Τρόποι για να μάθεις να διαχειρίζεσαι τον θυμό σου απέναντι στο παιδί σου

Τρόποι για να μάθεις να διαχειρίζεσαι τον θυμό σου απέναντι στο παιδί σου

Το να είσαι γονιός είναι ένα υπέροχο ταξίδι ζωής, ένα μεγάλο δώρο με πανέμορφες στιγμές και πληθώρα συναισθημάτων. Η αγάπη και η τρυφερότητα που νιώθεις για το μικρό σου πλασματάκι δεν περιγράφεται, η καρδιά σου πλημμυρίζει από συναισθήματα ευγνωμοσύνης, χαράς και ευτυχίας.

Κάποιες άλλες στιγμές, νιώθεις πως οι μπαταρίες σου αδειάζουν και γεμίζεις με κούραση, απόγνωση πολλές φορές. Και τότε αισθάνεσαι πως ανεβαίνεις αγκομαχώντας μία μεγάλη ανηφόρα, που δεν έχει τέλος. Κάθε τι που μπορεί να σε επιβαρύνει κι άλλο στον ανηφορικό σου δρόμο, δημιουργεί μία έντονη έκρηξη μέσα σου και θυμώνεις!

Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να σου ξεκαθαρίσω το εξής:

Ο θυμός είναι ένα από τα χιλιάδες συναισθήματα που μπορεί να βιώσει ένας άνθρωπος. Εσύ όμως, δεν είσαι ο θυμός σου. Έχεις θυμό, για τώρα. Σε λίγη ώρα, ειδικά αν κάνεις κάτι για αυτό, δεν θα έχεις τόσο έντονο θυμό. Θα έχει έρθει ένα επόμενο συναίσθημα να πάρει τη θέση του θυμού σου. Τα συναισθήματα σου λοιπόν, εναλλάσσονται.

Ο γονεικός θυμός, είναι πολύ φυσιολογικός και αποδεκτός. Είναι εντάξει να νιώθεις (και) θυμό απέναντι στο παιδί σου, ειδικά όταν ταυτόχρονα νιώθεις πολύ κουρασμένος και πολύ παραμελλημένος από εσένα τον ίδιο.

Είναι όμως όντως το ίδιο το παιδί που σε έκανε να αισθανθείς θυμό; Ή η ουσιαστική ρίζα του θυμού προέρχεται από κάπου άλλου;

Τα παιδιά λειτουργούν πολύ καλά μέσα σε κανόνες και όρια που βάζουν οι γονείς σε αυτά

Πριν φτάσει η στιγμή της έκρηξης, βεβαιώσου πως έχεις συζητήσει με τα παιδιά σου τους κανόνες και τα όρια που έχετε στην οικογένεια. Είναι πολύ χρήσιμο αυτοί οι κανόνες της ομαλής λειτουργίας της «ομάδας σας» να είναι γραμμένοι σε ένα εμφανές σημείο για όλους.

Αποφύγετε κάθε είδους σωματική βία

Το να ασκείς βία και να «επιβάλλεις» τους κανόνες σου είναι κάτι που σίγουρα δεν θα ήθελες να σου κάνει κάποιος. Γιατί να το κάνεις εσύ σε κάποιον και ειδικά σε κάποιον που αγαπάς πολύ; Όταν νιώσεις πως δεν μπορείς να συγκρατηθείς και είσαι πολύ κοντά στο να «σηκώσεις το χέρι», πάρε λίγο απόσταση. Κάνε μία βόλτα μόνος σου ή κάτι άλλο, έτσι ώστε να μειώσεις την ένταση του θυμού σου. Θα εντυπωσιαστείς με το πόσο γρήγορα μειώνεται η ένταση του θυμού μέσα μας!

Οι λέξεις που πληγώνουν!

Παρατήρησε τις λέξεις με τις οποίες επικοινωνείς με το παιδί σου. Αντί να ασκήσεις κριτική – «είσαι ανυπάκουος, είσαι ανυπόφορος», εστίασε στο τί συναίσθημα σου προκαλεί εσένα η συγκεκριμένη συμπεριφορά του παιδιού σου και συζήτησε μαζί του πώς θα μπορούσε να αλλάξει αυτό.

«Αισθάνομαι πως σου μιλάω και δεν γίνομαι κατανοητός, πώς θα μπορούσε να πάει ακόμα καλύτερα η μεταξύ μας επικοινωνία;»

Σε καμία περίπτωση, μην χρησιμοποιείς βαριές λέξεις, που τις περισσότερες φορές δεν εννοείς και μετά τις μετανιώνεις.

Είναι εντάξει κάποιες φορές να χάσεις τον έλεγχο και η ένταση του θυμού σου να ξεφύγει από τα χέρια σου

Έχει συμβεί σε όλους μας και θα συμβεί ξανά. Μόλις το συνειδητοποιήσεις, πήγαινε κοντά στο παιδί σου, συζήτησε το μαζί του και ζήτησε συγνώμη για τη συμπεριφορά σου. Γίνε εσύ το φωτεινό παράδειγμα για εκείνο, του γονιού που φυσικά και θα κάνει λάθη, θα μάθει όμως από αυτά, θα τα παραδεχτεί και θα συνεχίσει να τρέφει τη σχέση με αγάπη και κατανόηση.

Ξέρεις πολύ καλά άλλωστε πως εμείς οι γονείς, αποτελούμε ασυνείδητα πρότυπα για τα παιδιά μας. Τι είδους πρότυπο επιλέγεις να είσαι;

Ο καλύτερος τρόπος για τη διαχείριση του έντονου θυμού είναι η πρόληψη. Το να φροντίζεις τον εαυτό σου, να εκφράζεις τις ανάγκες σου και τα συναισθήματα σου, να ζεις τη ζωή που θέλεις πραγματικά να ζεις.

Και φυσικά, να θυμάσαι να τιμάς και τους άλλους ρόλους που έχεις στη ζωή σου, εκτός από αυτόν του γονιού.

Με το σύστημα σου γεμάτο και φροντισμένο, πολύ πιο δύσκολα θα φτάσει η ένταση του θυμού σου στα ύψη.

της Έλενας Μουρατίδου
MasterNLP + Well-being Coach
Personal Development Trainer
Μαμά της Ίριδας
www.elenamouratidou.com

Ψυχολογία