Βοήθησέ με να το κάνω μόνος μου – Η Μαγεία της Μοντεσσοριανής φιλοσοφίας

Βοήθησέ με να το κάνω μόνος μου – Η Μαγεία της Μοντεσσοριανής φιλοσοφίας

H παιδαγωγική μέθοδος Μοντεσσόρι έχει ως κεντρικό της στόχο να βοηθήσει τα παιδιά να μεγαλώσουν και ν’ αναπτύξουν την προσωπικότητά τους, προσφέροντάς τους ένα περιβάλλον το οποίο σέβεται τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες της παιδικής τους ηλικίας.

Η μέθοδος αυτή δεν περιορίζεται στις σχολικές αίθουσες αλλά ακολουθείται ως μέθοδος διαπαιδαγώγησης από πολλές οικογένειες ανά τον κόσμο και στην καθημερινή ζωή με ό,τι αυτή περιλαμβάνει: παιχνίδι, δραστηριότητες, συζητήσεις και φυσικά στον σχεδιασμό των χώρων του σπιτιού.

Η σωστή οργάνωση, όχι μόνο του παιδικού δωματίου, αλλά και όλου του σπιτιού με γνώμονα την μοντεσσοριανή φιλοσοφία, είναι καθοριστικός παράγοντας που:

  • βοηθάει την αυτονομία,
  • διεγείρει την συγκέντρωση &
  • δίνει την δυνατότητα στο παιδί να αλληλεπιδρά με το περιβάλλον του

Παρακάτω, θα βρείτε 6 tips για να δημιουργήσετε ένα υπνοδωμάτιο εμπνευσμένο από τη μέθοδο Μοντεσσόρι

1. Χρησιμοποιείστε χαμηλά κρεβατάκια ή κρεβατάκια δαπέδου
Θα χρειαστείτε ένα κρεβάτι χαμηλό. Ένα στρώμα στο πάτωμα, ίσως, χωρίς περιοριστικά κάγκελα, όπου το παιδί θα μπορεί να πηγαίνει μόνο του όταν αισθάνεται κουρασμένο – αλλά και να σηκώνεται με ασφάλεια όταν ξυπνά. Με σκεπάσματα ελαφριά, απλά, που να μπορεί εύκολα να στρώσει μόνο του, είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεται ένα μικρό παιδί στο δωμάτιό του. Η μοντεσοριανή Φιλοσοφία στηρίζεται στην αρχή «βοήθησε με να το κάνω μόνος μου».

Το παραδοσιακό κρεβατάκι με τα κάγκελα δεν υιοθετείται απ’την μοντεσσοριανή φιλοσοφία γιατί στερεί απ’τα παιδιά την αυτονομία κι αυτενέργεια. Επίσης, τα κάγκελα περιορίζουν το οπτικό πεδίο του παιδιού.

2. Χαμηλά έπιπλα – στο ύψος του παιδιού
Τα έπιπλα και τα υλικά ιδανικά θα πρέπει να είναι φυσικά, ιδανικά βιολογικά χωρίς χημικές και τοξικές ουσίες. Τα ράφια και τα έπιπλα θα πρέπει να είναι χαμηλά στο ύψος του παιδιού για να μπορεί να τα φτάνει μόνο του.

3. Χαλάκια για ασφάλεια
Η περιοχή γύρω απ’ το κρεβάτι θα πρέπει να’ ναι ασφαλής για ν’ αποφευχθούν μικροατυχήματα εάν το παιδί πέσει απ’το στρώμα. Βέβαια, αν το στρώμα είναι χαμηλό, δεν θα χτυπήσει σοβαρά. Σίγουρα, όμως, ένα χαλί (παχύ) και το κρεβάτι τοποθετημένο σε μια γωνιά του τοίχου βοηθάνε στην αυτονομία του, ενώ ταυτόχρονα δεν κινδυνεύουν καθόλου. Μαξιλάρες και μικρά πουφ, είναι επίσης βοηθητικά.

4. Προσθέστε έναν καθρέφτη
Ένας καθρέπτης οριζόντιος συνήθως τοποθετείται στον τοίχο δίπλα στο κρεβάτι έτσι ώστε το μωρό να καθρεπτίζεται καθώς κινείται. Το καθρέφτισμα βοηθάει στον συντονισμό των κινήσεων, στην μάθηση και την γνωριμία με τον εαυτό και στην παρατήρηση.

5. Χαμηλά τοποθετημένα καδράκια με φωτογραφίες
Καδράκια με φωτογραφίες διακοσμούν τους τοίχους πάντα στο ύψος του μωρού, για να μπορεί να τα βλέπει. Προτιμήστε ρεαλιστικές παραστάσεις και απλά θέματα στα κάδρα, όπως π.χ. είναι η απεικόνιση ζώων ή αντικειμένων της καθημερινότητας.

6. Οργάνωση και ελεύθερη πρόσβαση
Το δωμάτιο θα πρέπει να είναι τακτοποιημένο, κάθε πράγμα να έχει την θέση του. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό το παιδί να μπορεί να έχει πρόσβαση σε ό,τι χρειάζεται.

Τέλος, το πιο σημαντικό:
Μπείτε στο δωμάτιο και δείτε τα πράγματα μέσα από τα μάτια (και το ύψος) του παιδιού. Τι μπορείτε να δείτε, τι μπορείτε να φτάσετε; Αξιολογήστε και πάλι τα στοιχεία και αναπροσαρμόστε τα ανάλογα.

Το διαβάσαμε στο www.themamagers.gr.

Ανάπτυξη παιδιού