σε ροδέλες και τα βράζετε να μαλακώσουν. Σωτάρετε τα κρεμμυδάκια με το ελαιόλαδο και αφού στραγγίξετε τα πράσα και τα αλατοπιπερώσετε (λίγο), τα προσθέτετε στο μείγμα. Ρίχνετε το κρέας και το ανακατεύετε για 2 – 3 λεπτά. Αφού το βγάλετε από τη φωτιά, ρίχνετε τον άνηθο, ανακατεύετε και αφήνετε να κρυώσει.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Κόβετε κάθε φύλλο σφολιάτας σε τέσσερα ίσα κομμάτια και βρέχετε με το πινέλο τις άκρες με λάδι ή νερό.
- Βάζετε τη γέμιση στη μέση κάθε φύλλου και από πάνω 1 κουταλιά τριμμένη γραβιέρα. Κολλήστε με τα δάχτυλά σας πρώτα τις δύο άκρες και μετά τις άλλες δύο. Αν θέλετε τις αφήνετε έτσι σε σχήμα παραλληλόγραμμο ή τις τραβάτε προς τα πάνω σε σχήμα πουγκί ή τις κάνετε ρολό.
- Τις βάζετε σε ταψί με λαδόκολλα ή λαδώνετε το ταψί, τις αλείφετε με το αυγό και αν θέλετε ρίχνετε και το σουσάμι. Ψήνετε για περίπου μία ώρα.
Συνόδευσε το με:
Σαλάτα ζυμαρικών με λαχανικά & τα leftovers αυγά του Πάσχα
Υλικά
- 500 γρ. κοχύλια ριγέ με λαχανικά ΗΛΙΣ
- 3/4 φλιτζανιού τυρί τσένταρ ή κασέρι, κομμένο σε μικρά κυβάκια
- ½ φλιτζάνι αγγουράκι τουρσί (ψιλοκομμένο)
- 2 φλιτζάνια ανάμεικτα λαχανικά
- 1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης (ψιλοκομμένη)
- 6 φρέσκα κρεμμυδάκια + πράσινες κορυφές (ψιλοκομμένα)
- 1 μεγάλο καρότο (κομμένο σε μικρά καρέ)
- φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 2 αυγά, βραστά (ψιλοκομμένα)
Για την Σάλτσα:
- 1 φλιτζ. τσαγ. ξινόγαλο
- ½ φλιτζ. γιαούρτι
- 1 φλιτζάνι μαγιονέζα
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 1/2 φλιτζάνι τριμμένο τυρί παρμεζάνα
- 1/4 φλιτζάνι χυμό από το αγγουράκι τουρσί
- 2 κουταλιές της σούπας απαλή μουστάρδα
- 1 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
Για το σερβίρισμα
4 αυγά κομμένα σε ροδέλες ή κομμένα στα τέσσερα
Εκτέλεση
- Βράζουμε τα ζυμαρικά μας σε καλά αλατισμένο νερό μέχρι να είναι aldente.
- Τα σουρώνουμε, τα κρυώνουμε με νερό και αφού προσθέτουμε ελαιόλαδο τα αδειάζουμε σε μια μεγάλη σαλατιέρα.
- Παράλληλα, σε ένα άλλο σκεύος βράζουμε τα ανάμεικτα λαχανικά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Τρίτη
Φασολάκια γιαχνί με πατάτες
Υλικά
- 60 γρ. ελαιόλαδο
- 300 γρ. κρεμμύδι ξερό, σε λεπτές φέτες
- 250 γρ. καρότα, σε μεσαία καρέ
- 10 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 600 γρ. πατάτες, κυδωνάτες
- 600 γρ. ντομάτα κονκασέ
- 60 γρ. πελτές ντομάτας
- 450 γρ. νερό
- 650 γρ. φασολάκια, καθαρισμένα
- 10 γρ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 5 γρ. μάραθος, ψιλοκομμένος
- 10 γρ. ζάχαρη
Εκτέλεση
- Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι.
- Αλατίζουμε και ιδρώνουμε μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το σκόρδο και μόλις μυρίσει ρίχνουμε τις ντομάτες, τα καρότα, τις πατάτες και τον πελτέ.
- Ρίχνουμε το νερό και αφήνουμε να πάρουν βράση. Προσθέτουμε τα φασολάκια και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν.
- Έπειτα τον μαϊντανό, τον μάραθο και τη ζάχαρη.
Τετάρτη
Μπιφτέκι ψαριού
Υλικά
- 660 γρ. ψάρι (τσιπούρα, σφυρίδα κτλ.) αλεσμένο ή πολύ ψιλοκομμένο
- 60 γρ. ελαιόλαδο
- 200 γρ. κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 40 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, ψιλοκομμένο
- 15 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 20 γρ. τζίντζερ, ψιλοκομμένο
- 50 γρ. σάλτσα σόγιας
- 100 γρ. ψωμί για τοστ, αλεσμένο
- 1 αυγό
- 3 γρ. δυόσμος φρέσκος, ψιλοκομμένος
- 1 γρ. ξύσμα λάιμ
- 1 γρ. κόλιανδρο ξερό, φρεσκοτριμμένο
- αλάτι
Εκτέλεση
- Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το μισό ελαιόλαδο και «ιδρώνουμε» τα κρεμμύδια, μέχρι να μαλακώσουν καλά.
- Προσθέτουμε το σκόρδο και το τζίντζερ και τα «ιδρώνουμε» για 2 λεπτά. Βγάζουμε το μείγμα από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει καλά.
- Αναμειγνύουμε το μείγμα των κρεμμυδιών με τα υπόλοιπα υλικά, αλατίζουμε και ζυμώνουμε καλά. Δοκιμάζουμε, ψήνοντας ένα μικρό κομμάτι στο τηγάνι και διορθώνουμε τη γεύση ανάλογα.
- Πλάθουμε μπιφτέκια των 200 γρ.
- Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μπιφτέκια μέχρι να πάρουν καλό χρώμα και από τις 2 πλευρές.
- Τοποθετούμε τα μπιφτέκια σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180° C, για 10 περίπου λεπτά, ώστε να κρατηθούν ζουμερά.
Πέμπτη
Σνίτσελ κοτόπουλο αλά κρέμ
Υλικά
- 4 σνίτσελ
- Αλεύρι
- 2 αυγά
- Φρυγανιά τριμμένη
- 1 κ.σ παρμεζάνα
- ¼ κ.γκουρκουμά
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Θυμάρι (προαιρετικά)
- 2 κ.σ γάλα
- Λάδι για το τηγάνισμα
Για τη σάλτσα
- 1 μικρή κρέμα γάλακτος
- 1 κ.σ βούτυρο
- 2 κ.σ παρμεζάνα
- Πιπέρι
- Αλάτι (αν χρειάζεται)
Εκτέλεση
- Βάζουμε αλάτι, πιπέρι και θυμάρι και αφήνουμε τα σνίτσελ για 15 λεπτά τουλάχιστον στο ψυγείο. Σε τρία διαφορετικά πιάτα βάζουμε το αλεύρι, το αυγό χτυπημένο ελαφρά με το γάλα και τη φρυγανιά με την παρμεζάνα και τον κουρκουμά καλά ανακατεμένα.
- Περνάμε το κάθε σνίτσελ από το αλεύρι , το αυγό και την φρυγανιά. Σε τηγάνι έχουμε βάλει λάδι και αφού κάψει ρίχνουμε τα σνίτσελ. Τηγανίζουμε και από τις δυο πλευρές και βάζουμε σε πιάτο που έχουμε στρώσει χαρτί κουζίνας να φύγουν τα πολλά λάδια.
- Η φωτιά πρέπει να είναι μέτρια για να μην μας καούν τα σνίτσελ εξωτερικά και μέσα μείνουν άψητα.
- Αδειάζουμε το λάδι όταν τελειώσουμε και καθαρίζουμε το τηγάνι μας με χαρτί κουζίνας. Ξαναβάζουμε στη φωτιά , ρίχνουμε το βούτυρο και την κρέμα γάλακτος , την παρμεζάνα και το πιπέρι. Ελέγχουμε αν χρειάζεται αλάτι (συνήθως όχι γιατί η παρμεζάνα είναι αλμυρή)και ανακατεύουμε. Μόλις πάρει βράση και δέσει η σάλτσα μας κλείνουμε το ματι και περιχύνουμε τα σνίτσελ μας.
Παρασκευή
Φακές στο φούρνο με πιπεριές και τυρί
Υλικά
- 1 κ. γλυκού ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 1/2 φλ. φακές
- 2 + 1/2 φλ. ζωμό λαχανικών
- 4 κόκκινες πιπεριές κομμένες σε κύβους
- 2 κ. γλυκού αποξηραμένο βασιλικό
- 1/4 φλ. λευκό κρασί
- 400 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες
- 30 γρ. τριμμένο τυρί τσένταρ
- 10 γρ. τριμμένο τυρί παρμεζάνα
- Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
- Προθέρμανε το φούρνο στους 175°C.
- Ζέστανε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα, πρόσθεσε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σόταρε για πέντε λεπτά.
- Πρόσθεσε τις φακές και ανακάτεψε, στη συνέχεια πρόσθεσε το ζωμό λαχανικών.
- Μόλις πάρουν μια βράση, μείωσε τη θερμοκρασία και σιγόβρασε για 25 λεπτά.
- Όταν βράσουν οι φακές πρόσθεσε μέσα στην κατσαρόλα τις πιπεριές, το βασιλικό, το λευκό κρασί και τις ντομάτες και ανακάτεψε καλά.
- Μετέφερε το μείγμα σε ένα ταψί 23×33 και πρόσθεσε το τυρί από πάνω.
- Ψήσε για 30 λεπτά.
- Μοίρασε σε 4 πιάτα.
Σαββάτο
Κριθαράκι με σπαράγγια, μανιτάρια και καραμελωμένο λεμόνι
Υλικά
- 1 λεμόνι, το ξύσμα και κομμένο σε ροδέλες
- 3 κουταλιές της σούπας ε.π. ελαιόλαδο
- 2 μεγάλα μανιτάρια portobello, σε φέτες
- 400 g σπαράγγια, κομμένα 1 πιπεριά Φλωρίνης ( ψιλοκομμένη)
- 1 πράσο, κομμένο σε λεπτές φέτες
- 1 κούπα Κριθαράκι ΗΛΙΣ
- 2 σκελίδες σκόρδο, (ψιλοκομμένο)
- 1 κ.σ. αλάτι
- 1/2 κ.γ. πιπέρι
- 1/2 κ.γ ρίγανη
- 2 κούπες ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου
Εκτέλεση
- Κρατάμε το ξύσμα και κόβουμε το λεμόνι σε μεσαίου μεγέθους ροδέλες.
- Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε μία κ.σ ελαιόλαδο και προσθέτουμε τις ροδέλες λεμονιού. Σοτάρουμε μέχρι να καραμελωθούν, 4-5 λεπτά. Αναποδογυρίζουμε τις φέτες λεμονιού και σοτάρουμε έως ότου καραμελωθεί και η άλλη πλευρά, 1-2 λεπτά. Αφαιρούμε τις φέτες λεμονιού και τις αφήνουμε την στην άκρη.
- Ρίχνουμε μία ακόμη κ. σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα σπαράγγια και τα μανιτάρια. Μέχρι να ροδίσουν τα μανιτάρια και να είναι τραγανά και τα σπαραγγια να αρχίσουν να μαλακώνουν. Αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο ακόμη ελαιόλαδο – περίπου 10 λεπτά. Αφαιρούμε τα λαχανικά και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε την πιπεριά, το πράσο και το σκόρδο. Ανακατεύουμε περιστασιακά μέχρι να μαλακώσει το πράσο.
- Προσθέτουμε το κριθαράκι, αλάτι, πιπέρι και τη ρίγανη. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενσωματωθεί το κριθαράκι με τα υπόλοιπα υλικά. 1 -2 λεπτά.
Κυριακή
Σουτζουκάκια με ρύζι
Υλικά
- 500 γραμ. κιμά μοσχαρίσιο
- 2-3 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γλ. κύμινο ή και λίγο επιπλέον
- 2 χοντρές φέτες ψωμί μπαγιάτικο
- 1 φλ. κρασί μαυροδάφνη
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σάλτσα
- 1 κιλό φρέσκιες ντομάτες τριμμένες
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο ή βούτυρο
- 1 σκ. σκόρδο
- 1/2 κ.σ. πελτές
- 1 πρέζα ζάχαρη
- 2 – 3 κόκκους μπαχάρι
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
- Για να δώσουμε έξτρα νοστιμιά στα αφράτα σουτζουκάκια με κόκκινη σάλτσα, μουλιάζουμε το ψωμί στο κρασί και όχι σε νερό.
- Αφού μουλιάσει καλά, το στύβουμε και το ψιχουλιάζουμε. Κρατάμε το κρασί στην άκρη. Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, το ψωμί και όλα τα υπόλοιπα υλικά για τα σουτζουκάκια και τα ζυμώνουμε όλα μαζί μέχρι να αφρατέψει ο κιμάς. Βάζουμε το μείγμα του κιμά για λίγο στο ψυγείο.
- Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Τα πλάθουμε μικρά μικρά, βουτώντας ενδιάμεσα τα χέρια μας στο κρασί. Τα τηγανίζουμε χωρίς να τα αλευρώσουμε για 2-3 λεπτά.
- Αφού τα τηγανίσουμε όλα, τα αφήνουμε στην άκρη.
Για τη σάλτσα ντομάτας
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα, ρίχνουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό. Προσθέτουμε τις ντομάτες και όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη σάλτσα. Αν αντί για φρέσκες ντομάτες χρησιμοποιήσετε κονσέρβα, προσθέστε λίγο νερό στην κατσαρόλα.
- Βράζουμε τη σάλτσα για 10-15 λεπτά μέχρι να δέσει καλά.
- Ρίχνουμε τα σουτζουκάκια στη σάλτσα ντομάτας να βράσουν για 10 λεπτά περίπου. Μην ξεχνάτε ότι είναι πολύ μικρά και δεν θέλουν πολύ ώρα βράσιμο και μαγείρεμα.
- Αν τα έχετε πλάσει μεγάλα, τότε θέλουν παραπάνω ώρα τηγάνισμα και παραπάνω ώρα βράσιμο στη σάλτσα.
- Σερβίρουμε σε μια μεγάλη ωραία πιατέλα το ρύζι, με τα σουτζουκάκια και τη σάλτσα από πάνω.
Το γλυκό της εβδομάδας
Πορτοκαλόπιτα
Υλικά
Για το σιρόπι
- 700 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 500 γρ. νερό
- χυμό πορτοκαλιού, από 3 πορτοκάλια
Για τη βάση
- 2 πορτοκάλια
- 450 γρ. φύλλο κρούστας για γλυκά
- 250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 250 γρ. σπορέλαιο
- 250 γρ. γάλα, 3,5%
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.γ. σόδα μαγειρική
- 2 λοβούς βανίλιας
- 3 αβγά
Για το σερβίρισμα
- παγωτό
- γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι
Εκτέλεση
- Από τα 5 πορτοκάλια, βράζουμε τα 2 σε νερό για 1 ώρα.
- Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν.
- Από τα άλλα 3 πορτοκάλια παίρνουμε το ξύσμα, στύβουμε τον χυμό και τα αφήνουμε στην άκρη.
Για το σιρόπι
- Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη.
- Όταν λιώσει η ζάχαρη και πάρει 1 βράση το σιρόπι αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον χυμό από τα 3 πορτοκάλια που κρατήσαμε στην άκρη.
- Αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά το σιρόπι.
Για την πίτα
- Όση ώρα περιμένουμε να κρυώσει το σιρόπι, ανοίγουμε τη συσκευασία από τα φύλλα και τα απλώνουμε το ένα δίπλα στο άλλο (όσο γίνεται να μην ακουμπάει το ένα στο άλλο).
- Τα αφήνουμε να ξεραθούν, μπορεί να πάρει από 1 έως 3 ώρες. Είναι έτοιμα όταν τα πιάνουμε και γίνονται κομμάτια.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ο C στον αέρα.
- Κόβουμε τα βρασμένα πορτοκάλια στη μέση, αφαιρούμε τα κουκούτσια και στύβουμε τα πολλά υγρά.
- Χτυπάμε τα πορτοκάλια στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια με το ξύσμα από τα άλλα 3 πορτοκάλια, τη ζάχαρη και το σπορέλαιο.
- Στη συνέχεια, προσθέτουμε το γάλα, το μπέικιν, τη σόδα, τις βανίλιες, τα αυγά και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αδειάζουμε σε μπολ και αφήνουμε στην άκρη.
- Σπάμε τα φύλλα με τα χέρια μας να γίνουν μικρά κομμάτια.
- Προσθέτουμε, μέσα στο μπολ με τη γέμιση, σε 5 δόσεις τα σπασμένα φύλλα, ανακατεύοντας πολύ καλά με μία σπάτουλα πριν προσθέσουμε τα επόμενα για να σιγουρευτούμε πως τα φύλλα δεν θα κολλήσουν μεταξύ τους.
- Βουτυροαλευρώνουμε ένα ταψί 25×30 εκ.
- Βάζουμε το μείγμα από τα φύλλα και γέμιση μέσα στο ταψί και με μια σπάτουλα ισιώνουμε καλά.
- Ψήνουμε για 40-45 λεπτά ή μέχρι να γίνει ωραία τραγανή και χρυσαφένια η πορτοκαλόπιτα.
- Με το που τη βγάλουμε από τον φούρνο ρίχνουμε το κρύο σιρόπι.
- Αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει πολύ καλά.
- Όταν κρυώσει κόβουμε σε μερίδες και σερβίρουμε με παγωτό και γλυκό πορτοκάλι.
Tip
Η πορτοκαλόπιτα πρέπει να είναι καυτή όταν ρίξουμε το σιρόπι.
της food blogger Βικτώριας Γιανναρά
Head of Business Development στην οικογενειακή επιχείρηση ΗΛΙΣ Παραδοσιακά Ζυμαρικά.