Η φωνή του ανθρώπου αποτελεί το απόλυτο μουσικό εργαλείο.
Βοηθάει στο να γίνεται η άμεση επικοινωνία με το περιβάλλον του και συγχρόνως να παίρνουμε πληροφορίες από αυτό. Η φωνή εκφράζει το ποιοι είμαστε και το τι νιώθουμε και καθορίζεται από τους αρμονικούς, την έκταση, την περιβάλλουσα, τον ρυθμό, τον κυματισμό, την προβολή, την προφορά, και το λεξιλόγιο. Eίναι μοναδική σαν τα δακτυλικά μας αποτυπώματα, είναι το εργαλείο με το οποίο εκφράζουμε σκέψεις, συναισθήματα και επικοινωνούμε με τον κοινωνικό, προσωπικό περίγυρο ακόμη και με τον ίδιο μας τον εαυτό. Ο τρόπος που τη χρησιμοποιούμε είναι αυτός που πολλές φόρες θα καθορίσει και το αποτέλεσμα της εκάστοτε επικοινωνίας. Οι περισσότεροι άνθρωποι από συνήθεια μιλάνε χωρίς να ακούνε τη φωνή τους γιατί έτσι μάθανε από μικρά παιδιά. Αυτό το οποίο όμως έχει σημασία είναι η εύστοχη χρήση της φωνής μας και όσων λέμε. Πολλές φορές αυτό που θέλουμε να ακουστεί δεν λέγεται ποτέ.
Αποτελεί αναμφίβολα τον δρόμο προς τη καλλιέργεια της ψυχής, αρχικά για προσωπική χρήση και κατά συνέπεια ως θεραπευτικό εργαλείο διότι τη χρησιμοποιούμε ως μέσο έκφρασης των σκέψεών μας, των αναγκών μας και των συναισθημάτων μας. Είναι οδηγός εσωτερικής διείσδυσης και μπορεί να αποτελέσει ίσως και το ιδανικότερο θεραπευτικό μέσο. Αντανακλά αυτόματα στο διανοητικό αλλά και στο συναισθηματικό μας πεδίο. Μπορεί να εξυπηρετήσει ταυτόχρονα και ισόρροπα το σωματικό επίπεδο, το ψυχικό αλλά και το πνευματικό επίπεδο, με τη χρήση της ως μουσικό όργανο. Κουρδίζοντας το όργανο της φωνής, κουρδίζουμε το σύστημά μας. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να δημιουργήσει αρμονία σε όλο το σώμα, μυαλό και πνεύμα.
Με την φωνητική άσκηση, τα όργανα εσωτερικά μας δέχονται αυτόματα τα ενεργήματα ενός παλμικού μασάζ, με αποτέλεσμα την εύρυθμη λειτουργία τους αλλά και την ενίσχυση του ήχου της φωνής. Η φωνή είναι ο καθρέφτης της ψυχής μας και καλλιεργώντας τη, καλλιεργούμε τη ψυχή μας. Παράλληλα μας βοηθάει να ξεπεράσουμε τυχόν φοβίες, θυμό, άγχος, και γενικά διάφορους πόνους που μπορεί να μας βασανίζουν. Σκοπός μας είναι να μάθουμε να ακούμε τη ‘’πραγματική’’ μας φωνή, να την απελευθερώσουμε από ψυχολογικές και σωματικές αναστολές, ώστε να εκφραζόμαστε με ελευθερία στη ζωή μας γενικότερα.
της Μαρίας Γιάνναρη
Μουσικολόγος, μουσικοθεραπεύτρια και καθηγήτρια πιάνου.